SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Fotoprojekt - hur länge ska man hålla på?

Gatufoto i färg kontra i svartvitt är en intressant diskussion. Bland annat var det ett av ämnena som kom upp efter mitt förra inlägg och just därför postar jag om två av bilderna som då visades i färg. Bättre, sämre eller likvärdigt? Svårt att säga, avgör du. 

Fast det var egentligen inte detta bloggen skulle handla om den här gången så jag hoppar snabbt vidare. Istället har jag funderat på detta med projekt. Själv har jag hållit på med mitt i mer än två år nu och tanken är att köra året ut. Frågan är om det är för länge? 

Jag halkade nämligen in på Martin Parrs Facebooksida och den mannen är ju extremt produktiv med ständiga nya projekt. Visserligen är det ganska dumt att jämföra sig med en Magnumfotograf som inte gör något annat än fotograferar, men det går ju alltid att ta lärdom av hur de riktiga proffsen jobbar. 

Samtidigt har frågan inte uppkommit enbart på grund av Martin Parr. Snarare beror det på en känsla att det nog är dags att gå vidare med något nytt nu. Kanske är det därför det digitala återigen lockar och pockar på uppmärksamheten också. Alltså på grund av ett sug efter förändring och nya utmaningar. 

Samtidigt är det en lömsk känsla. För rent intellektuellt kan jag se på mitt material att det behövs mer. Därför ska jag trots allt köra på som det var tänkt från början och heller inte blanda in det digitala utan hålla mig till det analoga. Gatuplåtandet med min digitalkamera får helt enkelt bli ett sidospår som jag kör för skojs skull när andan faller på. 

Fast nästa projekt ska jag nog försöka genomföra under en betydligt kortare tidsperiod. Jag tror nämligen att kortare och intensivare projekt är tidens melodi. Rätta mig gärna om jag har fel  

Inlagt 2013-03-07 23:09 | Läst 4630 ggr. | Permalink
Jaha, jag som just har börjat vad jag tror är ett långtidsprojekt. Inte för att jag vet om detta ligger i tiden på något vis, utan bara för att jag befinner mig där just nu i min utveckling. Men i detta långtidsprojekt kommer det att ingå många kortare projekt av varierande längd och intensitet, vilka får sig uttryck inom långtidsprojektets ramar.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 09:23
Självklart ska man göra det som känns rätt. Jag tror ditt upplägg är bra med kortare projekt som ingår i det större. Lycka till :-)
Fredrik183 2013-03-08 10:12
Tackar! Sedan, hur långa de olika projekten skall vara, är ju en bra fråga :-)
Det kan nog vara svårt att hålla uppe entusiasmen och kvaliteten i ett långtidsprojekt om man inte gör något annat också, så jag tycker du gör helt rätt i att "fuska" med tjockkameran ibland :)

Angående bilderna tycker jag de fungerar bra i både svartvitt och färg, men de svartvita har på min skärm en extremt hög kontrast som jag tycker förstör lite.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 09:25
"Tjockkameran" - det var kul. Jag snor det rakt av :-)

På min skärm ser det okej ut, men jag drog kanske lite hårdare i spakarna än vad jag brukar :-)
Har man ett vanligt jobb vid sidan om blir allt ett långtidsprojekt, känns det som.
/Katja
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 09:25
Så kan det mycket väl vara Katja.
Man kan gott ha somliga genrer som ett livsprojekt. Något som man alltid bär med sig när man är ute. men sen kan det nog vara bra att köra några kortare projekt parallellt med "livsprojektet". Jag tror det vitaliserar fotograferandet att ha flera saker på gång samtidigt. När det känns som om man fått stopp i det ena kan man ägna sig åt det andra ett tag.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 09:26
Sunda tankar Thomas, så kan man absolut göra. Det jag menade var nog längden på de "kortare" projekten. Jag tycker mig se att det är ett högre tempo numera. På gott och ont.
Tänkte försöka skriva nå't klokt ;)
men såg att Thomas Meldert redan sagt det jag tänkte säga! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 09:27
Då får du läsa svaret till Thomas ovan ;-)
Gissar att det kan vara svårt att hålla ångan uppe om projektet blir allt för utdraget. Kanske kan det vara bra att göra som idrottarna och införa delmål, typ "idag ska jag ta minst två porträtt".

Hade ni kul på fotofikan, förresten? Hoppas jag kan komma loss nästa gång det blir av.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-03-08 11:14
Jodå, det var trevligt. Alla var sugna på att köra igen om några veckor. Jag skickar ut en ny inbjudan när det blir aktuellt :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista