SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoton som inte riktigt känns som gatufoton

Bilden här ovanför har kommit till enligt konstens alla regler. Ändå känns det inte som ett typiskt gatufoto, tycker jag. Frågan är vad det beror på? Kanske för att bilden verkar lite för genomarbetad på något sätt.

Jag har ett antal bilder av det här slaget i mitt arkiv. De har något över sig som gör att jag undviker att visa dom i samband med mina övriga gatufoton även om jag i grunden kan tycka att de är bra. Men de hör liksom inte hemma där.

Det får mig att fundera över detta med gatufoton. Förmodligen måste de nog signalera ett visst mått av slump och tillfälligheter för att funka. Bilder som ser för genomarbetade ut faller utanför mallen, helt enkelt. Sedan spelar det ingen roll att de kommit till som det sig bör.

För tydlighetens skull syftar jag nu alltså på klassiskt gatufoto som handlar om att dokumentera okända människor och händelser i det offentliga rummet.

För övrigt ska jag upp till Stockholm några dagar i nästa vecka. Då tänker jag såklart spana in Henri Cartier-Bressons utställning på Fotografiska. Det ska bli riktigt kul att fingranska hans bilder. Jag kan lugnt säga att jag ser fram emot saken. 

Inlagt 2013-03-13 20:50 | Läst 4485 ggr. | Permalink
Du är för kul du med dina regler för gatufoto. Jag har aldrig fattat det måste jag erkänna.
Vad jag fotograferat mycket är arbetsbilder på olika gator men det är inte så svårt för de som arbetar är där de arbetar men inte för jag vet om det duger som gatufoto...............
Ha det bra i Stockholm
Gun-Inger jag skall också dit så klart................
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-13 21:53
Man kan se regler på två olika sätt, tycker jag. Det ena är som något hämmande och begränsande, det andra är som ett stöd och en hjälp att bibehålla fokus.

För mig handlar det om att dra nytta av de regler (även om jag tycker ordet förhållningssätt passar bättre) som gör det lättare för mig att hålla ihop mitt material och undvika att det uttrycksmässigt blir för spretigt.

Men visst, man ska vara försiktig så inte reglerna tar överhanden allt för mycket.
Hej, jag håller med. Man har många bilder som hamnar i ingenmansland. Bra bilder, intressanta bilder men svåra att placera in i ett fack. Jag har inget problem med genrelösa bilder om de har något som berör på något sätt. Intetsägande gatufoto blir ju inte bättre bara för att alla ingredienser är med, if you see my point...
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-13 21:58
Jag förstår vad du menar och delar din uppfattning.

Problemet är kanske när man jobbar i ett projekt (som jag gör just nu) med målet att bilderna ska ingå i exempelvis en utställning eller en bok. Då vill man att bildmaterialet ska hålla ihop.

Men enskilt funkar ju de "genrelösa" bilderna bra, såklart.
Det är en snygg bild med en tydlig linje genom den. Saken är väl att den är mer eller mindre arrangerad, för jag antar att dom såg dig stå där? Det vet man ju av egen erfarenhet när man står o fotar i Björns trädgård tex. Då stilar grabbarna som mest. Har man lite flyt kan man dock få med sig lite back-stage bilder när dom inte tror att man ska fota.

mvh Tommy
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-13 22:14
Njae, dom höll på och åkte fram och tillbaka när jag kom och gick. Och de fortsatte göra vad de gjorde även när jag började ta bilder. Men visst, man vet ju aldrig om de tog i lite extra, det är kanske inte omöjligt. Jag har inte tänkt på det.

Tack för din kommentar.
Jag tycker att bilderna fungerar bra i din Karlskrona-serie. Den känns inte för överarbetad. Det är kanske ett hjärnspöke pga att du inte tagit bilden på samma sätt som andra bilder?

Jag har lite svårt för att vänta ut situationer på ett visst ställe vid gatufoto (inte vid reportage/nyhetsjobb). Jag gillar bättre att gå runt och leta bilder. Den skillnaden känner jag inte på samma sätt när jag tittar på bilderna. Bilder funkar eller så funkar de inte. ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-13 22:19
Det är inte omöjlig att det är ett hjärnspöke, som du säger. Jag ska fundera på saken, bilden kanske har sin plats i projektet trots allt :-)

Ja, att vänta eller inte vänta - det är frågan ;-)
Jag tror att det har att göra med att alla tre på bilden åker skateboard. Det får den att kännas lite mer som en modern sk "actionbild" än ett klassiskt gatufoto, som att du varit en av personerna, och inte bara en förbipasserande. Jag tycker att den är helt okej. Dock lite hård, svart och vit, dina bilder brukar ha mer gråskala. Men det har nog med ljuset och de svarta kläderna att göra. Sen tycker jag att pojken som åker förbi i bakgrunden och tittar på de "stora grabbarna" gör mycket för bilden, det gör att den känns som lite mer spontan, som ett gatufoto.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-14 09:13
Tror du satte fingret på vad det beror på Johan. Det känns som en modern skatebild. Fast det är nu det, kanske kommer den att betraktas helt annorlunda om några årtionden.

För övrigt drog jag nog lite extra i spakarna den hör gången :-)
För mycket specifik händelse och för lite plats. Kenske var du bara för nära.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista