SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Hur ska en gatufotograf möta vintern?

Häromdagen damp äntligen min Leica M6 ner från det germanska riket. Nyreparerad och tillfixad är den nästan som i nyskick och jag är nöjd, mycket nöjd. Så pass nöjd att jag i ett barnsligt lyckorus var ute under lunchen idag och gatufotograferade för första gången på ett par månader. Kanske kan jag rent av visa upp några nytagna rutor till helgen. 

Hursomhelst, när jag glad i hågen lodade omkring med min tyska järnspis började jag grubbla över mitt pågående gatufotoprojekt. Hur kan jag dra nytta av vintern som är i antågande? Årstiden då livet på gatan i princip upphör i en småstad och när det mer eller mindre blir en slags självtortyr att ränna omkring på stan och fota. 

Jag tänkte då på de stora gossarna som Bresson, Koudelka, Brassai, med flera. Hur de också skildrade miljöerna och tog urbana landskapsbilder emellanåt. Något som går att planera, dessutom. Kanske är det vad jag ska ägna mig åt när det ändå är mer eller mindre händelselöst på gatorna. Då kan vintern rent av vara en fördel med skiftande väderlek, regn, dimma och snö. Det blir ganska fotomässigt, faktiskt. 

Nåväl. Bilderna i det här inlägget är tyvärr inte från Karlskrona, vilket ni förhoppningsvis redan har konstaterat. Jag behövde helt enkelt värma upp mig med ett par motiv från Venedig. En stad jag verkligen kan längta tillbaka till.

 

P.S. Oavsett väder ska det förhoppningsvis bli lite mera fart på mitt gatuplåtande framöver. Jag känner mig nämligen ganska inspirerad just nu. 

Inlagt 2012-11-06 22:41 | Läst 3876 ggr. | Permalink
Det finns offentliga miljöer inomhus också =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-07 09:16
Nja...i Karlskrona finns två små ynkliga gallerior. Visst, det går säkert att sätta en och annan bild där också, men att hänga där i ett halvår låter inte så lockande ;-)
Fixa ett toppavtryck till M Leican, så du kan trycka av med handskarna på,
det behövs inget annat för vinterfoto med en M Leica! ;)
B)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-07 09:17
Problemet är väl egentligen bristen på liv och rörelse. Att pressa ner avtryckaren när det behövs ska jag nog klara av ;-)
Snö kan bli bra på bild, Bresson har väl nån fin snöbild från Sibirien? ;) På tal om honom, Bresson, så tycker jag dessa två bilder påminner en hel del om hans (bra betyg alltså). Har du börjat använda normalobjektiv?
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-07 12:35
Ibland åker trettiofemman på, men oftast gäller femtiogluggen :-)

Tack för jämförandet med Bresson förresten - jag suger åt mig som en svamp ;-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista