SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Måste en gatufotograf ha en Leica som Eric Kim?

Jag halkar in på Eric Kims blogg via artikeln här på fotosidan. Scrollar mig genom hans inlägg och hittar en del ganska kul grejer. Han verkar helt klart vara en skön prick den där snubben. 

Men ganska snabbt inser jag att det talas väldigt mycket om Leica i Eric Kims blogg. I ett inlägg påstår han till och med att en Leica M6 är mest ”bang for the buck” om man vill ha en schysst gatufotokamera.

Njae, där måste jag nog myndigt resa mig upp och protestera. Man kommer faktiskt jäkligt långt med exempelvis en Canon Canonet GIII QL17 som kostar runt tusingen. Det finns även andra liknande kameror från Yashica och Minolta som är ungefär lika bra. 

Vill man sedan ha utbytbara gluggar finns snorbilliga mätsökare från både Canon, Cosina Voigtlander, med flera. Att lägga tio papp på en Leica M6 med glugg är inte alls mest pang för pengarna i min värld - långt ifrån. 

Självklart beror detta på att Eric Kim är sponsrad av just Leica vilket det såklart inte är något fel med. Men man ska i alla fall ha detta klart för sig när man läser diverse fotobloggare på nätet. Många är sponsrade och det är alltså inte där du kommer att få den mest neutrala informationen. 

Ja, så finns det förstås bloggare som inte blir betalda av Leica men som ändå har svårt med neutraliteten. Ingen nämnd, ingen glömd ;-)

Titta förresten på bilden här ovanför. När jag skulle lägga in den i bloggen började jag fundera på varför jag tog den. Vad var det jag såg som fick mig att höja kameran och trycka på avtryckaren? 

Ibland är den frågan märkligt svår att svara på, men i det här fallet vet jag exakt vad det var som fångade mitt intresse. Jag kände nämligen igen mig själv i de här två tjejerna som uppenbarligen verkar vara nära kompisar. 

För jag minns hur jag själv och min bästa polare i tonåren också brukade gå omkring nästan likadant klädda. Jag har bilder hemma i mina album där vi klädmässigt ser ut som kopior av varandra. Man kan se detta ganska ofta hos tonåringar. 

Så det är väl förmodligen som det sägs; bilderna vi tar är egentligen speglingar som säger mer om oss själva än om personerna vi avbildar. Men vad säger i så fall bilden här under?

För övrigt börjar jag tröttna lite på det analoga köret. Jag lär nog återkomma till det i ett annat blogginlägg.

Inlagt 2012-05-31 22:53 | Läst 7375 ggr. | Permalink
Rolig läsning! Jag gillar din inställning mot märkeshysterin, kritisk men inte hysterisk tillbaka. En perfekt läsmängd precis innan man går och lägger sig.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 08:41
Tack Marcus - kul att du gillade inlägget :-)
Google-optimerad rubrik :)

Jag tillhör dem som tycker att vanliga systemkameror funkar utmärkt för gatufoto. Jag brukar säga att gatufoto är en av de genrerna som ställer minst krav på utrustningen.

Gamla mekaniska kameror har en svaghet - de håller inte lika bra som moderna elektroniska systemkameror. Känslan kan vara tvärt om, men faktum är att de billiga plastkamerorna är svåra att ha sönder med sina få rörliga delar. Jag kan förstå att Eric Kim som fotograferar mycket och dessutom oftast är på resande fot bytt mot en nyare kamera, om än dyr mekanisk.

Det billigaste är som regel att behålla den kamera man redan har. Det ger oftast mer bättre att komma över ens egna spärrar än att tro att andra kameror ska få en att utvecklas.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 08:43
"Google-optimerad rubrik"

Du anar inte vad jag är kapabel till ;-)

Visst är det som du säger - bäst är egentligen de där fula och bulliga systemkamerorna. Däremot tror jag tvärtemot dig att en kamera i allra högsta grad kan påverka ens utveckling och hjälpa en att komma över vissa spärrar. Det har jag upplevt själv.
froderberg 2012-06-01 11:35
jag säger inte emot dig, men jag tror att det oftare sitter i huvudet än i kameran.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-02 11:41
Man får verkligen hoppas att det sitter i huvudet :-) Det jag menar är att kameran kan fungera som ett hjälpmedel att våga eller att tänka i andra banor. Jag vet att du förstår :-)
Mellanformat eller storformat är det bästa man kan ha till gatufoto tycker jag :) Annars kan man stacka ihop bilderna med 5D Mark II och ljusstarkt objektiv men då måste motivet vara stilla. Det fungerar sällan inom gatufoto om det är ögonblicksbilder som gäller. Men annars kommer man långt med en billigare systemkamera, det är fotografen bakom kameran som gör bilder inte kameran :) Men när man är ute efter en viss resultatet så kan man aldrig få kvalitet från mellanformat eller storformat från vanlig systemkameror så därför lockar de mig bäst. Jag saknar djup i bilderna på vanliga kameror.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 08:44
Spännande infallsvinkel där Mikael :-) Gatufoto med storformat låter som att återvända till gatufotografins absoluta barndom :-)
Att lägga 10,000 på utrustning till sin hobby är väl inget speciellt. Vad lägger du på din bil? Mat per månad? Kan berätta för dig att Eric Kim inte är sponsrad av Leica på något sätt. Tittar man på en kameras värde över lång tid är det få som slår Leica. Andrahandsvärdet är högt!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 09:25
Nä - tio papp är ingenting i sammanhanget. Men det handlade om pang för pengarna - och då finns det grejer som ger lika mycket pang för mindre pengar - anser jag.
Mont Blanc, Rolex och Leica! Allt annat är skit! - Om jag vill betala överpriser för att betala dessa varumärkens groteska marknadsföringsbudgetar så är det väl min ensak!

P-E! (Med utropstecken!)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 09:25
Köp vad du vill knäppo ;-)
Håller helt med Magnus,
"Det ger oftast mer bättre att komma över ens egna spärrar än att tro att andra kameror ska få en att utvecklas".

Men det är svårt i en tid då man hela tiden träffar trevliga och förstående fösäljare, både på internet och i verkligheten! ;) Mao, de e inte lätt att tro på sig själv och sin egen förmåga i dagens värld!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 09:26
Du har alltså inte märkt någon utveckling efter att du köpte din X100? ;-)
Vad gäller Google, och rubriken, så kunde den ha varit kortare, och i en annan ordföljd och på engelska! ;)

Och vad gäller M Leica, köp en, det är bästa sättet, både för att få uppleva en säregen fotokänsla,
och tyvärr då också kanske undra över vad man höll på med tidigare! ;)

Men OBS, kameran är speciell, alla klarar inte av den,
så kan det tyvärr också bli....
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 09:27
Säkert att inte Leica sponsrar dig också :-)
Sköna bilder.

Jag är ingen mästare på gatufoto, långt därifrån. Men jag har testat både med systemkamera och jätteglugg och en liten svart, knäpptyst, digitalkompakt. Och jag tycker båda funkar. Den ena för mer interagerat gatufoto och den andra när det ska smygas och knäppas diskret. Bilderna blir olika men jag skulle inte säga att det ena ger bättre bilder än det andra. Så mitt råd är att köra på det man har i händerna just då!

:-)

Bra bilder i det här inlägget förresten.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-01 09:28
Visst är det som du skriver Björn. Det går bra att köra på med det man har. Tveklöst.

Men, vissa kameror lämpar sig samtidigt bättre än andra. Så tror jag det är.
Trevligt blogginlägg med fina bilder i, Joakim! Gillar framför allt den mellersta. Kul också med din bildkommentar till den.

För mig passade en Leica (M4-2) väldigt bra till mitt gatufotograferandet. Men det hade säkert gott lika bra med en Canonet ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-02 11:42
Tack Johan :-)

Leica gör tveklöst riktigt bra kameror. Jag kommer säkert att köpa en själv för eller senare :-)
Jag tror att det här med mätsökarkameror och gatufoto är intimt förknippat med Leica. Före 2000 fanns ju inte mycket annat att välja på. Men när japanska Cosina leasade rättigheterna från tyska Voigtländer-Ringfoto fick vi billigare produkter av bra kvalitét att välja på. De började göra mätsökarkameror och mätsökaroptik och billigare adaptrar för skruvgängeoptik till M-bajonett. Nu fick flera möjlighet att fota med bra mätsökarkameror. Men det har inte alla fattat, utan tror fortfarande att alla mätsökarkameror är Leicas. Jag träffar ofta på folk som kommer fram till mig och säger: "Jag ser att du fotograferar med en fin Leica-kamera". Och när jag säger att kameran är japansktillverkad och en Cosina-Voigtländer ser de frågande ut. Nu finns ju även Zeiss Ikon att välja på som ett lite dyrare (men inte Leica-dyrt) alternativ. Och det finns ju även en hel del annat äldre med fast optik att välja mellan. Men vill man ha nytt är det Leica, Zeiss och Cosina-Voigtländer som finns att tillgå. Framför allt har ju Cosina tagit över en stor del av marknaden med sina fina objektiv, som många Leica-fotografer använder och i flera fall anser bättre än Leicas motsvarigheter. Själv tycker jag inte om att Leica håller kvar vid sin gammalmodiga filmladdning där kamerahuset måste delas, men förmodligen är det för att kamerhuset då blir mera robust. Det ska tåla lite stötar, vilket ett hus med baklucka i gångjärn inte gör lika bra. Men M7 lär väl inte få någon efterföljare för film så det kan vi sluta fundera på. Och sen är väl den där Kim visst sponsrad av Leica. Han får ju blogga på deras blogg och får därmed en större kundkrets för sina workshops.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-02 11:45
Ligger väldigt mycket i det du skriver Nils. Leica har mutat in den genren i många, många år. Så det är väl kanske inte så konstigt att det nästan bara är Leica som nämns i gatufotosammanhang - även att det finns massor av andra och betydligt billigare kameror som är ungefär lika bra.
Vad gäller analoga mätsökarkameror med utbytbar opitk så finns det en hel del att välja på. Jag skulle vilja påstå att Voigtländer Bessa R är mest "bang for the buck" vad gäller analoga mätsökarkameror då det går att hitta fina exemplar för mellan 1000-1500 kronor begagnat och optik med m39 gänga kan man köpa för en hundring och uppåt. Men när vi kommer till digitala mätsökarkameror är valmöjligheterna få och där finns det egentligen bara ett rimligt alternativ - Leica M8.
//Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-02 11:43
Ja, Bessa R är ju tveklöst ett väldigt prisvärt alternativ.

Angående M8 vet jag för lite om den kameran, skulle vara kul att testa en sådan.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista