SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Var det ett misstag att köra analogt?

Ta det här med gatufoto och hur viktigt det är med närvaro. På något sätt känns det som nyckeln till att verkligen lyckas. Och med närvaro menar jag den skärpa och medvetenhet fotografen måste ha för att det ska uppstå riktig närhet i bilderna.

Personligen är det något som jag ofta tycker saknas i många gatufotobilder. Både i andras och i mina egna. Det märks direkt när fotografen har varit lat, inte orkat anstränga sig, inte gett hantverket den tid som behövs. Bilderna blir ytliga och utan närvaro.

En annan sak är hur kameran påverkar bilderna. Jag fotograferar till exempel på ett helt annat sätt med mina digitalkameror än med mina analoga grunkor vilket i allra högsta grad märks på slutresultatet.

Framförallt är det bökigare med mina analoga kameror och jag pajar bilder oftare. Jag vet inte hur många gånger jag har misslyckats på olika sätt. Vanligast i mitt fall är att jag missar skärpan eller inte hinner ställa in rätt exponering när ljusförhållandena ändras. 

Ibland känns det jävligt irriterande och jag ångrar periodvis att jag valde att köra mitt gatufotoprojekt här i Karlskrona med analoga kameror. Det hade många gånger varit otroligt mycket lättare att jobba digitalt. 

Samtidigt så var jag ute på stan med min Canon 5D Mk II häromdagen och skulle testa hur det kändes. Vilken mardröm – jag fick inte till en enda bild värd namnet.  Dessutom är det mer eller mindre helt omöjligt att vara diskret med en stor svart klump framför nyllet och det var nästan (men bara nästan) att jag i ett svagt ögonblick av frustration saknade min X100 .

Något helt annat. När jag skummade igenom mina gatufotobilder upptäckte jag olika små teman som har uppstått helt omedvetet. I det här blogginlägget har jag därför samlat ett gäng bilder som jag har tagit på stadsbiblioteket.

Det är ganska kul hur dessa bilder som håller ihop har växt fram spontant på något sätt. Jag har hittat fler motivområden som funkar tillsammans och tänkte visa upp dom här i bloggen framöver. Nästa gång blir det bilder på barn. 

Inlagt 2012-04-02 20:57 | Läst 2906 ggr. | Permalink
Jag sålde mina stora svarta kameror och objektiv med röda ringar på. Jag köpte en Lumix G3 med ett par små objektiv för jobb och semesterbilder och en Leica M8 med ett objektiv att flanera med istället och fick ändå en bra slant över till annat. Jag tror att du skulle gilla M8:an Joakim. Det är som att fota med en Leica M7 med digitalbakstycke och på 640-1250 ASA så är bruset väldigt filmlikt och trevligt. Ju mer jag använder den desto mer förtjust blir jag. Hade jag råd så skulle jag inte ha något emot en M9 men det bär mig emot att köpa en begagnad kamera för 40.000 kronor...
//Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-02 22:28
Jag erkänner rakt av att en M8 verkar lockande. Jag får se hur det blir framöver. Det är som vanligt budgeten som sätter gränserna. Min 5D behöver jag för fotojobb av reklamkaraktär som jag gör - så där kan jag tyvärr inte frigöra några pengar.

Tack för din kommentar.
"Vanligast i mitt fall är att jag missar skärpan eller inte hinner ställa in rätt exponering när ljusförhållandena ändras. "
Ja, det är svårt att hinna med, gatans ljus och motiv ändrar sig snabbt. Vaför inte testa analogt med autofokus och inställd på autoläget?
Stor och rejäl klump som väcker uppmärksamhet = Fuji GA645 ZI ger rejäla negativ.
Liten, nätt och diskret med ljusstark Zeissoptik och "waist level viewfinder" = Yashica T3
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-02 22:29
Jag har faktiskt en Yashica T3 som jag kör en del med. Funkar helt klart bra. En kul, men ful, kamera :-)

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/yashica-t3-min-nya-fulkamera.htm
Björn Wångblad[BF] 2012-04-02 23:52
Jag hade glöm att jag läst och kommenterat att du skaffat en sån. Den senare modellerna T4 och T5 är mindre bulliga.
Sista bilden var ju kanon!! Tycker att man ska sikta på känsla istället för tekniskt biten. Te.x. 5D classic ger speciell känsla, även 350D och 1D Mark II ger såna känsla som inte 5D Mark II eller 7D har.. Vet inte hur 5D Mark III är men hoppas verkligen att den ger samma känsla som classic. Jag har aldrig provat M8, M9, så jag kan inte säga så mycket om det :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-03 16:26
Tack Mikael, jättekul att du gillar sista bilden! :-)

5D Mk II är ju en helt fantastisk kamera som jag gillar rakt av. Suverän när man jobbar professionellt. Men som gatufotokamera suger den fett, som det heter ;-)
Alltså, Joakim. Ditt gatufotoprojekt med bilder från Karlskrona är ju hur bra som helst. Det är väl inget att gå omkring och fundera på om det hade blivit bättre eller mindre jobbigt om du kört digitalt istället för analogt? Det är ju bra, det räcker. Sen är det ju också en helt annan kvalitet i analoga bilder än i digitala. Och det är viktigt i framför allt dokumentära projekt som ditt, som ska hålla långt fram i tiden. Jag menar, om tio år kommer folk att skratta åt bildkvaliteten som dagens digitala kameror levererar, oavsett om de heter Leica M8 eller Iphone.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-03 16:28
Supertack Johan, vad glad jag blir :-) Du har såklart rätt också. Ibland grubblar man helt enkelt alldeles för mycket istället för att bara köra på.
Om man använder den digitala kameran på samma sätt som en analog tycker jag inte det behöver bli så stor skillnad, men det är inte helt lätt. Rent tekniskt sätt förstår jag inte på vilket sätt en analog kamera skulle kunna vara bättre än en digital - i synnerhet inte om man plåtar i råformat så att filerna om tio år går att konvertera på nytt med de verktyg som finns då.

Dina bilder tycker jag oftast är bra oavsett om de har ett analogt eller digitalt ursprung :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-06 10:59
Tack Anders, det gläder mig att du gillar mina bilder! :-)
Darwinbilden är ju riktigt fyndig :)

Frågan är hur mycket som sitter i kameran och hur mycket som sitter i huvudet.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-06 10:59
Det vågar jag inte tänka på Magnus :-)
Jag tror på att du kommer lyckas jättebra om du kör på känsla och slutar analysera och fundera. Tycker det är grymt coolt att ditt projekt är analogt!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-04-06 11:00
Tack för det Andreas. Ja, som vanligt är nog det bästa att bara köra på :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista