SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Storstadspuls, småstadscharm och svenska gatufotografer

Ibland slits jag mellan småstadens charm och storstadens puls. Det är en kamp mellan lugn och intensitet, enkelhet och komplexitet, litenhet och storhet. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilket jag egentligen gillar mest. 

Jag trivs nämligen alltid väldigt bra varje gång jag besöker en myllrande storstad. Vitaliteten, dynamiken och utbudet kickar igång mig. Jag känner mig mera levande på något sätt. Intrycken flödar in och blommar sedan ut i idéer och kreativitet. 

Samtidigt kan jag verkligen uppskatta småstadens okonstlade tillvaro. Det förhållandevis lugna livet där närheten till allt och naturen runt hörnet skapar en behaglig trygghet. Men för mycket trygghet kan också bli kvävande. Och det är väl så jag känner ibland. 

För trots att jag är uppvuxen på en ö i skärgården där havets brus är det enda som hörs och man i novembernatten kan se varenda stjärna på himlen, så är jag kanske en storstadsmänniska innerst inne. Eller också missförstår jag mig själv helt och hållet. Jag vet inte vilket. 

Något helt annat; vilka är Sveriges mest framträdande nuvarande gatufotografer? Det är något jag har grubblat på ett tag. Alltså - om man skulle peka ut ett par tre aktiva fotografer som anses prägla genren just nu, vilka är dessa? Jag kan inte komma på en enda. Kan ni?

Visst finns exempelvis Ralph Nykvist och Thomas H Johnsson, men ingen av dessa verkar hålla på med gatufoto längre. Så, vilka fler finns?

Inlagt 2012-11-28 21:51 | Läst 5711 ggr. | Permalink
Enligt mitt tycke så finns det bara en gatufotograf av högsta klass i Sverige just nu och det är Mats Alfredsson: https://www.facebook.com/pages/Mats-Alfredsson-streetphoto/264175327722?sk=photos_stream
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-28 23:04
Mats är väldigt duktig - helt klart. Men jag syftar främst på någon/några som är ordentligt etablerade, har genomfört samlade projekt, gjort böcker, utställningar, och så vidare. I övrigt är Mats en bra kandidat.
Chasid 2012-11-29 08:55
Jag trodde att du snackade om de som inte är ordentligt etablerade ännu. Men i mitt tycke så passar Mats in även bland de riktigt etablerade gatufotograferna i det här landet framförallt för sitt bildseendet, sin närvaro och den unika kontakten som han har i sina bilder.
/Mikael Good
Wow, vilken bild den översta! Snygg!!!

Ralph Nykvist håller nog på med gatufoto fortfarande. Såg en jättefin utställning i Malmö med hans "nya" digitalbilder för ett år sen. Uteslutande färgbilder, tagna med en enkel Fuji kompaktkamera, och en gammal Nikon DSLR.

Annars är det nog mest du som håller på, som håller fanan högt ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-29 08:54
Hahaha, tack Johan - men jag hoppas verkligen att det finns fler än jag som håller på :-)

Intressant att Ralph Nykvist fortfarande plåtar, det visste jag faktiskt inte.
Cathrine Winberg på FS
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-29 08:55
Spännande, henne ska jag kolla upp. Tack!
Hej, Petersens City Diarys, tre städer som fick pris som årets bästa fotobok i världen, ganska mycket gatufoto om man säger så. Jh Engström har gjort en ny jättetjock bok om Paris och Stockholm. Jag skulle ha ställt ut en stor utställning på Fotografiska 2013, bara stockholmsbilder, nästan bara gatubilder, typ 150 bilder,men det sket sig tyvärr. Det görs en del,men som vanligt i det här landet så skiter man i den typen av bilder och snackar kameror o andra meningslösheter.

ha det gott
m
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-29 09:03
Är verkligen Petersen och JH Engström gatufotografer? Jag har inte riktigt uppfattat att de kategoriserar sig själva som det. Ägnar de inte sig mera åt det konstnärligt inriktade reportaget - eller hur man nu ska beskriva saken. Och du själv har ju flera gånger sagt att du inte håller på med gatufoto - längre.

Men det är klart, gatufotografin kanske har utvecklats åt det hållet. Så har jag faktiskt inte ens tänkt.
Det finns väl ingen renodlad gatufotograf, Bresson som var bäst genom tiderna, gick in o ut, blandat med porträtt. Petersen osv startar ju sina bilder på gatan, får kontakt, går hem till folk osv,,,det går inte att dra en renodlad gräns,,Winogrand kanske höll sig på gatan hela tiden?? För mig är en gatufotograf en som har gatan som scen, som start och sedan får man se hur det utvecklar sig , till skillnad från en ateljefotograf som börjar i ateljen och sedan går ut och plåtar pågatan då och då, typ Avedon.

Dina bilder börjar ju oftast på gatan, det enda mansaknar i dina bilder är ju porträtten, att du följer med, laddar de ännu mer med närvaro genom att följa med ngn hem, in i en gränd osv,.,,ha det gott
m
Ja precis, det blir ju så. Man kan ju inte BARA ta gatubilder (kanske förutom Winogrand då..). Ralph Nykvists utställning innehöll t ex även ett självporträtt taget hemma i hans lägenhet.

Här en intressant japansk gatufotograf jag nyligen blev vän med på facebook. Han tar iaf väldigt "snygga" och påpassliga bilder. Lite som Winogrand, fast i färg och inte lika "slarviga".

http://www.flickr.com/photos/brownieseyes/
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-29 12:32
Hmmmmm...porträtt tar jag ju, men inte i det här sammanhanget och med målet att de ska finnas med i min planerade bok.

Här brottas jag faktiskt med lite av ett dilemma för jag känner själv att det skulle behövas mer närhet för att slutresultatet ska kännas komplett. Men hur tar jag porträtt som funkar ihop med det jag redan har? Det får ju inte bryta av för mycket, då riskerar det att bli något helt annat. Det måste alltså funka i gatufotokontexten.

På något sätt måste det bli ganska spontana porträtt, känner jag.
Johan Pihl 2012-11-29 21:17
Det ordnar du nog, Joakim. Kontakta folk på gatan, berätta vad du håller på med och fråga om du får ta en bild. När du tagit din bild, så fortsätter du att prata och fota, lite i smyg, då de slappnar av lite ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-29 21:21
Ja, något sådant får det bli :-)

Förresten. Ska du köpa en Leica snart och sätta igång du också :-)
Johan Pihl 2012-11-30 12:45
Om det vore så enkelt, skaffa en leica och sätta igång. Man ska ha en massa pengar, och det är en massa bök med RAW-konervering osv. Analogt skulle jag tyvärr heller inte orka. Iphonen är ganska lagom för mig just nu ;)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista