SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Dina trista bilder vill väl ingen se

Vem bryr sig över huvud taget om dina ruttna bilder? Ärligt talat – vad håller du på med egentligen? Lägg ner!

Så tänker jag ibland när jag harvar omkring med mina kameragrunkor här i Karlskrona och låtsas att jag är Bresson. Vem bryr sig liksom? Det finns ju hur många fotografer som helst som tar liknande bilder. Varför skulle just mina vara så speciella? Jag menar, vardagsbilder på människor som går omkring på stan. Tjoho - intresseföreningen antecknar!

 

Det är lätt att hamna i det där själutplånande tvivlet som fotograf. Man undrar vad det är man håller på med. Vad är syftet? Meningen? Poängen? Men så inser man ändå någonstans att det inte är vidare meningsfullt att ställa sig själv mot väggen på det där sättet. För alltsammans handlar om något helt annat; nämligen ett slags sökande för egen del. 

Så oavsett om andra bryr sig eller inte går det helt enkelt inte att sluta fotografera. Det är en inre drivkraft och ett ostoppbart behov av att uttrycka sig som gör att man håller på. Därför är det lika bra att köra på och göra sin grej. Att likt Don Quijote höja lansen, rida mot väderkvarnarna och aldrig tvivla på det man ser.

Så var det detta med Leica. Jag har ännu inte använt min M6 som jag fick hem för ett par veckor sedan. Väntar nämligen på en adapter så jag kan köra med min skruvgängade Jupiter 8-glugg till att börja med. Det får helt enkelt duga ett tag. 

Fast jag skulle faktiskt vilja ha ett motljusskydd. Frågan är bara var jag hittar ett passande sådant till just det objektivet. Tipsa gärna om du vet. 

Inlagt 2012-08-28 22:08 | Läst 5616 ggr. | Permalink
Hade du varit en klåpare så hade jag kunnat skriva under på inlägget. Men de här bilderna är riktigt bra. Särskit nummer 2 och 4, som i all sin enkelhet är kanon. Samtida; inte försöka låtsas att man är Bresson.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:09
Kul att du gillar bilderna Martin. Tack för det :-)
Motljusskydd och filter av alla di slag hitar du på e-bay. Jag köper mycket därifrån, exempelvis min Jupiter 8 som är riktigt bra. Kör på med gatufotandet! (Jag åker in kör gatufoto iGöteborg i morron)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:08
Lycka till med gatuplåtandet, jag hoppas det blir många bra bilder :-)
Här finns ett, som funkar bra. Jag har ett likadant själv.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:08
Tack för tispet Olle :-)
Vad är trista bilder? En del gillar att fotografera avloppsrör, och gör det med gott resultat. Jag försöker fotografera allt möjligt, men det mesta får samma stuk, fast det kanske inte är dåligt (men inte säljbaret)..

Gillar bilden med randiga tröjor :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:07
Tack för det Anders :-)
Om man fotograferar "för någon annan" så blir det ju problem om man inte får den återkoppling som man då förmodligen hoppades på. Om man fotografer för att man "tycker det är kul" så försvinner såna störande frågor har jag märkt. Och det gäller nog inte bara fotografering.
Ha det fint ändå (och bilderna ÄR fina - åtminstone 1 och 4 :-)
Johan
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:07
Tack för kommentaren Johan - kul att du gillar bilderna :-)
Tja, något ska man ju göra när man inte jobbar eller sover. Fotografera duger gott.
Motljusskydd till Jupiter 8 finns på ebay. De har samma gänga som filtyrgängan M40,5. Det finns påsticksmodeller av plast också men de är helt enkelt för dåliga.
Är adapter beställd? Lång leveranstid? Jag har en du kan låna under tiden, om du vill.

/Johan
http://www.mudride.com/blogg
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:05
Tack för erbjudandet Johan.

Jag beställde för någon vecka sedan - hoppas eländet dyker upp i veckan. Annars lånar jag gärna :-)
Haha, falsk blyghet ;) Fina bilder, gillar framför allt den översta och den nedersta.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-29 14:04
Nja - det var faktiskt ärligt menat. Jag tror alla tvivlar emellanåt :-)
Varför spelar man golf? Eller bygger modeller av gamla flygplan? För att man gillar det så klart. Så fotar gör man väl för att det är så förbannat kul och stimulerande. Det gör jag i alla fall. Och skulle sedan någon enstaka bild bli bra är det ju bara en skön bonus.

Bild två med folk bakom stolpar är bäst i den här samlingen. Skön attityd hos damen med kalaskulan!
70 spänn för motljusskydd på tradera, köp nu :) Gummi också!
http://www.tradera.com/40-5-mm-motljusskydd-av-gummi-auktion_340867_139704010

Intressant inlägg! Om du vill kan du få min M39-M adapter, och om du lägger till en liten peng kan det följa med ett Industar-61 på adaptern :)

/Martin



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista