SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Sugen på fotoprojekt - och en resa till Berlin

Just nu är jag ruskigt sugen på att genomföra ett antal mindre dokumentärprojekt. Alltså att följa några människor eller en specifik företeelse under en kortare tid. Varje projekt får helst inte ta mer tid i anspråk än en eller ett par helger.

Jag har bland annat funderat på att plåta hos en tatueringsfirma här i stan. Det är ett gäng unga killar som kör den där amerikanska stilen som är så inne just nu. Jag har också haft i tanken att spendera några helger på diverse loppisar och i second hand-butiker. Det är ju ett stort helgnöje för många.

En annan idé är att plåta alla som nu när våren börjar komma ägnar flera timmar under helgerna åt att tvätta sina bilar i bensinstationernas servicehallar. Det högtryckssprutas, avfettas, vaxas, poleras och dammsugs. Den här bilkulturen som Svensson odlar är ganska odokumenterad.  

Det är inte helt lätt att komma på bra idéer kan jag tycka – men som vanligt handlar det i slutändan om att få tummen ur r*ven och bara sätta igång. Jag ska därför verkligen försöka ta mig i kragen någon helg framöver och genomföra åtminstone en av idéerna och inte bara låta allt rinna ut i sanden.

För övrigt så planerar jag att eventuellt åka till Berlin några dagar i april för att gatufota. I så fall åker jag troligtvis ensam för att kunna flanera runt och till hundra procent gå in för fotograferandet. Jag har aldrig varit i Berlin så om du har några sköna tips så tar jag gärna emot dom. 

Här kan ni förresten se en intervju med Jill Freedman som gatufotograferade i New York under 70-talet. 

P.S. Bilderna i det här inlägget är tagna med en tio år gammal Ilford Delta 400-film som tyvärr inte hade åldrats väl. Därav de något gryniga och dassiga bilderna.

Inlagt 2012-03-05 00:22 | Läst 3831 ggr. | Permalink
Det där med biltvätt på våren är ett kul fenomen. Igår var jag och sonen ute och handlade lite datordelar, och då passerade vi ett antal mackar. Vid flera av dem var den en lång kö med bilar som väntade på att få komma in i snabbtvätten.

Har folk inte roligare saker att göra en vacker söndag än att stå i tvättkö? :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-05 11:05
Då ska du gå in i tvätthallarna Anders! :-) Där kan folk tillbringa timmar med att tvätta, polera och städa sina bilar. Det fullständigt ångar av vattendimma i luften samtidigt som bilar åker in och ut ur hallen i en strid stöm.

Som sagt - jag tror man kan ta rätt kul bilder i den miljön.
Du skrev tidigare om att det lätt blir ganska ytligt med gatufotografering. Jag håller med. Det är inte lätt att kliva nära människor och kanske ta kontakt. Själv måste jag tvinga mej över en spärr jag har. Varje gång ungefär. Då är det lättare när man befinner sig i ett sammanhang. Så som de små projekten du vill göra. Men man måste fortfarande våga gå nära. Man behöver inte göra som Petersen, komma så nära det bara går helst under kläderna men riktningen behöver vara att kliva ur sin egen comfortzone, tycker jag iallafall. Så man inte bara visar ATT utan också HUR. Hälsn Annika
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-05 11:11
Precis Annika - det är lite min tanke. Det vill säga att komma närmre människor genom den här sortens småprojekt. Det hade varit riktigt kul. Sedan är det skönt att man kan göra en färdig berättelse under kort tid och snabbt få fram ett resultat.
Låter som du skriver mina tankar Joakim. Har funderat ett tag på vad tusan jag ska ta mig an för fotoprojekt, likt det du beskriver och även om man inte skulle dra till någon storstad som t.ex. Berlin för att utforska och gatufota.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-06 08:54
Ha ha ha - jag tror nog vi är ganska många som tänker så här! :-) Det är väl bara det där med tummen som sätter stopp! ;-)
andym 2012-03-06 10:18
ja, den är banne mig oftast i vägen...
Kul film med Jill Freedman också förresten, tack för den!
Jag tror att det kan vara skönt att jobba med väl avgränsade projekt.

Tänkte också åka till Berlin :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-07 19:21
Kul - när tänkte du åka dit?
froderberg 2012-03-07 19:24
När som, april, maj eller juni. Säg till om du vill ha sällskap. Även om man plåtar för sig själv kan man pusta ut och äta tillsammans osv.
Tycker det är helt rätt att inte gå över ån för att hämta vatten. Alla ideér är bra utom de dåliga. :)
Jag plåtade lite hos en tatuerare en gång under min skoltid, jag blev väl så där nöjd efteråt minns jag. Det var 5-6 år sedan, tri-x och halvkass belysning därinne resulterade i väldigt murriga och lite halvdiffusa bilder som mottogs så där när det vankades redovisning efteråt.
Skulle gärna göra om det igen och har faktiskt funderat på att kontakta samma ställe för en repris, som förhoppningsvis resulterar i något bättre den här gången.
själv pyser jag dit om ca 10 dgr.... så utrustningsångesten är här.... tänkte först att det bara skulle bli m4an med ngn kortis, 35 el 50 plus 4-5 rullar mixade filmer.... men nu har det svängt över till det digitala med en normalzoom, vi får se var detta leder packningsdagen: ))



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista