SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Hur startar man en ny fototidning?

Idag var jag över dagen i fjollträsk…ursäkta jag menar Stockholm. Och trots att folk går omkring och stirra i sina telefoner på ett helt sjukligt sätt som jag inte har sett någon annanstans så var det som vanligt väldigt trevligt. Jag gillar ju faktiskt vår kära Hufvudstad och dess invånare.

En av fördelarna med att komma till fjoll…Stockholm är att till skillnad från hålor som Karlskrona så finns där ett stort utbud av utländska fototidningar i en del butiker. Jag tog därför på mig spenderarbyxorna och köpte hela två tidskrifter i den där tidningsbutiken på Götgatan (vid Waynes Coffee). Ni kan se vilka blaskor det var på bilden här ovanför.


Black+White Photography innehåller bara svartvita bilder. Tidningen lägger mycket fokus på intervjuer med olika fotografer.

Personligen tycker jag att det kan vara befriande att läsa fototidningar som inte är svenska. Framförallt kan utländska fototidningar vara mycket mera nischade eftersom det finns tillräckligt många läsare även när det gäller ganska smala ämnen. 

Hursomhelst, när jag sedan kom hem så slogs jag plötsligt av en idé till en helt ny fototidning som jag på fullaste allvar tror skulle kunna funka riktigt bra. Kanske inte som en månadstidning men i alla fall som en tidning som kommer ut några gånger om året, eller som ett temanummer av en redan befintlig tidning. 


Leica Fotografie International kör hårt med reportage- och gatufoto. Här blandas färg och svartvitt.

Jag tänker faktiskt inte avslöja hur jag har tänkt. Det är i alla fall ingen produkt som konkurrerar med tidningar som redan finns på marknaden, vilket är en styrka. Liksom att idéerna bara flödar över när jag tänker på vad den skulle kunna innehålla.

Nu är bara frågan; hur startar man en fototidning? Ni som läser detta kanske har några tips – annars får jag helt enkelt börja kolla upp den saken! ;-)

Inlagt 2012-03-07 18:59 | Läst 3667 ggr. | Permalink
Låter spännande, skulle gärna vara med på ett hörn om det kan fungera. Det beror iofs på vilket inriktning du satsar på.

P
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:37
Inriktningen kan jag som sagt inte nämna ännu! :-) Men jag noterar ditt intresse! ;-)
Det gäller att få distribution hos Tidsam så att tidningen kommer ut i butik. Sen ska man ha en stor påse pengar som man är beredd att förlora.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:39
En stor påse pengar kan bli knepigt...som vanligt! ;-)
Eller gör man som Sova och Romka, två "tidningar" jag köpt några nummer av.
Här hittar du dem: http://www.sova-magazine.com och http://romkamagazine.com
De samlar material i alla möjliga kategorier, fotografer, poeter osv i en gemensam tidning/bok och ger ut lite då och då. En del bra, annat...mindre bra :D
En snabbkik på hströms tryckeri i Umeå (Jonas Svedin använder sig av dessa tror jag http://tryckning.nu/) ger en upplaga på 50 böcker á 120 sidor i A5 format skulle kosta 4900:- (+10% om man vill ha 195x285 mm). Sen blir det ju lite billigare per styck om man beställer fler. Inte allt för dyrt skulle jag vilja påstå. Fast det är ju kanske inte riktigt en tidning? Finns säkert fler ställen eller andra format hos dem kanske.
Hur eller hur, säg till när första exemplaret finns att köpa :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:46
Tack för länkarna, intressant.

Böcker...tjae...det skulle kanske kunna funka...eller något åt det hållet. En hybrid av något slag. Att tänka "utanför boxen" är inte fel...
Man tar mössan i hand och frågar Stickan lite snällt...

:-P

Skämt åsido. Det krävs en hel del. Tidsam är en del i det hela, finns även Interpress. Så ska det till ett tryckeri, en duktig layoutare och stålar för att marknadsföra det hela. Inget enmansprojekt precis.

Men det låter spännande...
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:36
Sickan har ärligt talat redan funnits i tankarna! ;-)

Skriva kan jag göra själv, men det behövs fler. En duktig formgivare behövs som sagt också.

Sedan var det det dr med pengapåsen som Magnus nämnde...den har jag inte själv tyvärr! ;-)

Kanske kan man börja i liten skala, som en exklusiv och begränsad sak...hmmm... ;-)
Jag har ofta funderat på samma sak. De där två du köpte prenumererar jag på och det är just när dessa dyker upp i brevlådan som funderingarna vaknar till liv igen. Jag har ännu inte gjort något åt saken. Johan Larsson (Mudride) m fl har startat Le Viseur och första numret är väl ute redan. Nättidning förstås men jag gillar papper bäst för att se på bilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:48
Jag har faktiskt tänkt på det där med att göra en PDF-tidning, ungefär som den Fotografiska gör. Kanske ett alternativ som start.
JohanLinden 2012-03-07 21:14
Första utgåvan av Le Viseur kommer finnas tillgänglig den 30e Mars :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 21:26
Kul! Jag ser fram emot det! :-)
Jag studerade det här problemet för ca 20 år sedan. En del av mina sakuppgifter kan därför vara föråldrade, men kan kanske ändå tjäna som utgångspunkt.

Först registrerar du tidskriftsnamn och ansvarig utgivare. Du bör läsa på juridiken om det där. Sedan lägger du upp något slags affärsplan för tidningen. Om den verkligen ska vara tidksrift i lagens mening måste du planera för minimum fyra nummer per år, om inte mina kunskaper är föråldrade. Färre antal nummer gör tidningen till en vanlig bok. Det betyder bl a att den inte är underkastad tryckfrihetsförordningen, och då behövs ingen ansvarig utgivare.

Den största stående kostnaden blir troligtvis tryckning och distribution. Du får göra en skiss på hur tidningen ska se ut och diskutera med ett tryckeri. Från posten får du uppgifter om vad utskick av ett nummer kommer att kosta.
Det ger dig en uppfattning om hur mycket betalt du måste ta vid en viss upplaga för att gå runt. I princip kan man nog säga att du behöver 3000 prenumeranter för att det hela ska gå runt och ge lite överskott. Om du bara behöver täcka tryck- och distributionskostnaderna kanske 1500 ex är tillräckligt. Men om du inget tjänar på det hela så är det bara att räkna med att du tröttnar efter ett tag.

I själva starten kostar förstås marknadsföringen, så att du får de där prenumeranterna. Man räknar inte med att första utgivningsåret ger något ekonomiskt överskott. D v s att genomsnittskostnaden för att värva en ny prenumerant är i princip hela första årets prenumerationsavgift.

Hur marknadsför man en tidskrift? Man kan försöka med reklam, men det är dyrt. Och så behöver man ett provnummer, som kan skickas ut. Det kanske måste vara gratis. Det där gratisnumret kan man försöka få lov att lägga ut på gallerier, på t ex Fotografiska i Stockholm och liknande.

Om du vill ta in pengar på lösnummer får du höra vad som krävs för ett distributionsavtal med Tidsam (tidningsdistributionen inom gamla Pressbyrån, om jag förstått saken rätt). Ett sätt att tjäna pengar är annonsförsäljning. Om det ska bli någon volym i det måste du nästan anlita ett proffs för den biten. Annonsörernas intresse beror på upplagans storlek, och det styr hur mycket du kan ta betalt för en annonsplats.

Lägger man ihop allt arbete och alla kostnader för att få i gång en tryckt tidning så måste en nättidning framstå som ett attraktivt alternativ. Din idé om en PDF-tidning är faktiskt inte så lyckad. Det kostar en massa extra arbete att göra en tidningslayout för ett medium som inte behöver det. Och läsarnyttan ökar inte på något sätt med en elegant layout. Bättre att tekniskt basera den på ett bloggprogram. Jag rekommenderar Wordpress. Då kan du också öppna för läsarkommentarer. Om nättidningen får många läsare kan du alltid senare sondera intresset för en papperstidning.

Bästa grunden för ett sådant här projekt är en hyfsad pengapåse, en okuvlig entusiasm och lite allmän knäppighet :-) Om du har en fantastisk idé kanske den kan placeras på ett kommersiellt förlag. Men jag misstänker att de är rätt hårdflörtade. Och ditt inflytande blir förmodligen rätt kringskuret.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-10 20:52
Tack för ditt informativa svar Ernst Göran - många vettiga tankar.

Du har såklart rätt när det gäller PDF kontra blogg. Enda fördelen med PDF-tidning är väl att det signalerar en slags ambitionsnivå plus att det går att skriva ut och få snyggt.

Men visst, det dräller ju av wordpressteman med webbtidningsupplägg som lätt skulle funka. Jag är bra sugen på att dra igång något.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista