SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Viktig fråga: ska jag köpa svart eller silvrig Leica?

Jo men visst, serru! Här kommer ett nördinlägg som heter duga. Nu tänker jag helt enkelt gräva ner mig i ett kvasiämne på allvar. Så vet du med dig att din mage börjar överproducera magsyra av sådant här. Sluta läsa nu. 

Som jag skrev i mitt förra inlägg planerar jag att köpa en Leica M6 som 40-årspresent till mig själv. Jaha, så han föll tillslut ner i Leicaträsket, kanske någon tänker då. Ja, det gjorde han. Det är ett korrekt konstaterande. 

Hursomhelst. Självfallet tar man inte stora steg av det här slaget utan problem. Och i det här fallet handlar det om vilken färg jag ska välja. Ska jag köpa en silvrig eller en svart Leica? Ni inser att detta inte är en lätt sak. Det är en stor, svår och viktig fråga. 

Man skulle kunna säga att det handlar om kamouflage. Ju ofarligare, vardagligare och amatörmässigare man ser ut som gatufotograf – desto bättre. Därför inbillar jag mig faktiskt att en silvrigt Leica M6 är det smartaste valet. Den är diskretare, så att säga. 

Samtidigt har jag märkt att det finns betydligt fler svarta M6-or på marknaden. Silvriga är svårare att få tag på. Nu har jag för all del inte särskilt bråttom. Jag kan vänta någon månad tills det rätta tillfället dyker upp. Men vad säger du? Vilken kamera är smygigast i sammanhanget? Svart eller silvrig? Jag vill ju inte begå ett stort misstag här...

P.S. Dom här två bilderna är tagna med en silvrig kamera. Hade dom gått att ta med en som var svart? Eller hade bilderna kanske till och med blivit mycket bättre då?

Inlagt 2012-07-19 17:38 | Läst 6946 ggr. | Permalink
Verktyg är svarta och smycken blänker. Resten får du lista ut själv;-) Nädå, men själv skulle jag aldrig välja annat än svart. Dels är det mycket snyggare, men man ser heller inte lika tydligt att det är en kamera som fotografen bär på.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 18:54
Där håller jag faktiskt inte med i din analys :-) Jag tycker svarta kameror signalerar professionella grunkror (vilket du också är inne på ;-). Och det väcker oftast fler frågor än om man ser totalt amatörmässig ut :-)
En svart kamera är diskretast framför nyllet på en fotograf av afrikanskt ursprung. En silvrig är diskretast framför nyllet på ett blekansikte. Särskilt de gråhåriga. Men de silvriga kanske blänker mer och tilldrar sig uppmärksamhet? Jag har alltid hävdat att en kamera ska vara silverfärgad för att se ut som en riktig kamera. Men så köpte jag en svart M4-P! I ditt ställe skulle jag köpa en silvrig M6:a bara för att vara lite motfalls och om jag hittade en. Eller varför inte en titanium edition. Du fyller ju jämnt ju. Skäm bort dig =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 18:57
Detta är sann visdom från en gammal fotoräv ;-)
Välj den du gillar bäst, eller köp den som är ett `bra köp´oavsett färg:)
Själv gillar jag den klassiska kromade och har en 0,58 MP-sökare på min.

Här nedan en som verkar föredra den kromade;)

http://www.tumblr.com/photo/1280/ilovemyleica/1526317780/1/tumblr_lbmlkbU1Cd1qbmv49

/Stephan
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 18:53
Och hon heter ju Johansson också, precis som jag. Det får helt enkelt bli en silvrig ;-)
Höll på att skriva nå't, men se'n såg jag att Stephan redan skrivit det!
Och visat en bra bild! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 18:58
Du får gärna tipsa om ett prisvärt objektiv istället, gärna 50 mm :-)
Kanske är sökaren viktigare som Stephan är inne på, om du plåtar med 35:a och använder glasögon tycker jag att en 0,58 sökare underlättar en hel del. Man ser nämligen inte ramen ok med en 0,72 sökare. Själv har har en silver MP med 0,58 och en svart M6 ttl med 0,72 ingen av dem väcker någon uppmärksamhet för de som inte vet vad det är och för Leica-fanatiker spelar färgen mindre roll, de ser vad det är oavsett färg.En svartlackad MP vore väl annars drömmen om man tycker sådant är viktigt. :)
-affe
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 19:00
Själv har jag linser ibland och glasögon ibland. Har märkt att det är svårt med 35-ramen på min Canon 7 när jag kör med glasögon. Så en 0,58 kanske inte vore så dumt. Annars använder jag ju 50 mm till säkert 95 % av mina bilder.
alf109 2012-07-19 19:22
Om du i huvudsak plåtar med 50:a är 0,72 sökaren att föredra.
-affe
N Thomas Meldert 2012-07-19 20:20
MP?! Nu är du inne på rariteter, Alf. 311 kromade och 138 svarta tillverkade någonsin. Går de överhuvudtaget att få tag på ? Men jag antar att du menar M4-P...
alf109 2012-07-19 22:24
Nejdå,jag har en nytillverkad:
http://en.leica-camera.com/photography/m_system/mp/
http://www.cameraleather.com/leica_m/m3_GO_1sm%20T.jpg

Vill du pimpa din Leica så finns det godis i USA, se länken ovan...Även om just detta ex. är en M3... Leica är annars en av de kameror som jag tycker är lika snygg kromad som svart. Men för flanören talar väl mycket för klassiskt krom? Gärna i kombo med tweedkavaj och pipa! Ha det gött!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 19:01
När jag ändå fyller fyrtio kan jag lika gärna börja använda tweedkavaj och pipa också :-)
Tycker nog att svart är diskretare, men det är en smaksak.... Silver är ju så mycket snyggare, så jag förstår att du har ett dilemma! =)
Ha det fint!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 19:18
Äntligen! Visst är silvrig mycket snyggare :-)
Det kanske beror på vilka kläder du bär. Har du en svart jacka så.... eller en ljus jacka så...
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 19:46
Jag har silverjacka ;-)
Gunars 2012-07-19 19:53
Ja men köp då en svart Leica.
Om du har svårt att se 35mm-ramen i en Leica M6 och 0,72 sökare så ska du istället titta på Voigtländers Bessa R2A eller R2M med 0,7 sökare. Båda har exponeringsmätare och R2A med tidsautomatik som alternativ (dessutom låsknapp för exponeringen i tumläge på baksidan). Jag har i alla fall inga som helst problem att se 35mm-ramen i min R2A med glasögonen på. Men har du bestämt dig för en Leica är det kanske inte att fundera på? Du kan dock köpa helt nya R2A/R2M för mellan 4700-5100 sv.kr. hos Cameraquest i USA. Dom är bra att handla av jag kan rekommendera den firman. Robert White i Enland är lite dyrare och pundet är heller inte så lågt. I Tyskland kanske du kan få dom billigare då euron är ganska låg nu.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 20:40
Bessa verkar helt klart göra trevliga och prisvärda kameror, men jag har fasiken bestämt mig för en Leica :-)
Otroligt skönt lyxproblem! Det värsta är att den passar både i svart o silver och är ju perfekt som 40 års present till sig själv. Grattis/ Med vänlig hälsning, Danne
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 20:40
Visst är det ett lyxproblem Dan :-) Tack för kommentaren!
Köp den första som dyker upp i rätt prisklass och i rätt skick. Testa, känns den inte rätt (fel sökare, fel färg, etc) kan du sälja den vidare utan större ekonomisk förlust.

Jag började med en Bessa R4M. Bra kamera men tyvärr känns inte kvalitén helt okej. Klädseln har lossnat, ibland går det inte att dra fram film, överlappande rutor, sökare som fylls med damm på bara några dagar.

/Johan
http://www.mudride.com/blogg
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 20:41
Förnuftigt tänkt Johan. Så kan man ju faktiskt göra. Tack för kommentaren :-)
En silvrig M6a med 0.58 sökare kan du nog glömma att hitta, Dom är sjukt sällsynta om dom ens finns. M7 eller MP med 0,58 sökare är vanligare men dyrare än de med 0.72.

Eftersom Euron är så billig just nu så kan jag rekommendera dig att titta ute i Europa efter kameror, det finn mycket och vissa är väldigt prisvärda. För att få en översikt på priserna sp kan du titta på l-camera forumets köp & sälj, FFordes i Skottland och på NewOldTime i Italien.

Om jag fick välja åt dig så skulle jag ta en silvrig :D
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-19 22:01
Ja, det blir naturligtvis en 0.72-sökare. Jag använder inte glasögon hela tiden. Dessutom kör jag övervägande med 50 mm, som jag skrev till Affe ovan. Så det ska nog funka bra.

Egentligen har jag redan bestämt mig - det blir en silvrig :-) Här finns exempelvis en för ett helt okej pris:

http://viewitem.eim.ebay.se/Leica-M6-chrome-body-/180930178459/item
matlep 2012-07-19 23:41
Gött det :D

Här har du en till: http://goo.gl/IrILS
Jag tror att det är en stor risk för placebo-effekt. Köper man en svart kamera så upplever man sig som diskretare, om man tror att svarta kameror är diskretare. Jag tror mer på att silvriga uppfattas som ofarliga retrokameror.

Silver M6 slits nog snyggare. Svarta M6:or blir ju grå, förutom de sista årgångarna M6 TTL som gjordes i mässing.

Jag känner att det är för tidigt att fundera på 40-årspresent ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-22 10:59
Det är aldrig fel att vara ute i god tid Magnus ;-)
Jag tycker silvriga Leicor är väldans snygga, men å andra sidan är en välsliten svart inte så dum heller (men då krävs att det är mässing under det svarta). Om man köper en ny analog Leica "a la carte" för en sisådär 50-60 tusenlappar kan man få den precis som man vill ha den (inklusive svart med mässing under det svarta) :)

Annars håller jag nog med övriga om att sökarförstoringen är ett viktigare val, och svart eller silver borde snarare bero på vad du hittar och skick i allmänhet ...

Som tur är kan jag inte använda mätsökare (jag har helt enkelt aldrig vant mig vid eller kommit överens med dem) - annars hade nog jag funderat ungefär som du :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-22 10:58
Det tog mig många år att förstå tjusningen med mätsökare, men nu älskar jag dessa kameror. Fast det gäller att använda dom för rätt motiv. Enligt min uppfattning passar de allra bäst när det kommer till snapshot som gatufoto och straight photography - som det heter.
Intressant inlägg, din kläder stil avgör färg på kameran =) har du ofta svart kostym så är svart bäst. Har du ofta ljus kläder är silver bäst. Men silver sticker ut om solen lyser på den. Man fotograferar solen i ryggen så inget problem. Svart dämpar solen men sticker ut när du har ljusa kläder vilket man ofta har under sommar. Allt gott
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-22 10:56
Alltså måste jag köpa en av varje ;-)
Hej Joakim,
Jag köpte en mycket fin och välvårdad Leica M2 i silver till mig själv som en 60-årspresent i augusti förra året som jag periodvis plåtar mycket med. Till den köpte jag ett svart Zeiss 2.8/35 som jag är mycket nöjd med. En kromad Leica med ett svart objektiv fungerar mycket bra som diskret arbetsverktyg och som snygg accessoar när jag vill vara välklädd ;-)
Saknar dock en inbyggd exponeringsmätaren, även om jag kan plåta med hjälp av min egen inbyggda (den i hjärnan) om det kniper. Mitt förslag blir således en kompromiss; en kromad M6 med ett nytillverkat svart Zeiss Sonnar 1.5/50. Ett utmärkt arbetsverktyg och en prydnad för varje man som är mån om sitt utseende :)
Vänligen Tom
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-22 11:01
Tack för tipsen Tom!

Måste säga att jag gillar din infallsvinkel. Det är inte fel att ha lite stil också :-)
Tom Gagner 2012-07-23 09:38
Tack Joakim,
Ett litet tillägg. Glömde säga att den röda leicaloggan på M6:an stör mitt estetiska sinne. På vissa modeller av M6 är den svart och då är den mindre iögonfallande. När man för upp kameran till ögat lyser den röda punkten som ett jättelikt kastmärke och då är det inte längre frågan om en diskret kamera för gatufoto. Varför inte sikta lite högre mot en MP? Då slipper du också den ergonomiskt riktiga, men fula, sneda veven ;-)
Du fyller ju i alla fall 40 :)
//Tom
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-24 11:31
Ja, en MP hade inte suttit fel. Men då får det nog bli nudlar till middag ett år framöver ;-)
Vilken underbart roligt blogginlägg, och därpå följande tråd :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-24 11:29
Kul att du tycker den Anders - tack :-)
Jag röstar på svart kamera och att du drar på dig en svart jacka - superstealth.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista