SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Alla dessa usla filmer om foto

Jag sitter framför burken och spanar in ett gäng filmer om foto på tuben. Tveklöst finns det en hel del riktigt bra grejer därute, men väldigt mycket är förvånansvärt dåligt om man ska vara ärlig. Det babblas i evigheter om ingenting och det saknas riktning och känsla för vad som är väsentligt.

Nu menar jag inte när den gemene fotonörden lägger ut ett klipp om sin kamera eller något sådant. Nej, jag snackar om diverse kanaler där seriösa fotogurus sitter och tuggar sönder sig själva timmar i sträck. Vem fan orkar se skiten?

På något sätt känns detta som en ny slags internetkultur som har vuxit fram de senaste åren. Alla kan numera skaffa prylarna för att börja spela in sig själva på gott och ont. Att bara sätta kameran på rec och sedan tjöta igång verkar helt enkelt vara tidens melodi.

Jag gillar inte detta. För precis som när det gäller all annan kommunikation bör det finnas en klar tanke kring VAD det är man vill förmedla. Sedan är det inte helt fel att tänka på de personer som uppenbarligen är menade att vara mottagare. HUR budskapet kan göras tydligt och intressant för dessa människor borde rimligtvis vara en viktig fråga i sammanhanget.

Jag menar, var tog det genomtänkta vägen? Det planerade? Det seriösa? Det professionella? Uppenbarligen verkar det ha glömts bort i dessa tider där det går att slänga upp sin ifååån eller padda och spela in en ”ball” film utan vare sig tanke eller mening. Redigera och begränsa är mitt ödmjuka förslag.

Over and out från kvällens gnällgubbe.

Just det ja. Jag skulle behöva en liten och smidig ljusmätare i fickformat. Har du något tips så tar jag gärna emot det. Den ska vara modern och funka för gatufoto.

Inlagt 2012-06-15 22:11 | Läst 4814 ggr. | Permalink
1) http://www.youtube.com/watch?v=q75HuLN9FjA (Fotoguru, riktning och känsla)
2) http://itunes.apple.com/us/app/pocket-light-meter/id381698089?mt=8 (Minst lika bra som mina Sekonik)
3) http://www.youtube.com/watch?v=RkToO3tpDpQ
Over and out!
Peter
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-16 11:15
Tack för dina länkar Peter :-)
Håller helt med, och det är i det här som intressanta saker drunknar!
När så många känner sig kallade till "folkupplysningen!" ;)
Var är gindvakten! :)
Tag tex spännande fotografer och bilder, hur hitta något intressant i den här jättemängden som finns!?
Tex av "skribenter", "författare" och "fotografer"!?!? ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-16 11:16
Precis - tänk om alla andra kunde hålla lika hög klass som man själv gör ;-)
Benganbus 2012-06-17 20:02
Nädu, vi hade nog blivit stoppade av grindvakten, men det finns andra intressanta! ;)
(Du tänker bara på dig själv!)
/B
Personligen så ger jag inte så mycket för alla dessa usla och medelusla filmer om foto som man kan hitta på nätet. Det händer att jag låter mig inspireras av andra fotografer men oftast kommer de från filmens värld. Jag har själv en gedigen filmutbildning i bagaget och jag är faktiskt tacksam för att jag inte slösat bort min tid på en traditionell fotoutbildning.

Du undrar var det genomtänkta, det professionella, det seriösa och det planerade tog vägen? Det finns fortfarande kvar där ute men för att hitta det får du bege dig till filmens värld.
Jag brukar rekommendera dem som jag lär ut dokumentärfoto till att titta på filmerna Control av Anton Corbijn, Stranger than Paradise, Down by Law och Mystery Train av Jim Jarmusch. Studera hur de bygger upp berättelserna i bilder och studera speciellt vikten på detaljer som används för att föra berättelserna framåt.
//Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-16 11:19
Det ligger nog en hel del i det du säger Mikael. Man kollar antagligen på fel grejer, helt enkelt. Istället borde man spana in film, men också annan konst för att förkovra sig. Att lyssna på någon självutnämnd fotoguru som maler på helt utan riktning ger väldigt lite.
Benganbus 2012-06-17 20:05
Alla förläsningsfotografer måste väl få chansen att visa vad dom kan va!?
Annars e det censur!!
Och mobbing!!! :)
B)
Hej,
Light Meter -app för iPhone.
Gratis och fungerar mycket bra.
(Har testat mot Gossen Proffsmätare).
Trevlig helg
Ronny Persson Helsingborg
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-16 11:13
Jag använder faktiskt LightMeter för Andriod och har även testat andra appar. Jag vet inte riktigt bara om mätaren går efter infallande ljus, eller hur den mäter.

Intressant annars att den verkar mäta lika bra som Gossen.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-16 11:39
Jag hittade svaret själv på almighty google - den mäter infallande ljus.
Jag har en Lunasix, den är lite stor för att ha i fickan men är ändå ganska nöjd med den. Är det bråttom skulle jag nog bara läsa av asfalten under mig och hoppas jag får bra skuggteckning, eventuellt (vid starkt ljus) överexponera ytterligare något (typ 1 1/3 steg snarare än 2/3 som normalt) med motsvarande underframkallning senare. iPhone-appen som rekommenderats nedan är alldeles för slö för att vara användbar om det är bråttom.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista