SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Går det att blanda analogt och digitalt?

När jag började mitt gatuplåtande visste jag inte säkert om jag skulle köra analogt eller digitalt. Eftersom tekniken i allra högsta grad påverkar slutresultatet insåg jag att det förmodligen var en dålig idé att blanda. Risken fanns att bilderna sedan inte skulle passa ihop på grund av tekniska aspekter, tänkte jag.

Jag valde som en del av er vet den analoga vägen vilket jag nu i efterhand känner var helt rätt. Just därför har jag passat mig för att fotografera digitalt under tiden eftersom det skulle kännas retfullt om jag satte ett gäng allt för bra bilder som sedan ändå inte skulle funka i mitt projekt.

Men efter att ha låtit Leican få vila ett tag nu funderar jag på om det kan ha varit ett överdrivet beslut. Ta exempelvis en titt på bilderna i det här inlägget. Alla är fotograferade digitalt och sedan konverterade till svartvitt på enklast tänkbara sätt genom funktionen "blanda kanaler" i Photoshop.

Om jag verkligen hade ansträngt mig på allvar, lagt på korn och så vidare hade kanske inte skillnaden märkts över huvud taget. Men hade det räckt för att få bilderna att funka ihop med det jag gjort analogt? Jag vet ärligt talat inte. För kanske är det även uttrycket som skiljer.

Oavsett vad tänker jag fotografera digitalt parallellt med mitt analoga plåtande framöver. Men enbart ibland för inspirationen och det höga nöjets skull. Fokus ska helt klart ligga på det analoga så mitt projekt blir klart till hösten. I nuläget vet jag nämligen inte om jag vågar riskera alltsamman genom att byta teknik. 

Inlagt 2013-03-15 19:50 | Läst 8526 ggr. | Permalink
Jag blandar inte svartvitt och färg hur som helst, men svartvita bilder från film eller sensor gifter sig bra om man vet vad man sysslar med.

Alf har gjort något blogginlägg där han visas hur extremt lika man kan få det med hjälp av Silver Efex Pro 2
Jag blandar inte svartvitt och färg hur som helst, men svartvita bilder från film eller sensor gifter sig bra om man vet vad man sysslar med.

Alf har gjort något blogginlägg där han visas hur extremt lika man kan få det med hjälp av Silver Efex Pro 2
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-18 22:00
Hmmmm...det kanske funkar trots allt. Jag ska prova och skriva ut för att se hur det blir i jämförelse.
Tror det går bra att blanda digital och analogt. Om man sedan skall visa bilderna tillsammans på en vägg tex, då bör dom nog inte vara för olika i stil och utseende.
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-18 22:01
Ja, så är det. Och det är nog så att den digitala tekniken många gånger ger en annan stil också.
Den översta bilden gillar jag, och den skulle du säkert kunna lura mig att den var analog. Bilden under ser aningen plattare ut (och den har jag sett i färg, tyckte den passade bättre så). Den nedersta ser helt okej ut. Men som sagt, den översta funkar bäst. Kanske för jag gillar den bäst, plus att det är mer "tryck" i den (utan att gråskalan blivit lidande).
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-18 22:02
Där sa du det. "Platt" - det är ett bra ord för att beskriva hur digitala bilder ofta blir när man gör dom svartvita.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista