SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Dags att printa utställningsbilder - detta aber


Här sitter jag i mitt "ljusrum" - så att säga...

Så var det då dags att börja printa bilder för min kommande lilla utställning här i Karlskrona. Tolv bilder ska tas fram och sedan ställas ut på Café Tre G under hela maj månad. I kväll har jag förberett prylarna och ska väl förhoppningsvis hinna med att skriva ut ett par bilder också. 

I ärlighetens namn har jag aldrig varit särskilt förtjust i att printa. Det brukar nämligen alldeles för ofta sluta med att jag har använt ungefär alla svordomar som finns på svenska och några språk till. Att skriva ut kan helt enkelt vara ett förbannat aber. 

Tro nu inte att jag är okunnig bara därför, för det är jag inte. Jag har faktiskt koll på det mesta, men det är alltid någon diabolisk liten skitinställning som ser till att sätta käppar i hjulen. Efter ett par timmars fibblande och misslyckande är man sedan redo att åka till USA och pyngla upp första bästa datanörd (det är i regel där programvarorna brukar göras, tror jag). 

Men den här gången har jag förberett mig väl. Jag började med att äta ärtsoppa när jag kom hem från jobbet trots att det inte är torsdag. Ett par tusen kalorier bestående av ärtor, fläskött och fett håller energibalanserna på en stabil och säker nivå i flera timmar. 

Jag har dessutom gjort en spellista med klassisk musik att lyssna till. Först funderade jag på Ringen av Wagner, men den kändes inte riktigt passande. Sedan tänkte jag på Mozart och Trollflöjten, men den kändes inte heller rätt så det fick bli Beethoven. 

Nu ska jag sätta igång. Om ni inte ser fler blogginlägg om detta under veckan har jag väl åkt till USA ;-)  


Senast jag kalibrerade skärmen var i november 2008, så det var hög tid att göra det igen. 


Min skrivare har också några år på nacken. Men det gör inget eftersom den i mitt tycke fortfarande håller måttet - med råge!


Förpackningen till vänster är ett nytt fotopapper från Ilford som jag tänkte prova. Den röda förpackningen är det fotopapper jag kört med tidigare. 


Tolv stycken ramar à 40x50 cm från IKEA. Det får duga. 

Inlagt 2012-04-16 21:08 | Läst 4335 ggr. | Permalink
Jag har numera slutat att printa bilder i större format själv. Det är väl värt pengarna att låta någon annan slåss med skrivaren.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-17 09:58
Ja, det ligger nog en hel del i det du skriver. Frågan är om det ens är värt besväret? :-)
Du ser ut att vara riktigt väl förberedd, Joakim :) Hoppas det blir bra, och hoppas du får fina utskrifter med det nya pappert också. Kör du A4 eller A3?

I början var det kul att printa ut bilder, precis när man skaffat fotoskrivare. Nuförtiden känns det bara jobbigt. Jag slogs med min Epsonskrivare, och supportrarna på Epson, i flera veckor/månader över att problem jag fick med de svartvita(gråskale) utskrifterna när jag bytade PS från W 98 till XP i datorn. De kunde inte hjälpa mig hur mycket vi än tsm försökte. Till sist kom jag på lösningen på problemet helt själv, av ren slump. Det var tydligen en bugg i deras program för XP, som inte fanns med i W 98 (man var tvungen att ändra tbks bilderna från gråskale-läge till RGB-läge innan utskriften). Jag var så frustrerad ett tag att jag nästan ville byta tbks operativsystemet i datorn, bara för att mina utskrifter skulle bli bra (igen). Så iaf, efter det "bråkat" så tröttnade jag helt på allt som har med utskrifter att göra.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-17 10:46
Jag kör med A3-papper. Bilderna kommer att bli ungefär 29x39 cm och sedan passepartout runt det. Hoppas det blir snyggt :-)

Förstår dig verkligen – jag har väl landat i samma slutsats på något sätt. Det är alldeles för krångligt att skriva ut. Inte minst är allt detta kalibrerande fram och tillbaka ett härke. Speciell om man bara gör det en eller ett par gånger om året och dessutom ställer lite krav på att det ska bli bra.

I framtiden får de nog hitta på smidigare lösningar, annars blir det väl Crimson :-)
Min senaste bläckstråleskrivare åkte ut med soporna. Jag har lovat min fru att aldrig mer köpa en bläckstråleskrivare, de fungerar inte så bra ihop med mina franska nerver... Numera anlitar jag Crimson och nu kan jag titta på mina bilder med ett leende när jag får hem dem.
//Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-17 13:20
Jag brukar se till att jag är ensam hemma när jag skriver ut så att ingen ska behöva höra mina utbrott. Så jag förstår ditt beslut :-)
Ibland har jag tänkt att det vore rätt kul att ha en skrivare där hemma. Men efter att ha läst det här blogginlägget tror jag att jag fortsätter med Crimson...

:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-20 09:05
Bara för att jag gnällde i det här blogginlägget har det gått löjligt bra den här gången :-) Men - en sak kan jag ändå säga, kvalitén på Crimsons bilder är bättre.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista