SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Så var det detta med gatufotoporträtt

När jag var ute och spankulerade på stan efter jobbet idag såg jag plötsligt kvinnan med den röda blomman i håret. Eftersom jag var utrustad med min marktvåa och nya femtiogluggen kände jag på direkten att det var läge för lite gatufotoporträtt.

Men – vad är ett gatufotoporträtt egentligen? Ja, tyvärr är det nog många som inte ens skulle placera de här bilderna i det facket. Förmodligen kan man älta denna fråga lika mycket som frågan om vad gatufoto är för något.

Därför har jag bestämt mig för att göra det jag själv känner för. Och det är att agera när jag ser personer som intresserar mig och försöka skapa talande porträtt i en gatumiljö. I förlängningen skulle det nog kunna bli en givande dokumentation oavsett vad man vill kalla det för.

Nu är det visserligen inte alls säkert att stuket kommer att se ut just så här i fortsättningen. Med största sannolikhet jobbar jag fram något annat med tiden som i bästa fall kan bli ett skönt komplement till mitt analoga gatufotograferande vilket jag givetvis tänker fortsätta med.

I morgon torsdag är det förresten Lövmarknaden här i Karlskrona. En känd lokal företeelse som drar mängder med folk. Då är det läge att ge sig ut i folkvimlet och köra vidare i Martins Parrs anda med zoomglugg och blixt. Det ska bli kul. 

P.S. Det som slog mig nyss när jag tittade på bilderna igen är att jag nog ska försöka bryta upp den förutsägbara kompositionen och jobba mer med miljöer och händelser i fortsättningen. Alltså försöka ta porträtt som har mer snapshotkänlsa. 

Och så en liten bonusbild. Det finns många ensamma farbröder därute...

Inlagt 2012-06-20 22:12 | Läst 6241 ggr. | Permalink
Underbart, jag älskar gatuporträtt, bilder på människor jag inte känner.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-21 20:55
Tack Mats. Ja, du är ju en fena på gatufotoporträtt. Det märks att du gillar den här genren.
Härliga bilder på kvinnan! Var någon av dem (den första?) "spontan" eller var de alla arrangerade?

Gillar dina bilder från Karlskrona. Har själv iom pappaledighet tagit med kameran ut på promenader på sistone. Det är riktigt skoj! Håller med Mats i att det är skoj med människor man inte känner. Och så får man ju en hel del trevliga små pratstunder.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-21 20:54
Tack och bock Mikael.

Visst är det skoj. Kör på! :-)
Ja, det övertolkas och görs till något det inte är, när det kommer till fotografer som blivit kända. Precis som det inte räcker med bra bilder, utan det ska vara något själsökande mysterium och annat hokus-pokus med just gatufotografering. De vill helt enkelt vara märkvärdiga och skilja sig ur mängden.

Har skrivit vad jag tycker om det och hur jag jobbar, i min fotoblogg - www.reitrulsson.wordpress.com. Ursäkta reklamen. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-21 20:54
Väldigt mycket inom fotografin handlar ju om att skapa en aura runt sig själv och det man gör. På sätt och vis går det ut på att bygga en myt, eller ett varumärke som det heter.

Jag ska spana in din blogg :-)
Fina bilder Joakim.

Tycker själv att spontana möten med människor är kul och stimulerande och kan ge bra bilder.
Sedan har jag svårt att förstå att en del inte räknar det som "riktigt" gatufoto.
/Krister
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-21 20:52
Tack för det Krister.

Håller verkligen med dig om att spontana möten av det här slaget är riktigt kul.
Wow,, vilken bild, vilken kvinna! Den bästa jag sett på länge av dig Joakim, och den är ändå i färg ;) Kul när färgen tillför något extra i bilden. Den röda blomman i håret. Sen får man se den gula "låtsasblomman" i skyltfönstret som bonus. Och diagonalen som skapas av hennes ena ben och underredet på bänken hon sitter på. Hunden gör sig bra också.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-21 20:51
Stort tack Johan. Jätteroligt att du gillar bilden - trots att den är i färg ;-)
Första och sista får stora tummen upp. De i mitten känns för iscensatta.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-22 12:17
Jag håller med dig. Känner likadant själv.
Nu när jag ser dem igen, så är den nedersta bilden också väldigt fin. Som en "snäll" version av Lars Tunbjörks Sverigebilder, fast utan blixt och på ett par meter längre avstånd ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-22 14:15
Ja, det är kanske den där svenska svårmodigheten som lyser igenom - på något sätt ;-)

Jag har faktiskt funderat på att göra ett fotoprojekt om manlig ensamhet. När jag är ute och gatufotograferar ser jag så många ensamma män överallt.
Johan Pihl 2012-06-22 14:23
Vilken bra idé. Jag har för mig att A Petersen sade han höll på med ett sådant projekt, i filmen JH gjorde om honom. Vet inte hur projektet fallit ut, dock.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-23 12:22
Jäsikens, har Petersen snott min idé ;-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista