SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Ibland är jag riktigt avis på Eric Kim

Vad ska man säga om fenomenet Eric Kim egentligen? Snubben som enligt egen utsaga inte ens har något riktigt jobb men som konstant flänger runt till väldens häftigaste storstäder för att gatuplåta och hålla föredrag i ämnet. Detta medan jag själv runkar de vindpinade gatorna här i Kallekrona. 

Nä, jag är inte bitter - bara sådär lite lagom avundsjuk. Jag menar, det är inget fel med att vara statlig museitjänsteman och hobbyfotograf. Men ni fattar grejen va? Att killen dessutom får kameror av Leica, blir inbjuden till samarbeten med Magnum och i största allmänhet överöses med prylar och spännande erbjudanden gör ju inte saken bättre precis. 

Samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras. Han verkar vara en munter typ med ett äkta engagemang. Dessutom tycks han ha en ärlig vilja att dela med sig av sina kunskaper och sprida detta med gatufoto till så många som möjligt. Och det tycker jag är riktig bra av honom.

Fast det jag undrar är när min break ska komma? Jag har ju också en Leica nu. Och en blogg. Så nu får det fan ta och hända något på riktigt liksom. Är det någon på Leica som läser detta? Eller på Magnum? Hallå!

Annars går det riktigt bra med mitt gatufotograferande just nu. Ja, i alla fall på så sätt att jag är ute flera gånger i veckan med min kamera och gnetar. Sedan betyder inte det per automatik att det blir en massa bra bilder tyvärr (om det vore så enkelt), men det är ändå skönt att hålla igång och känna att man har ångan uppe trots årstiden. 

Förresten - kommer ni håg den där missade bilden som jag gnällde över här i bloggen för ett tag sedan? Jag lyckades ju få till ett par skott till när jag hade bytt rulle och en av dessa bilder kan ni se här under. Men, som jag misstänkte gick det bästa ögonblicket förlorat.

Nåväl, gott nytt år på er!

Slutligen en liten länk för alla gatufotonördar: en liten länk!

Inlagt 2012-12-29 21:10 | Läst 8105 ggr. | Permalink
Inte för att rusa till någons försvar.... :) Men jag hjälper gärna till att slå hål på den största "myten" runt Eric Kim.

Jag är själv god vän med Eric och jag kan försäkra dig att han inte får några kameror av Leica. Han har köpt sina kamera grejjer själv för sina egna intjänade pengar. Han livnär sig till största del på sin blog och på att hålla workshops, vilket jag tycker han gör ganska bra. Jag skulle inte kalla honom den bästa fotografen, men man behöver ju inte vara bäst för att ha något att lära ut! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-03 14:27
Tack för kommentaren Mattias :-)

Jag har hört från ganska välunderrättade källor att han fick en Leica M9, men jag kan vara felinformerad, hur otroligt det än låter ;-)
matlep 2013-01-03 15:04
Ja tyvärr så är du felinformerad. :)
Jag är lite avundsjuk på dig Joakim för du verkar ha ett kul arbete och jag har inget... Eric Kim har jag ingen koll på och därför kan jag inte uttala mig om honom. Även om jag inte är sponsrad av Leica (ännu) så händer det att min blogg får besök från personer på Leica Camera AG :) Och så vitt jag vet har en och annan Magnumfotograf också hittat dit :) Men trots besök i blogg och mail med uppmuntrande kommentarer från folk på Leica och Magnum så har jag inte fått något "break" och jag är inte säker på att det ens kommer...
/Mikael Good
Norpan 2012-12-30 00:45
Du Mikael...

Det här med avsaknad av jobb och ett brinnande fotointresse med mycket erfarenhet.. Du kanske borde göra workshops. På riktigt.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-03 14:28
Gräset är alltid grönare någon annanstans. Visst är det typiskt oss människor :-)

Förresten, har du sett den här facebookgruppen? Här dyker upp mängder med mediejobb upp nästan varje dag: https://www.facebook.com/MedieJobbInfo
Mattias slog huvudet på spiken tycker jag.
Jag har också träffat Eric Kim och han är mycket trevlig. Han lärde mig en hel del tricks under de få timmarna jag träffade honom, men jag tycker egentligen inte om hans bilder :)

Man måste nog gå "all in" om man ska få ett break. Eric Kim satsade verkligen allt på att bli professionell. Han slutade på sitt "riktiga" jobb och började jobba med workshops.

Det är väl förmodligen just det man ska vara avundsjuk på då. Det där modet en del har när de lämnar tryggheten och ger sig in i något helt nytt.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-03 14:31
Jag tror absolut att Eric Kim är en trevlig person. Han framstår i alla fall som en öppen och positiv människa.

Fast när det gäller det där med jobb skriver han själv att han blev uppsagd från sin anställning och att det enda alternativet var att satsa på sitt plåtande. Så modet var nog lite framtvingat på något sätt, även om jag inte vill förminska det han har presterat :-)
Jag tror resandet till olika miljöer, kulturer och människor, gör väldigt mycket för ens egna bilder. Och sedan hög ambition i sin marknadsföring. Jag tror startsträckan är betydligt längre för en hobbyfotograf än för någon som satsar på heltid. Man får ta det i "baby-steps" och vara väldigt målinriktad för att komma dit.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-03 14:33
Kunde inte hålla med dig mera Rei :-)
Kul det går bra för dig, Joakim! Jag hoppas nån på Leica eller nån på Magnum får upp ögonen för dina bilder snart ;) Eric Kim får jag kolla upp lite mer noga, filmen var intressant. Snygga gatuporträtt han verkar ta iaf. Lite som man skulle blanda AP's och Bruce Gilden's bilder, fast inte "riktigt" lika bra, dock ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-03 14:34
Bra och bra, jag är i alla fall ute regelbundet och plåtar :-)

tack för kommentaren Johan.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista