SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Herr Klant har framkallat - igen

Så har det då hänt ännu en gång. Jag har sabbat en rulle i framkallningen. Visserligen har jag bara fördärvat fyra rullar på drygt två år så det är tack och lov sällsynt. Men när det väl sker blir man ju bara så jävla trött på sig själv. 

Den här gången lyckades jag som vanligt med något helt nytt (för det sker nämligen alltid på olika sätt varje gång) - jag framkallade rullen två gånger. Ja, ni läste rätt. Jag soppade rullen och när jag sedan skulle hälla i fixet tog jag fel flaska och hällde på framkallare igen. Suck!

Bilderna i det här inlägget är från de enda två negativen som det över huvud taget var möjligt att få fram något ifrån. De flesta rutorna var nämligen så tjocka att skannern inte orkade jobba sig igenom emulsionen ordentligt. Så illa var det alltså. 

Nåväl, det var bara i runda slängar åtta timmars flanerande och fotograferande på stan som gick åt fanders. Nu åker i alla fall negativen i soporna för jag vill verkligen inte bli påmind om eländet. Samtidigt är det upp på hästen igen som gäller. Därför blir det några timmars gatufotande i morgon också bara för detta. 

Förresten så har jag börjat jobba med trettiofemman nu. Planen är att gå närmre och få intimare bilder. Ett annat mål är också att få med många människor i bilderna. Jag har nämligen upptäckt att i de flesta av mina foton är det bara en till tre personer. Det var en lite märklig och småjobbig insikt som jag nu alltså tänker försöka gör något åt. 

Inlagt 2013-03-28 20:57 | Läst 5924 ggr. | Permalink
Låter klokt att köra lite med 35:an. Synd med framkallningen.

Jag har bara totalhavererat en gång. Det var när jag var prao på Aktuell Fotografi och skulle soppa igenom redaktionens privata filmer. De flesta gamla och bortglömda. Ovan med plastdosa och vätmedel, så slank en dosa med oframkallad ur mina hala händer. Dosan sprack när den träffade golvet.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-28 21:32
Problemet är att jag slarvar med mina flaskor, använder gamla PET-flaskor som ser likadana ut, och så vidare. Men från och med idag är det definitivt slut med det :-)
froderberg 2013-03-28 21:33
Min pappa kan ge dig en lång föreläsning om hur man ska jobba smart i mörkrummet. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-28 21:35
Kan man boka tid? ;-)
froderberg 2013-03-28 21:55
Välkommen till Skåne så ska du få se ett riktigt proffsigt mörkrum :)
Själv brukar jag få filmen att kinka när den skall in i spiralen i mörkret trots att jag gjort det många gånger.

Inte lätt. Att få med många. Att dessutom få närhet, ja då måste man verkligen vara bara nån meter ifrån. Och då duger inte en 35:a utan man får ta till extrema 15 mm. Här är den enda bild jag tagit som jag tycker uppfyller kraven många och nära.
http://www.fotokonst.net/html/marint___8.html
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-28 21:36
Snygg bild :-)

Ordet många är kanske lite luddigt, men låt säga flera än tre - i alla fall :-)
Farmer's försvagare?

Använde man förr i tiden. Jag har själv använt den en gång, långt tillbaka i grumliga minnen. Har dock för mig att den också ökade kontrasten? Jag tog nog bort slöja, med den, minns jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-28 22:22
Ja, det finns säkert metoder för eventuell räddning. Men jag tror att just de här negativen är förlorade för alltid...
ylva_h 2013-03-28 22:50
Tror inte Farmers finns att få tag i längre. Skulle vilja ha lite för att prova på en rulle som jag har överframkallat, men Photax hade den helt plötsligt inte i lager längre. Om det är någon som har en skvätt kvar är jag definitivt intresserad...
Min fixflaska är en gammal blå fyrkantig Scanforsflaska från åttitalet så jag tar aldrig fel. Jag har till och med bytt fix några gånger.
Framkallaren i bruna glasflaskor och stoppet i en ganska sunkig petflaska. HCA i en rund plastflaska med klumpigt lock. Fyra individer med andra ord. Kompisar sedan länge.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-29 09:52
Ja, en sådan lösning är nog den enda rätta. Rejäla skillnader som inte går att missa. Att som jag ha exakt likadana flaskor är ju förbannat korkat :-)
Sån´t här är väl egentligen bullskit. Om framkallare menar jag.
Läs istället om den respektlöse William Klein igen:
http://erickimphotography.com/blog/2013/03/10-lessons-william-klein-has-taught-me-about-street-photography/
Han pekar långfinger åt alla kvävande regler. Ytterst uppfriskande!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-29 09:54
Jag läste bloggen för ett tag sedan. Visst är det skönt med ett så fritt förhållningssätt.
Finns bara en sak att göra, det är att sluta låta Herr Klantskalle komma i närheten av din filmer i fortsättningen ;) Kul med 35;an. Du klarar det jättebra med snävare utsnitt, ska bli kul att se lite mer "vidare" bilder, och med fler människor. Men det är egentligen inget jag reagerat över, att det skulle vara en till tre personer bara på dina bilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-29 09:50
Ja, Herr Klant är numera portförbjuden hemma hos mig ;-) Framförallt har jag märkt upp flaskorna ordentligt så de ska vara omöjligt att ta fel på. Men jag får såklart skylla mig själv :-)

Kändes helt rätt att köra med 35 mm, faktiskt. Det ska bli kul att se hur det påverkar mina bilder. Förhoppningsvis kan det generera en del vidare perspektiv och fler människor.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista