SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Snart glesnar det på småstadens gator

Augusti har alltid varit min favoritmånad framför alla andra. Det är nu sommaren brukar vara som bäst och det är samtidigt nu allting lugnar ner sig. Människorna återgår till jobb och vardag och semesterhetsen är över för den här gången. Därför tar jag alltid ledigt i augusti om jag kan. 

Men det är också en vemodig tid på många sätt. Fåglarna har tystnat och syrsornas enformiga läte har tagit över. I skogen anas doften av höst och på gatorna glesnar gatulivet. Något som för en gatufotograf i en svensk småstad betyder att allting kommer att förändras mycket snart. 

För så är det i den lilla staden till skillnad från storstaden. När sommarsäsongen är över går luften ur alltsammans på ett par dagar. Stråken som nyss sjöd av liv och rörelse blir plötsligt döda och livlösa. Uteserveringarna gapar återigen tomma och parkerna ligger mer eller mindre öde tills vårsolen sakta tinar upp staden igen.

Samtidigt gäller det att inte ge upp i det här läget. Det är ju faktiskt detta som är småstadens sanna ansikte.

Min Leica M6 dök förresten upp häromdagen. En vacker skapelse och jag återkommer till det i ett annat inlägg.

Inlagt 2012-08-18 00:39 | Läst 4760 ggr. | Permalink
Låter lockande att försöka fånga ödsligheten i det som du beskriver så bra.
Gillar verkligen första bilden.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-18 10:49
Tack för det Frans :-)

Ja, det är lockande men samtidigt väldigt svårt på samma gång. Kan jag tycka :-)
Hej Joakim. Jag håller med om vemodet som infinner sig så här års. Jag har försökt fota lite i Söderköping off-season och något ödsligare är svårt att hitta.Där blir kontrasten mot sommarens båtliv som kanalen bjuder på enormt. Här i Stockholm är det ändå ganska skönt när turisttrycket minskar och livet återgår till det normalgrå :) Ha en skön helg! Mvh Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-18 10:52
Det kan jag förstå Thomas. Söderköping är till och med betydligt mindre än Karlskrona - fast samtidigt en vacker och charmig liten stad.

Ja Stockholm har ju faktiskt puls året runt. Jag är där mycket med jobbet och har tidigare bott i Stockholm. Fast på den tiden var jag tråkigt nog inte intresserad av gatufoto :-)
Kul att du fått Leican nu! Du får åka till Helsingborg och "testa" den, ser ut som att du får fina bilder härifrån ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-18 10:54
Helsingborg är en av mina favoritstäder :-) Förmodligen kommer jag att vara där betydligt mera framöver. Min flickvän har nämligen fått ett vikariat på sjukhuset där. Så det ska nog finnas tid att testa Leican i Helsingborg :-)
Johan Pihl 2012-08-19 12:47
Vad bra. Då kanske vi springer på varandra ute på gatan. Du med din Leica och jag med min Iphone - eller om jag ska skaffat mig en "riktig" kamera till dess ;)
Det du beskriver är så urtypiskt för just svenska småstäder, tycker jag. Det skulle vara intressant att höra en etnologs synpunkter på det ämnet. Sedan finns det riktigt små städer, som knappast blommar upp under sommaren heller. Att gå på storgatan (om den nu heter så) i Malmköping en sommarlördag är nästan spöklikt. Hur är det möjligt att stan ligger som tom och tyst en vacker sommarlördag?
Svar från Joakim K E Johansson 2012-08-20 01:25
Ja, det finns många sådana städer. Typ Olofström, Nybro, Perstorp, och så vidare. Ja, om man nu ens kan kalla dessa platser för städer.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista