SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Det har aldrig varit enklare att göra en fotohemsida

Nu i dagarna har jag suttit och knåpat ihop en ny hemsida åt mig själv. Det har nog aldrig varit enklare vilket inte minst beror på WordPress. Helt utan kostnad kan man ladda ner och installera deras publiceringsverktyg och sedan välja mellan hundratusentals teman med alla tänkbara utseenden.

För många år sedan byggde jag mina hemsidor själv, men sedan WordPress dök upp är det ganska meningslöst att sitta och knacka kod i flera veckor för att få ihop en sajt. Samtidigt är det ändå bra att kunna HTML om man vill finjustera utseendet och lägga till vissa avancerade funktioner.

Min nya hemsida är som ni ser extremt avskalad och helt utan lull-lull. Tanken är att bilderna ska dominera och att bara den absolut viktigaste informationen ska finnas med. Jag har också fokuserat helt och hållet på mitt gatufotograferande och tagit bort alla andra typer av foton. Det är ett sätt att strama upp min bildmässiga profil på webben.

Eftersom jag har jobbat en hel del med webbutveckling och som webbredaktör har jag lärt mig vikten av att tänka till före. När jag planerade min nya hemsida hade jag därför nedanstående punkter som en slags checklista. Om du själv tänker skaffa dig en hemsida rekommenderar jag att du gör något liknande.

1. Bestäm din målgrupp
Vem eller vilka är det som kan tänkas vara intresserade?

2. Ta reda på målgruppens behov
Hur ser deras behov ut – vad vill de få ut av en hemsida?

3. Bestäm ditt eget syfte?
Vad vill jag själv visa upp? Vad är viktigt för mig?

4. Tänk bild
Det ska gå att se bilder snabbt och enkelt – det är trots allt en fotografs hemsida.

5. Välj funktion framför utseende
Överdrivet snygga lösningar brister nästan alltid i funktion. Dessutom riskerar det att dra fokus från bilderna.

6. Tänk användarvänlighet ur ditt eget perspektiv
Hemsidan ska vara lättskött och enkel att uppdatera. Om den känns jobbig att sköta är det lätt att tappa sugen.  

7. Se framåt
Se till att den funkar på läsplattor och telefoner.

8. Var försiktig med sociala medier
Koppla inte på för många sociala medier utan bara dom där du verkligen är aktiv. 

Inlagt 2013-01-13 23:45 | Läst 7719 ggr. | Permalink
Hej Joakim,
Mycket bra resultat.
Gratulerar.
H/ Ronny
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 08:50
Tack Ronny, kul att du tycker det :-)
Snygg sajt, helt rätt tänkt. Törs jag fråga vilket galleriscript du använder? En liten tanke. Albumet Small Town Streets innehåller väl många bilder, det kan vara tröttsamt att bläddra igenom alla. Samtidigt är det ju mer än bara Streets. Kanske idé att dela upp detta i två album, ett med rent gatufoto och ett med andra småstadsmiljöer?
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 08:52
Jag använder temat Touchfolio. Jag har inte kollat upp vilket galleriscript som temat använder:

http://dimsemenov.com/themes/touchfolio/

Angående antalet bilder så har du rätt, jag kände samma sak när jag gick igenom hemsidan nu på morgonen. Jag har minskat antalet bilder och ska senare lägga upp flera album istället.
Mycket bra skrivet och en mycket fin hemsida.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 08:51
Tack för det Thomas :-)
Riktigt snyggt! :)
Har en på WordPress också, men som icke kodare och allmänt ickebra på hemsidor och WordPress har jag fastnat x antal gånger. Tack vare länken till 'teman' som du lämnade här, kommer det att gå snabbt som vinden! Tack!! :)
/Anna
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 10:50
Lycka till med din hemsida Anna :-)
Jag kollade faktiskt din nya webbplats i helgen. Enkelt är ofta bäst. Du låter bilderna tala och det gillar jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 12:20
Tack Magnus :-)
Mycket bra!
Men den vita bakgrunden lyser för skarpt för mina ögon. Mellangrått hade varit bättre för mig. Svartvita bilder på vit bakgrund blir dessutom automatisk mörkare eftersom ögats pupill drar ihop sig. Därför bör man till exempel på fotoutställningar inte hänga svartvita bilder på vita väggar.
Vänligen
Wolfgang
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 13:34
Tack för det Wolfgang.

Personligen gillar jag den vita bakgrunden som ger känslan jag är ute efter. Men jag ska prova med ljusgrå bakgrund och se hur det ser ut. Jag vill ju att så många som möjligt ska kunna njuta av sajten :-)
Snygg sida med fina bilder, Joakim! Håller med Magnus, enkelhet är oftast bäst. Jag kan bli så förbannad ibland när man kollar fotosajter över att webbmakaren gjort en så märkvärdig och avancerad design att bilderan blir lidande. Och ofta ska de vara så tunga så att bilderna står och laddar en halv minut minst innan man får upp dem (frustrerande så att man tröttnar). Kul att se ett par, tre eller fyra nya bilder här också, bl a de två som är med på skärmdumparna.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 14:01
Visst är det så Johan. Allt för många fotografers hemsidor är överlastade och bilderna hamnar i skymundan. Det var något jag funderade på mycket innan jag valde den här avskalade och enkla stilen. Men det känns helt rätt.

Tack för din kommentar :-)
Länge sen jag såg en i grunden bra "fotohemsida". Bra Joakim, KISS (Keep It Simple Stupid).

Två små funderingar dock. Om jag återkommer till sidan om sisådär två veckor, hur kan jag då se om något nytt tillkommit? Det där är en viktig aspekt för att få återkommande besökare. Din sida var nästan befriad från diverse angivar-skript som ringer hem och skvallrar för tredje part om vilka som besöker din sida, det enda var google analytics, vilket är fullt blockerbart utan att sidan "går sönder". Bra. Kreti o pleti har liksom inte med att göra om jag besöker dig.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 17:02
Jag tackar för ditt positiva omdöme :-)

För mig är hemsidan främst en bildportfolio där intresserade kan gå in och titta, men också ett ställe som jag själv enkelt kan hänvisa till när det behövs. Så tanken är alltså inte att den ska uppdateras överdrivet ofta även om jag såklart kommer att fylla på med nya bilder och album emellanåt.

Vill man se något nytt är det Flickr som gäller, eller facebook där jag så småningom tänker starta en gillasida.
bra tips, tack! jag har börjat lägga till många sidor som hjälper till med att sätta ihop en bra och smidig sida att visa sina bilder på.
men jag använder redan wordpress till fotoklubben så det här kan nog funka finfint för min egen sida.

som man säger, watch this page ;) http://holgaetc.wordpress.com/



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista