SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Att utveckla sig - ett tufft jobb

Oavsett vad vi sysslar med når alla förr eller senare en platå. Eller i värsta fall en återvändsgränd. Då gäller det att hitta nya vägar framåt. Frågan är bara hur?

Detta är ju något som exempelvis företag ställs inför hela tiden. Det är så avgörande att de flesta seriösa företag har hela utvecklingsavdelningar som jobbar för att de inte ska hamna på en platå och aldrig någonsin i en återvändgränd.

Men hur gör en fotograf som hamnar på en platå? När hen känner att det börjar bli för många upprepningar, för mycket slentrian, när det inte sker några förbättringar. Det är en hård nöt att knäcka. 

Det jag själv tror mest på i sammanhanget är att jobba hårt. Att ge sig ut i verkligheten, ta bilder, om och om igen. Ja, att utsätta sig – som en del nog skulle säga. Sedan är det säkert inte helt fel att förflytta sig ut ur sin trygghetszon och utmana sig själv heller. Precis som den här bilden lite lagom komiskt visar.

Att utveckla sig, komma vidare och bli bättre handlar alltså i grunden om hårt slit. Det finns inga genvägar vilket kan vara lite tufft att konstatera. Det inser jag extra tydligt just nu eftersom jag själv befinner mig på en platå. Det finns helt enkelt inget annat att göra än att sätta igång...

Inlagt 2012-07-13 15:33 | Läst 4148 ggr. | Permalink
Det finns alltid platåer högre upp där utsikten är bättre =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:50
Jodå, det finns nog ganska bra platåer också :-)
Intressant inlägg och reflexion.
Platåer når vi alla i olika skeden. Skillnaden är kanske att vi stannar olika länge på platån. Jag tror att det som avgör hur länge man stannar är kopplat till nyfikenhet och intresset av att ta del av vad andra gör och av hur mycke man själv är beredd att dela med sig. Min erfarenhet är att ju fler bilder jag ser, ju mer jag delar med mig och ju fler människor jag pratar foto med desto snabbare kommer jag loss och får nya idéer.
Har skrivit ett kort inlägg på min egen blogg om detta.

http://aperture-11.blogspot.se/2012/06/inspirera-andra-och-bli-inspirerad.html

//Leif
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:50
Kan inte annat än hålla medd är Leif. Det är genom att grotta in sig och köra på man utvecklas. Ingen skulle ju säga till en idrottsperson eller en musiker att sluta öva för att bli bättre :-)
Något som är värre än själv stanna på platån är när det blir så att de som bor i Hässleholm hela tiden vill se mina bilder jag tagit här om den tid som flytt............
Jag är så trött på att hålla på med dessa bilder nu. På den utställning jag var med på i Danmark förra året skulle det vara dessa bilder samt hur där ser ut nu
i september är det dags igen att visa bilderna här på Kulturhuset i Hässleholm

dessemellan har jag haft föreläsning med bilder där de dukade till tjugo och det kom femtio personer en helt vanlig vardagskväll................

det är många med tanke på alla diabildvisningar jag har haft sedan början på nittiotalet.

Jag har själv klivit av platåen genom att inte fotografera alls
fotografera som jag gjorde till min Blogg i går (hoppas du får se Irving Penns bilder)

eller som när jag var i Barcelona och fick en riktig kick för jag skall visa ett bildprogram för konstföreningen om vad jag såg genom mina ögon...............det känns bra.

Det märks här på Fotosidan att många fotograferar samma motiv på ett sätt så det blir ändå andra former och färger men det är på samma tema hela tiden.

Kliva högre upp eller av är väl att börja fotografera något fotografen inte prövat tidigare då kommer en härlig rysande känsla om det skall lyckas eller ej.

Jag har kanske helt fel enbart som jag kan känna det själv ibland ..............
Ha en fin helg
Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:48
Ja, det kan nog vara ganska frustrerande och till och med hämmande att bli ”förföljd” av sina gamla bilder. Det förstår jag. Samridig måste det väl ända vara kul att uppskattas på det sättet också?
"Det jag själv tror mest på i sammanhanget är att jobba hårt. Att ge sig ut i verkligheten, ta bilder, om och om igen. Ja, att utsätta sig..."
Låter som du straffar dig själv! ;) Eller så blir ännu mer övertränad av det här! ;)

Tror du skall fundera på vad det är som inte funkar,
och se'n försöka fundera på varför!

Jag tror, att tycker man det är kul och intressant det man håller på med, så kommer en utveckling.
Men tror också att ensam så utvecklas man inte så speciellt mycket!
Och inte via distanskurser heller! ;) :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:46
Nja, det handlar nog inte om att straffa sig själv - hoppas jag i alla fall inte ;-)
Att påbörja ett nytt projekt som handlar om något annat som kan rulla på parallellt tror jag på. Eller att gå en workshop. Häsn Annika
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:45
Tack för kommentaren Annika :-)
Det år inte alltid man ser sin egen utveckling. Stegen är många men små. Det kan krävas ett utanförperspektiv för att se vad som händer. Ett bra tecken är att man tycker att sina gamla bilder är dåliga. Att jobba på är helt rätt.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:45
Så är det nog. Det är inte alltid så lätt att själv förstå sin egen utveckling - paradoxalt nog.
Intressanta reflexioner, och fina bildexempel, Joakim. Även om jag tycker att de båda inte skiljer sig märkbart från dina tidigare bilder ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-07-16 10:44
Precis Johan - de skiljer sig inte alls - jag är ju på en platå :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista