SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Har du friheten att fotografera det du vill?

Jag läser i Micke Bergs blogg och hamnar i en diskussion om frihet. Friheten att kunna fotografera vad man vill när man vill. Men att uppnå den där friheten är långt ifrån enkelt. Oavsett vilka val man gör i livet så är det alltid något djävulskap som håller en tillbaka. 

Oräkneliga gånger har jag själv suttit på kneget och stirrat in i datorskärmen, knagglat på något menlöst dokument och längtat ut. Ut till friheten, ut i världen. Men samtidigt är det ju jobbet som gör att jag klarar mig. Utan det hade jag fått sova under en tidning i parken.

Därför är det lätt att bli avundsjuk när man läser om fotografer som har möjligheterna att ägna sig åt sitt fotograferande på sina egna villkor. Fotografer som av olika skäl har lyckats skaffa sig den ekonomiska plattformen som behövs för att vara fria i sitt skapande – fria på riktigt.

För övrigt har jag ju återupptagit mitt gatufotoplåtande mera regelbundet den senaste tiden. Tyvärr är jag inte alls särskilt nöjd med vad jag presterar just nu. Allt blir halvdant och sketet som fan, vilket irriterar mig helt kopiöst.

Det jag har märkt är att jag ibland har en förmåga att komponera sönder mina bilder. De blir helt enkelt för tillrättalagda och därmed ganska trista. Jag måste på något sätt försöka ta mig ur detta för att komma vidare.   

Nåväl, jag har i alla fall fått hem tio rullar film och lite soppa från Photax i Nybro, så jag har alla möjligheter i världen att plåta på.

Bilderna i det här inlägget har jag förresten tagit med en rulle T-MAX 400 exponerad efter ISO 200. Resultatet blev ovanligt kontrastrika negativ, kan jag tycka. Är inte helt säker på att jag gillar hur det blev.   

Inlagt 2012-03-29 23:26 | Läst 4732 ggr. | Permalink
Det där med frihet tål att disskuteras. Men det är väl roligt att du har återupptagit det du tycker om. Det är ju så kul att fota. Just därför kanske vi ibland letar motiv istället för att bara se motivet när vi har det framför oss. Att inte springa förbi en fin bild, i jakten på en bild som man tillrättalägger. Och ändå kommer jag hem med 90% skräpbilder blandat med helt ok-bilder. Man får väl vara lite mer sparsam med exponeringarna analogt, kan jag förstå. Jag har inte kommit dit än. Men med dina nya rullar har du säkert många fina bilder som väntar på dig. Vi hoppas på fint väder i påskveckan, med liv och rörelse på gator och torg. Gatufoto.
/pia
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-31 10:57
Tack för kommentaren Pia :-)

Visst är det som du skriver, i regel är det mesta man tar oanvändbart. Att vara fotograf handlar för det mesta om att misslyckas, även om det låter lite krasst :-)

Jag tycker du ska testa analogt när du känner dig redo, det får en att tänka lite annorlunda på ett bra sätt.
Prova att underframkalla med 15-25%, det borde dämpa hur täta högdagrarna blir men inte påverka skuggorna så mycket :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-31 10:57
Tack Oscar - filmen är faktiskt underframkallad med cirka 20 procent :-)
Det där med frihet och kneg...jag tror att man lurar sig att jobbet är så viktigt. Man behöver trots allt inte så fasligt många tusenlappar i månaden egentligen tror jag...men jag sitter i precis samma sits som du...samma längtan. Jag finular på att bryta trenden dock...återkommer om jag hittar rätt :)

Ang ditt gatufotande...kanske är det svårt att köra så länge i en så liten stad? Försöker du hitta de där bilderna du tycker saknas kanske?

Såg förövrigt Fredrik Lindströms dialektprogram på svtplay igår, om blekingskan och rätt mycket från Karlskrona...kul att se :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-31 11:03
Ja, vi är förmodligen många som känner på samma sätt. Jag tror knappast jag är ensam. Spännande att du fnular på en lösning :-)

Roligt det du skriver förresten, alltså att det kan vara svårt att köra på så intensivt som jag har gjort i en liten stad. De tankarna har nämligen kommit till mig flera gånger och jag grubblade på det bara häromdagen. Miljöerna börjar kännas lite urvattnade, faktiskt.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista