SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Nu får det vara nog med bröllopsplåtandet

I flera år har jag fotograferat bröllop. Det började med att jag plåtade en bekant som gifte sig sommaren 2005. Efter det ramlade förfrågningarna in och eftersom jag då var frilansfotograf på heltid behövde jag både jobben och pengarna som de gav.

Men det har hela tiden varit något jag gjort med en viss motvilja. Jag har helt enkelt förbannat svårt att trigga igång mig själv på ämnet som sådant. Det där överdrivna gulligullandet och upphaussandet gör mig lätt illamående. Förmodligen är jag en oromanstisk jävel rakt av. Ibland har jag därför på skoj kallat mig själv för den ofrivillige bröllopsfotografen

Trots det har jag fortsatt. Inte sällan av en dumdristig snällhet. Folk kontaktar mig och jag har inte hjärtat att säga nej. Sedan har jag gjort plåtningarna utan att ha särskilt kul vilket knappast har varit rättvist mot vare sig bröllopsparet eller mig själv. 

Men nu får det faktiskt vara nog. Insikten slog mig med tydlighet när jag tog de här bilderna förra helgen under en gatufotopromenad. Synen av spektaklet på avstånd fyllde mig med lätt obehag. Och när jag såg hur fotograferna slet som dårar kände jag en enorm glädje och frihet över att det inte var jag.

Så nu ska jag ta bort allt som antyder att jag är bröllopsfotograf från min hemsida. Detta självbedrägeri slutar här – jag är ingen bröllopsfotograf och har aldrig varit någon heller.

Angående min jäkla Leica M6 som jag nyligen köpte så fick jag skicka tillbaka den till fotofirman i Tyskland. När jag skulle använda kameran första gången upptäckte jag att ljusmätaren var helt död. Men det var inget i jämförelse med att slutaren plötsligt hängde sig i uppdraget läge!!!! Jag har aldrig hört talas om något liknande. Har ni?

Det var såklart inte kul, men firman hade tack och lov ett års garanti på sina prylar och jag blev lovad att de skulle fixa kameran så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis är det ett löfte de håller. 

Inlagt 2012-09-22 11:15 | Läst 5737 ggr. | Permalink
Du har fattat ett korrekt beslut Joakim. På fritiden har man full rätt att bara göra det som man själv tycker är roligt Jag bestämde mig för att sluta som bröllopsfotograf efter mitt första uppdrag för 20 år sedan, trots att kunderna var mer än nöjda. Hoppas att det löser sig med Leican och om du mot förmodan skulle få problem med den efter garantitidens slut så kan jag rekommendera www.analogakameror.se
Jag ska eventuellt skicka dit en av mina Leicor för kalibrering av mätsökaren om den inte lirar ihop med det Summicronet som jag får hem idag.
/Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-09-22 13:53
Tack för tipset Mikael, bra att veta :-)
Att slutare kan haka sig så där utan vidare har jag inte varit med om. Däremot fick jag in en myra i slutaren på mitt ena Bessa-hus när jag bytte objektiv på Ölands alvar för några år sedan. Då hakade sig slutaren också i halvöppet läge och jag fick ta en tandpetare och peta till så den stängde sig. Efter ytterligare några rullar hakade den sig igen och jag fick peta till på den, och då kom en tillplattad myra ut. Förmodligen är det någon skit i mekanismen för dig också som gör att den hakar sig.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Kurt Nord 2012-09-22 12:52
Haha - damm på sensorn har man ju hört talas om, men myra i slutaren :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-09-22 13:52
Myror i byxorna har man ju hört talas om, men detta...nej ;-)
Självinsikt. Skönt att komma fram till vad man vill göra och ta ett beslut.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-09-22 13:52
Visst är det så Pia-kristina.
Med en sån hemsida är ju klart att folk ringer till dig. Sätt upp en stor STOPP-skylt på förstasidan så löser det sig nog. Det är olikt Leica att ha sådana skumma problem. Du borde ha lytt mitt råd och köpt en ZM =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-09-22 13:52
Jag håller i detta nu på att ändra hemsidan. Bort med allt (eller i alla fall nästan allt ;-) som signalerar bröllop :-)
Skön bild, den översta, Joakim.

Jo, jag har råkat ut för samma sak, med en Leica M, att slutaren hängt sig. Jag hade precis fått den, så jag satt och testade olika slutartider. Antagligen så har jag haft för bråttom och råkat "trycka av" innan slutaren var helt framdragen. Jag vet inte om det kan vara nåt som förekommer då kameran legat oanvänd lång tid, och plötsligt börjar användas frenetiskt kanske? De säger ju att m-leicor som man har liggandes i vitrinskåpet ska plockas fram ibland och motioneras ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-09-22 13:51
Ja, det var exakt vad jag gjorde Johan :-) Satt och fibblade med kameran i mina desperata försök att få igång ljusmätaren (slutaren måste ju vara spänd då).

Hoppas jag får kameran snart alla fall. Jag är löjligt sugen på att använda den :-)
Se bröllopsfotande som en erfarenhet!
Nu går du vidare!
Inget konstigt med det!
Erfarenheter e bra att ha!
/B

Ps. Hoppas det snabbt löser sig med din Leica M6!
Jag har inte haft några som helst problem med min Leica M6 se'n jag köpte den 1988!
Vad bra - då kan du hänvisa paren till mig!

:-)

Skämt å sido, foto ska vara njutningsfullt och stimulerande. Åtminstone när det är på hobbynivå, så jag tror du har tagit ett vettigt beslut.

Hoppas det löser sig med Leican. Själv är jag förresten riktigt nöjd med min lilla Sony RX100.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista