SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

En skicklig gatufotograf tänker på bakgrunden

Många nybörjare som testar gatufoto misslyckas utan att riktigt förstå varför. Allt verkar stämma enligt konstens alla regler, ändå blir inte bilderna särskilt bra. Inte sällan beror detta på en allt för dålig känsla för bakgrundens betydelse i en gatufotobild.

För så är det. Bakgrunden är lika viktig som huvudmotivet. Det spelar ingen roll om fotografen har lyckats fånga något spännande eller ovanligt om allt drunknar i en gyttrig och störig bakgrund eller omgivning. Ett faktum som nog alla erfarna fotografer kan skriva under på, och det gäller såklart inte bara gatufoto.

En som var fenomenal på detta var Henri Cartier-Bresson. Tittar man på hans bilder kan man se att han använde olika metoder för att få bakgrunden och omgivningen att förstärka det han ville visa. Han jobbade med kontraster, geometri, diagonaler och komposition i flera lager.

Här kan ni läsa en intressant bloggpost som beskriver hur Henri Cartier-Bressons bilder är uppbyggda och varför de funkar så bra: http://www.adammarelliphoto.com/2011/09/henri-cartier-bresson/

Nu är förresten min reparerade jädrans Leica M6 på ingång från Tyskland. När jag spårade paketet var det i Jönköping tidigt i morse. Kanske, kanske, kanske hinner jag få kameran innan helgen. Det ska i så fall bli roligt att få använda kameran för första gången sedan jag köpte den i mitten av augusti!

Inlagt 2012-11-01 11:21 | Läst 4844 ggr. | Permalink
Tror det här gäller de flesta motiv, man är för upptagen med motivet att man inte ser omgivningen.
Efter ett tag, eller några år, så kommer vidseendet, eller kalla det bildkomposition,
som kan gå blixtsnabbt, utan att man tänker på det!
Tror man lär sig mycket att titta på bra fotografers bilder!
Se'n kan ett slags kompositionstänk sitta där automatiskt, utan att man tänker på det vid fotograferingsögonblicket!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-01 15:27
Så är det såklart. Känslan för bakgrunden lär man sig efterhand.
Gun-Inger Arvidsson 2012-11-01 23:36
Du har så rätt så för du kan det där viktiga med komposition och beskärning av bilder. En förmån för alla är att det går se nu om en bild är i gyllene snittet genom Photoshop.
Ha det bra
Gun-Inger
Visst är det ett plus om man arrangerar en bakgrund till sina ögonblicksbilder. Man ser ibland fotografer som är väldigt duktiga på att hitta bakgrunder som har bidragande mönster och linjer. Jag själv är dålig på att tänka på bakgrunder, utan har bara fokus på motivet och dess placering i utsnittet.

Man kan kalla det för avancerad gatufotografering. Vill man göra det ännu mer komplex, så har man även förgrunden i åtanke vid dessa arrangerade scener.

Sådan här gatufotografering kräver rätt mycket förarbete, tålamod och väntan. :)

Ps. I slutänden handlar det om smaksak. Det finns inget rätt eller fel i fotografi.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-05 16:21
Visst är det så Rei, tack för kommentaren.
Inget att tillägga det är så som du skriver.
Härliga bilder som alltid. Lycka till med nya "reskapet".
Ha fin fredag
Gun+Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-05 16:22
Tack för din kommentar Gun-Inger.
Alla har nog gjort misstaget att fotografera människor med en stolpe stickandes upp ur huvudet och liknande. Det händer mig fortfarande då och då när jag slarvar, men oftast är det inget jag tänker på utan lyckas undvika instinktivt (åtminstone tror jag det).
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-05 16:23
Så är det nog - det vill säga att efter ett tag sker det omedvetet, nästan instinktivt.
Övning ger färdighet. Digitalt är det gratis. Så det finns ingen ursäkt för att inte öva. Jag läste i "On being a photographer" av David Hurn, Magnum, att ett sätt att se skillnad på sämre och bättre fotografer är detta: Den ene kollar sin kontaktkopia och utropar glatt " den var bra och den var bra!" Den andre börjar på första rutan och muttrar: Vad gjorde jag för fel här? Sen går han vidare och kritiserar och reflekterar. Jämför sina tankar före med hur bilden verkligen blev.
Det är alltså inta bara till att knäppa och hoppas att något blir ok.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-05 16:23
Visst är det så. Att vara självkritisk är en viktig nyckel för den som verkligen vill bli bättre.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista