SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

En upprepning om utveckling

Föreställ er en musiker som inte utvecklas något vidare. Föreställ er sedan att personen i fråga skulle få rådet att ta en paus eller till och med bli uppmanad att göra något helt annat ett tag. Det låter knappast troligt va? 

Alla vet vi såklart att för den som vill bli en duktig musiker gäller övning, övning och åter övning. Men när det kommer till foto kan man få ovanstående råd på fullaste allvar. Är inte det lite konstigt? Om du vill bli en bättre fotograf, ta en paus – gör något annat. Nej, jag tror inte på det. 

Såg förresten en film som handlade om Josef Koudelkas helt fantastiska zigenarbilder. Där säger han ungefär följande i samband med vad och hur han fotograferar; ”Jag är inte intresserad av att upprepa mig, jag är intresserad av att variera mig”. 

Det ligger mycket i dom orden, anser jag. När vi börjar upprepa oss för mycket är det hög tid att tänka till kring vad man håller på med. Upprepningar är enligt min mening detsamma som stagnation. Ja, det är till och med ett tecken på lathet och fantasilöshet. 

I alla fall är det så hos mig själv. När jag inte orkar anstränga mig och när jag inte förmår mig att tänka nytt – då tar jag samma bilder om och om igen. Och det är ju bara förbannat trist, ärligt talat.

Henri Cartier-Bresson om sina egna kontaktkartor:

Contacts Henri Cartier Bresson english subbed from Ricardo J. Martins on Vimeo.

Inlagt 2012-07-17 00:43 | Läst 5566 ggr. | Permalink
Man kan ju tydligt se att HCB tog flera bilder i minuten (bpm) och var mycket kritisk vid sitt urval för publicering. Det kanske vore något att ta efter? Vi amatörer snålar gärna med filmen och tycker att en bild eller två räcker. Ibland får man visserligen bara ett enda skott och då gäller det att man prickar rätt. Men HCB:s kontaktkartor visar också hur han följer ett skeende att tar flera bilder efter varandra på samma motiv.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-17 10:13
Precis. Visst är det intressant att se hur HCB jobbade sig fram till bilden. Det är nog en ganska nyttig insikt. Det är ju annars lätt att tro att han bara gick omkring och knäppte den ena efter den andra fantastiska bilden. Men så var det såklart inte :-)

Håller också med om det där med att inte visa upp för många bilder. Det är alldeles för lätt hänt i dagens digitala tidevarv. Kanske borde man minska sitt digitala ”fotavtryck” :-)
N Thomas Meldert 2012-07-17 10:22
Jo, det är nog klokt att inte visa för mycket på nätet. Jag har blivit väldigt restriktiv med vad jag publicerar numera eftersom jag vill ha en överraskningseffekt på våra klubbtävlingar =) Har de funnits på nätet ett tag vet alla redan vem som tagit bilden. Jag vill gärna att den ska vara ny för alla när den uppenbarar sig. Så blir det med mina bilder för höstens utställning. Ingen är publicerad än, (hoppas jag) på mina vanliga ställen =)
Snygg paraplybild, Joakim!! Lite Tunbjörk och Parr över den ;)

Vag gäller texten. Vi är nog alla olika. En del föredrar att tålmodigt fortsätta på den inslagna vägen, när de väl hittat en som funkar. Som André Kertész t ex. I hans fall handlade det nog inte om lathet och fantasilöshet, utan mer om kärlek till det han gjorde. Jag tycker inte att det ena är mer rätt eller fel än det andra.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-17 15:47
Visst är vi alla olika...men jag tror nog att det är bra att regelbundet ifrågasätta sig själv och det man gör. Och för mig är upprepningarna en slags varningssignal som indikerar att jag går på tomgång :-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista