SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Jag - en "jävla fotonörd"

För ett tag sedan stötte jag på en gammal arbetskollega på stan som sa att han gillade min blogg här på fotosidan.
– Vet du vad jag brukar tänka på när jag läser dina inlägg, frågade han.
– Nej, svarade jag förväntansfullt.
– Jävla fotonörd, sa han och gick vidare med ett leende från öra till öra. 

Ja, vad ska man säga egentligen? Han har ju helt rätt. När jag läser mina egna blogginlägg och funderar kring hur mycket jag ältar och gräver ner mig i allt som har med foto att göra så är sanningen den att jag är en gigantisk jävla fotonörd och det gör mig ärligt talat förbannat stolt. 

Men visst, ibland känner jag att det nog inte skulle skada att få lite perspektiv också. Det är lätt hänt att ett starkt intresse tillslut gör en mer eller mindre obegriplig för omgivningen. Jag har märkt att jag har varit nära den gränsen mer än en gång. 

Extra tydligt blir det när man betraktar andra nördar utifrån. Det kan vara folk som gräver ner sig i datorer, musik eller varför inte krukväxter. När man ser hur kufiska och navelskådande en del framstår resulterar det inte sällan i en tankeställare. Är jag sådan? 

Passande nog avlutar jag det här inlägget med ett par konstiga och fotonördiga bilder som antagligen ter sig sjukt obegripliga för alla normala människor där ute.  Fast ärligt talat - vem fan vill vara normal?

Inlagt 2012-04-22 19:24 | Läst 7725 ggr. | Permalink
gillar den sista bilden,spretigare än så blir det nog inte!mvh ronny;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:10
Tack Ronny, kul att du gillar bilden :-)
Härligt och glädjande inlägg.
Mitt fotonörderi innehåller inte grävande i andra fotografers verk eller tekniker. Däremot ser man bilder överallt. Människor i min omgivning kallar mig knäpp som fotograferar allt och inget. Så jag räcker upp en hand och sällar mig till skaran fotonördar :)
Man ska inte vara som andra :) Trist att vara normal ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:12
Tack för din kommentar Lena :-)

Fler borde vara knäppare, tycker jag ;-)
Kul att det finns nördar som sporrar oss som tappar gnistan i bland,fort sätt med det.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:12
Tack för din kommentar Dan :-)
Intressant du kom in på detta med att vara normal. Vem skall avgöra det? Nörd ett underligt ord eller? I min synonym ordbok står det
dumskalle, knäppskalle, tönt, freak, fantast, entusiast

så det är enbart välja vad man själv vill vara. Därför intressant att fråga den som säger man är nörd vilken sort den menar?

Jag förmodar din kollega menade entusiast för det är det du är.....helt klart.

Jag hade för många år sedan en bild i tidningen där man såg barn på en skola som hoppade i en hage ritad med krita. Bilden visade enbart barnens ben. Då sade några på mitt arbete "det var kul se att du också kan missar när du fotograferar". Vad svarar man? En av mina bättre bilder den gången på RIFO:

Ha det gott
Gun-Inger som hade lite tankar denna sena timme.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:14
Som sagt, det är lätt att bli missförstådd ;-)

Jag är ganska säker på att han sa det med glimten i ögat. Själv ser jag det som något positivt :-)
Gun-Inger Arvidsson 2012-04-23 22:06
Absolut det menade han för nörd använder vi väl alla som positivt när det gäller någon man känner. Jag använder det själv ofta till min livskamrat för han är en nörd när det gäller musik. Ha det gott hur går det med din bok.
Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-24 09:30
Det går framåt med boken, om än sakta för tillfället. Men målet är att den ska bli klar till nästa höst. Så jag har ännu ganska gott om tid på mig.
Bra text och fina bilder, Joakim. Känner själv lite igen mig i texten (min brorson brukade säga att jag var en "fotoman" när han var liten, som om jag vore en narkoman, fast med kamera...). Men jag tror att de flesta personer har nåt "nördigt" över sig, och de få som inte har det, det kanske är de som inte är normala? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:14
Ha ha ha - så kan det ju också vara Johan :-)
Att vara nördig på bilder, bilders uttryck, hur man gör bilder och att kommunicera med bilder (fotografi), tycker jag enbart är positivt. Om det däremot går till överdrift vad gäller utrustning, prylar och teknikalitéter (eller för den skull pixel/skärpehysteri, är det negativt. Sånt förstår jag mig inte på och tycker enbart synd om dom som fastnar i det. Tyvärr är det väl många som enbart har själva prylarna som mål, inte vad man kan åstadkomma med prylarna, och det inte bara inom foto utan även på de flesta andra områden. Visst har jag själv många kameror, men jag använder de flesta av dom som ett av redskapen att skapa bilder. Och när man gör det tycker jag inte man är nördig. Det är när man mest går in för att ha en massa prylar som man varken har talang eller förmåga att använda på ett vettigt sätt, som jag tycker det blir nördigt.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-23 20:15
Håller med dig i stort där. Fast samtidigt så kan de där tekniknördarna komma på många bra och nyttiga saker också. Så jag vågar inte döma ut dom helt ;-)
Han är nog lite fotointresserad han också, annars skulle han väl inte läsa dina inlägg:)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-24 09:29
Så är det förmodligen - ja! :-)
För mig är du en nörd. En som råkar gillar foto. ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-24 09:42
He he he - detsamma Per-Erik! :-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista