SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att fixa utställning och ny fotosida på fejjan

Igår fick jag grönt ljus för att ställa ut på en av stans mest välbesökta restauranger här i Karlskrona. Det blir min tredje fotoutställning på mindre än ett år vilket känns väldigt roligt. Speciellt med tanke på att jag tidigare bara har ställt ut en enda gång under alla år som jag hållit på.

Som vanligt är tricket att vara proaktiv. Jag har därför i förväg kollat upp lokaler som kan funka (mycket snokande ;-) och sedan legat på, frågat, visat mina bilder och så vidare. Så om du själv är sugen på att ställa ut rekommenderar jag dig att göra samma sak. Man kan inte få mer än ett nej, som det heter.

En viktig sak som jag vill nämna i sammanhanget är att reflektera över vilken stil ägarna verkar gilla. Inte minst för din egen skull. Dina fotografier ska helst komma till sin fulla rätt samtidigt som de såklart också måste funka i lokalen som sådan. Om du har tänkt på detta i förväg ökar dina chanser att få ställa ut - det är jag rätt säker på.

Jag har skrivit ut några nya bilder som nu ska ramas in. 

I början funderade jag på att gå runt med en bunt schysta printar som jag kunde visa upp och det var nog inte helt fel tänkt. Men jag har märkt att det går lika bra med en surfplatta eller en bärbar dator. Så spar på krutet och lägg din energi på rätt grejer, det är ett tips.

Att ha några av sina bästa bilder snyggt presenterade på webben är däremot väldigt bra. Liksom bildexempel som visar hur dina fotografier ser ut inramade och klara. Ännu bättre är det om du dessutom har bilder som visar hur det sett ut på dina tidigare utställningar - om du haft några.

Varför är detta viktigt? Jo, för även om du träffar någon på plats så brukar det alltid vara flera personer som är inblandade i beslutet. Många restauranger och kaféer har olika delägare och även andra som vill var med och bestämma. Så den du pratar med brukar nästan alltid vilja visa dina bilder för de andra innan du får ett svar. Därför ska du inte glömma bort visitkorten heller. 

Häromdagen sparkade jag förresten igång en ny sida på facebook. Jag tänker använda den som en snabbare kanal än bloggen och dela med mig av fotoinriktade filmer, blogginlägg, bilder och annat smått och gott som jag hittar på nätet, men självklart också mina egna alster och annat som rör mitt gatufotograferande.

Så om du delar detta intresse kring framförallt gatufoto och dokumentärfoto är du varmt välkommen till sidan som finns här: Joakim K E Johansson Street Photography

Inlagt 2013-01-19 12:06 | Läst 11357 ggr. | Permalink
Att visa sin portfolio på en laptop har inte riktigt ansetts okej. Som att fotografen inte orkat skriva ut sina bilder. Möjligen med undantag om man har en Apple 17-tummare. En Ipad-visning anses däremot professionellt.

Du påminner mig om allt jag måste få gjort: webbplats, facebooksida, portfolio, utställning. Bra jobbat av dig.
Det beror nog mycket på vem man riktar sig mot. Restaurang- och kaféägare vill antagligen bara se hur bilderna ser ut så de vet vad de säger ja till. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att det inte är lika passande med en laptop om det är ett galleri, en bildredaktör eller någon annan som är i branchen, så att säga. Intressant dock att en surfplatta däremot anses okej.
Var inne på din hemsida igår, fina bilder. Funderar själv på att göra en blurb i stort format som skulle kunna funka som en sorts portfolio.
-affe
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-19 23:07
Tack Alf, kul att du uppskattar bilderna.

Ja, en välgjord fotobok med ens bästa alster är ju faktiskt en väldigt bra portfolio. Jag hoppas att min planerade bok ska kunna funka på det sättet också.
Jag läste bloggen hos en fotograf och förläggare som varit i Japan. ( Brooks Jensen http://www.lenswork.com/index2.html) Han jobbar i och för sig mycket med "fine art" men han säljer gärna billigt så att många kan köpa. Unga fotografer visade sina kollektioner på allt från iPhone och iPad till fina platinakopior på exklusivt fiberpapper. Det intressanta var att han som gjort "fine art" bara pratade om hur fint och svårt det tekniska var medan de andra pratade om sina bilders innehåll medan de tittade på bildskärmarna.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-21 09:37
Intressant iakttagelse och så kan det mycket väl vara. Så fort något är invecklat riskerar man att överskatta värdet av de tekniska aspekterna vilket inte alltid betyder något i slutändan.
Vad har du emot internet? Jag tänker då på det där om att du lägger ut information och bilder på en sk. "walled garden" som går emot precis allt som internet står för. Faktiskt det värsta som drabbat internet någonsin.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-21 09:40
Jag har ju en helt öppen hemsida där vem som helst kan se mina bilder och så finns jag både på Flickr och Fotosidan. Facebook är bara en av kanalerna som jag använder. Dessutom är det en plats som är bra för nätverkande. Därför vill jag finnas där också.
Kul med ny utställning!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista