SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Det finns inga fotografiska sanningar – bara livssanningar

Nej, jag är knappast ensam om att göra den här upptäckten. Ändå slog den mig som en blixt från klar himmel häromdagen. I så många år har jag jagat fotografiska sanningar, receptet på hur man utvecklas som fotograf, det rätta förhållningssättet. Och så kom jag fram till att det inte finns några fotografiska sanningar – bara livssanningar.

Så är det faktiskt och upptäckten drabbade mig när jag läste boken The Seven Habits of Highly Effective People. En slags framgångsbok författad av den numera framlidne amerikanske professorn och internationellt erkände ledarskapsikonen, Stephen Covey.

Vad är det nu jag försöker säga, undrar kanske en och annan läsare. Jo, det jag menar är att utveckling, effektivitet och framgång handlar om en övergripande livsfilosofi som gäller hela din tillvaro. Du kan inte bara bryta ut din fotografi från resten och tro att det ska funka. Det är helheten som räknas.

Det märkliga är att jag har jag läst så många erfarna fotografer som har försökt säga detta om och om igen. Ändå har polletten inte trillat ner. Kanske är det för komplext för att ta till sig så där rakt av, eller för banalt. Svårt att veta.

Lärdomen är i alla fall den att livet är fotografi och fotografi är livet. Så måste det vara.

På tal om något helt annat så har jag uppdaterat min gatufotoguide med några nya bilder. Den finns alltså fortfarande tillgänglig att ladda ner och sprida vidare

Inlagt 2012-10-15 20:36 | Läst 6895 ggr. | Permalink
Intressant och det är en bra poäng i det här!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-10-16 15:49
Tack Mikael!
Intressanta tankar att ta till sig.
En liten Messerschmitt bara: grammatisk korrekt svenska är EN sorts eller ETT slags :-)


Mvh

Per
Svar från Joakim K E Johansson 2012-10-16 15:51
Jo, jag vet - men jag är så fräck att jag struntar i vad som är gramatiskt korrekt. Jag kör "talspråksstilen" :-)

För övrigt anses det okej, numera: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artikel=4589565
Funderade på samma sak häromdagen. Det kanske stämmer.. Samtidigt, så finns det kanske heller inga filosofiska sanningar? Snygga bilder, den översta är ny för mig.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-10-16 15:51
Tack Johan!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista