SE BILDEN
Motion gör dig till en bättre fotograf
Blir man en bättre fotograf om man motionerar och är hälsomedveten? Jag tror faktiskt det. En frisk kropp och ett piggt psyke ger fysisk kraft och mental styrka oavsett vad du gör. Allt hänger samman.
Själv har jag alltid varit intresserad av träning och hälsa. Även om jag också periodvis har slarvat en del och lagt på mig några trivselkilon för mycket har jag trots allt lyckats hålla mig i ganska bra form totalt sett.
Men för ett par år sedan hade jag släppt på fördämningarna alldeles för mycket. Insikten slog mig med brutal kraft när jag skulle fota ett inredningsjobb. Lönnfet och stinn krälade jag omkring på golvet hemma hos en stackars människa. Högröd i fejset, svettig, pustandes och stånkandes. Det var garanterat ingen vacker syn.
Så otränad och blobbig som jag var då har jag aldrig varit varken förr eller senare och jag insåg att det var dags för en rejäl förändring. Inte bara hade jag blivit klumpig och orkeslös, jag märkte också att jag inte klarade av att ta vissa bilder som jag lyckats med tidigare. Min fysik satte hinder.
Därför började jag käka så kallad lågkolhydratskost. Det vill säga bort med nästan alla värdelösa och fettbildande kolhydrater och in med mera grönsaker och riktigt fett. Det gjorde susen och jag har gått från närmre 100 kilo i vikt till nuvarande 87 kilo.
Just nu känner jag mig i riktigt fin form, faktisk. Jag tar långa promenader nästan varje dag och tränar en till två gånger i veckan. Det räcker mer än väl och målet är att upprätthålla de här ambitionerna i framtiden. För jag vill fortsätta känna mig smal, frisk och stark och så vill jag ju såklart bli en bättre fotograf också :-)
Mark's Daily Apple är förresten en av mina favoritbloggar när det kommer till motion, kost och hälsa. Jag följer bland annat hans träningspyramid så gott det går.
P.S. Titta gärna på bilderna av Mark Sisson och notera att mannen är 59 år gammal :-)
Äter man kolhydrater så skjuter blodsockret i höjden, för att sen raskt rasa till bottennivå på bara någon timme. Detta skapar i värsta fall diabetes, en sjukdom som över huvud taget inte existerade innan människan började äta processade kolhydrater i stora mängder. Äter man istället fett och proteiner så håller sig blodsockret väldigt jämnt och fint, och det var just sån mat människan åt för något tusental år sedan. Vi har helt enkelt inte hunnit anpassa oss till ”den nya maten” (tyvärr, eftersom den är bättre för miljön).
Det finns mängder av rapporter som pekar åt varsitt håll, så jag kan bara råda dig att prova. Jag har hittills aldrig hört någon endaste person som själv provat och varit missnöjd med resultatet. Byt pasta, ris och potatis mot grönsaker och var inte rädd för fett. På 140 gram tonfisk, 120 gram mozarella och massa grönsaker med olivolja står jag mig från klockan 11 till klockan 19. Utan mellanmål!
Istället handlar det främst om mängden kolhydrater då dessa får kroppen att överproducera insulin som är det mest fettlagrande hormonet. Så bort med i praktiken allt socker och sedan det mesta av mjölmat, potatis och ris.
Visst är det sjukt skönt att inte vara det minsta hungrig under hela eftermiddagen! Tidigare var jag helt desperat av hunger vid tretiden. Nu behöver jag inte äta förren till kvällen :-)
Se'n tror jag mycket handlar om tillgången till föda, så'n här tillgång till föda har vi aldrig haft tidigare.
Vi är skapta för en knappare kosthållning, vi dör inte av att fasta nå'n elller några dagar, även om en del verkar tro det! ;)
Nu är det nog en hel del psykologiska komponenter inblandade i övervikt också, tex stress,
och även otillfredställelse, och då stoppar man gärna en napp i munnen! ;)
Men det är klart, det mättade fettets farlighet har trummats in i det kollektiva medvetandet under årtionden. Att bara släppa den föreställningen är inte det lättaste.
Den knappare kosthållning du talar om Bengt, kräver att man äter mindre kolhydrater. Annars är det helt omöjligt att hålla ett jämnt blodsocker och man förgås i plågsamt elände om man plötsligt börjar fasta efter att ha ätit vanlig kolhydratrik kost. Du har alltså rätt; vi är skapta för att äta nötter, rötter, kött, fisk och ett och annat bär. Inte spannmål och processade kolhydrater, inklusive socker.
Jag vill inte vara alltför privat, men bara en sån sak som att man inte behöver torka sig i häcken när man varit på muggen säger mig att jag äter helt rätt.
Vägde du 100 kg??? Hur lång är du? Jag är bara ca 174 och väger 65. Jag kör också lågkolhydratskost sedan drygt ett år, mest för att (som Martin är inne på) hålla blodsockret på en stabil nivå. Men jag är inte så dogmatisk med kosten tyvärr, slarvar med Pizza och annat. Men jag håller vikten på en jämn nivå. Enda gången jag verkligen gått upp i vikt, är när jag druckit för mycket öl i längre perioder. Öl innehåller väl ganska mycket, snabba kolhydrater? Man får i sig mycket kalorier av ölet, plus att den gör att man känner stark hungerkänsla, eftersom den får blodsockret att stiga fort, för att sen rasa lika fort när man slutat dricka... Jag gick även upp i vikt när jag sålde min m-leica, vet dock inte om det berodde på att jag då slutade med mina långa fotopromenader, eller för att jag drack så många öl i saknaden av den ;)
Jag är tio centimeter längre än dig, men jag har ägnat mig ganska mycket åt styrketräning genom åren. Därför har jag mer muskelmassa än genomsnittet. Så om jag väger under 85 kilo börjar jag faktiskt se lite smått mager ut :-)
Själv är jag på inget sätt en kostfanatiker. Någon öl ibland unnar jag mig tveklöst :-) Men målet är ändå att så mycket som möjligt hålla mig till en kolhydratfattig kost.