SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Att vara betraktare eller deltagare – det är frågan

När man tittar på hur dokumentärfotografer arbetar kan man se två typiska arbetssätt. Det ena är det klassiska sättet - det vill säga att vara observatören, flugan på väggen, den som beskådar händelseförloppet men som aldrig deltar. 

Det andra sättet är inte lika vanligt som det förstämda men ändå inte särskilt ovanlig. Det går ut på att delta, lära känna människor, komma riktigt nära och i vissa fall till och med att bli en del av berättelsen. 

Det första arbetssättet är ganska typiskt för exempelvis gatufoto. För gatufotografen gäller det i allra högsta grad att vara en betraktare som med kameran mellan sig själv och verkligheten dokumenterar människor och händelser. 

Personligen börjar jag dock tycka att den andra metoden känns mer och mer lockande för varje dag som går. Alltså att komma nära människor på riktigt, att fördjupa sitt berättande och bli mera närvarande i det man gör på flera nivåer. 

Men den här metoden känns också väldigt mycket svårare. Som fotograf måste du utsätta dig på ett helt annat sätt, bjussa på dig själv, riskera något. Det krävs också ett stort tålamod, men jag tror samtidigt att belöningen kan bli avsevärt mycket större i slutändan. 

Bilderna i det här inlägget är för övrigt tagna med min mobiltelefon. Det är förvånansvärt hur bra bilder moderna mobiltelefoner klarar av att ta. Att ha en liten dedikerad pocketkamera känns mindre och mindre intressant när mobilen har 8 megapixlar och inbyggd blixt. 

Här kan ni också se en liten film där jag berättar om min Canon 7. Den analoga mätsökare som jag använder allra mest just nu och kameran som enligt min mening piskar skiten ur Leica M2 ;-)

Inlagt 2012-04-09 19:55 | Läst 8366 ggr. | Permalink
Att du får bra bilder med olika redskap är för att du är en fotograf som har bildseende. Det kvittar hur dyra prylar en fotograf har om den inte kan komposition och se ljuset. Många tror att om man blir ägare av en digital systemkamera sköter den allt. Det fungerar ännu inte riktigt så ...............
Bra inlägg och tankar som vanligt........
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-11 10:46
Tack för din kommentar Gun-Inger :-)

Visst är det som du skriver. Kameran betyder såklart något, men den som använder kameran måste kunna sina grejer för att det ska bli bra.
"Piskar skiten ur Leica M2", sa räven om rönnbären! ;) :)
Nåja,
det viktiga är att du gillar din Canon 7.

Vad gäller att närvara, att bli en del av berättelsen,
så tror jag det passar i vissa fall, i andra fall inte!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-11 10:47
Så kan det nog vara - alltså att dessa olika metoder passar för olika tillfällen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista