SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: När andra kritiserar det man skriver

Att blogga är en inspirerande och rolig grej att hålla på med. Inte minst är det trevligt med responsen från alla som läser och engagerar sig. För det mesta är det positiva ord bland kommentarerna, men ibland dyker det upp en del kritik också.

Personligen tycker jag att det ingår i spelets regler. Placerar man sig själv i offentlighetens strålkastare får man acceptera att alla inte håller med om ens egna åsikter. Framförallt inte när man själv är en person som gillar att dra på växlarna och komma med tydiga ställningstaganden.

Alltså får exempelvis jag själv tåla att vissa blir förgrymmade på mig. Som man ropar får man svar, finns det ju ett gammalt uttryck som heter och det ligger en hel del sanning i det. Samtidigt får även den som läser ta ett visst ansvar över sina reaktioner, anser jag. Tar man åt sig och blir förbannad är det inte helt givet att det är texten det är fel på.

Nåväl, det är aldrig dumt med eftertanke och en gnutta självkritik (även om Ernst Billgren tydligen har sagt att man ska vara försiktig med det). Och det jag själv tänker bli bättre på är att vara tydligare med vem jag riktar mig mot i mina bloggposter, liksom ännu oftare påpeka att det jag torgför är mina egna högst personliga åsikter och reflektioner - inget annat.   

Nåväl, jag gör ett snabbt byte av ämne. Efter en konversation med Magnus Fröderberg blev jag sugen på att köra gatufoto med blixt här i stan. Eftersom jag först bara ville prova konceptet gjorde jag det så enkelt som möjligt för mig och monterade blixten på min Canonet. Bilderna är de ni ser i det här inlägget. 

Jag kan rakt av erkänna att detta över huvud taget inte är några höjdare. Det lär krävas en hel del övning och testande innan det förhoppningsvis blir något bra av detta. Men det kan i alla fall vara världens första bilder à la Bruce Gilden style – i Karlskrona. 

Nu är tanken att plocka ihop en blixt och en radiosändare som funkar med min Leica M6. För en sak insåg jag ganska snabbt. Den här sortens fotograferande gör sig nog bättre med vidvinkel och inte med en 40 mm-glugg som den på min Canonet.  Sedan insåg jag en grej till, det är sjukt kul att gatufota med blixt - och sjukt svårt.

Inlagt 2013-02-20 20:13 | Läst 5928 ggr. | Permalink
Jag tycker att snöflingorna lyfter gubbilden.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-22 21:25
Du menar den äldre herren? :-)
froderberg 2013-02-22 21:47
Ja, jag menar inte att dina bilder är gubbiga (även om du kör med film och nostalgikamera) ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-22 21:56
Jag syftade på den avbildade mannen. Om han ser det här kanske han hellre blir kallad herre än gubbe. Vi får inte glömma att det är medmänniskor vi diskuterar - om jag nu ska vara pretto :-)
Jag tycker det ser helt ok ut för att vara första rullen. Blixt och snö är en bra kombo. Ser fram emot fler blixtbilder, Joakim. Men blir lite nyfiken, hur bär du dig åt? Gör du som Gilden, attackerar folk, eller du frågar dem först om du får ta en bild? Jag menar, blixt på kvällen, gör ju knappast att man kan vara diskret ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-22 21:30
Tack Johan.

Jag gjorde lite som Gilden, fast på ett betydligt större avstånd då kamerans optik är på 40 mm. Men jag snackade med alla direkt efteråt. Ett leende, ett vänligt tack och en snabb förklaring (jag dokumenterar folk i Karlskrona) och alla tre var skrattade faktiskt och verkade tycka att det var en komisk överraskning.

Jag får hoppas den reaktionen håller i sig :-)
Bra Bilder! Gillar den sista bilden bäst, han ser så upprörd ut. Är det vädret eller blixten? :) Köpte en Canonet ql17 på en loppis som jag ännu inte kört någon rulle med. Veven är trasig men tror det går att lösa ändå på något vis.

/T
Svar från Joakim K E Johansson 2013-02-27 08:45
Det var nog vädret :-)

Canonet är en ritkigt trevlig kamera. Så om den funkar tycker jag du ska använda den.
Kul att läsa din blogg. Jag gav mig på att plåta Boston Marathon med liknande teknik. Tre steg underexponerande Panasonic LX3 i ena näven och fullt ös med Nikon SB28. Vet inte riktigt vad man ska säga om det, men det var rätt kul. http://www.mattiaslundblad.se/index.php?/projects/efforts-3/
En lite sen kommentar om "gubbilden" - jag tror jag känner igen honom - en typisk kk-profil.. Känner du honom månne? Har för mig att han visste vem du var senast vi pratades vid... och bilden är ju kul!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista