SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Fotografiska klichéer enligt Martin Parr – och mig

Häromdagen hittade jag dokumentärfotografen och Magnummedlemmen Martin Parrs blogg. Ett av inläggen tyckte jag var extra roligt eftersom han berörde något som jag själv har funderat på många gånger - nämligen typiska fotoklichéer.

För visst är det så att det finns en uppsättning motivområden som återkommer om och om igen i fotosammanhang. Inte minst för att det är där det går att hitta dramatiken, det avvikande, det bildmässigt tilltalande, och så vidare. 

Jag blev så inspirerad av Martin Parrs lista att jag helt enkelt blev tvungen att göra en egen. Här kommer den: 

1. Sjuka eller utsatta människor
Att avbilda personer som är sjuka eller utsatta på olika sätt är en typisk fotokliché enligt min mening. Det handlar ofta om knarkare, a-lagare, mentalpatienter, personer med anorexia eller fattiga människor. Här kan fotografen frossa i medlidande.

2. Cirkus
Jag vet inte hur många bilder jag har sett på clowner, dvärgar, elefanter och damer med konstigt utseende. Att dokumentera en cirkus är med andra ord en klockren fotokliché. En bild som direkt dyker upp i huvudet är en flintskallig clown som ser ledsen ut.

3. Raggare och rockabillys
I Sverige är det här ett kärt motivområde för många fotografer. Polisonger, gamla amerikanska bilar och sydstatsflaggor tycks vara oemotståndligt.

4. Ungdomar på glid
Ungdomar som har problem eller bara hänger omkring och är allmänt uttråkade av tillvaron är en annan fotokliché som ofta förekommer. Förmodligen för att unga människor av det här slaget förr eller senare inte kan låta bli att göra något korkat framför kameran.

5. Utbölingar
Människor som bor i skogen, ägnar sig åt föråldrat jordbruk eller på andra sätt kraftigt avviker från normen är också en magnet för fotografer. Men det kan också vara individer som bor i en förort och lever på ett för oss övriga utmärkande sätt.

6.  Bisarra samhällen
Att åka till ett litet samhälle någonstans där många människor är arbetslösa, utslagna och uppträder allmänt förvirrat brukar också vara vanligt. Här handlar det ofta om att framhäva det bisarra, konstiga och Twin Peaks-liknande tillståndet.


Ja, det finns såklart fler fotoklichéer och ni kan säkert komma på egna. Det som slår mig efter att ha läst Martin Parrs lista och satt ihop min egen är att något av det svåraste att fotografera på ett intressant sätt förmodligen den vanliga människan i sin helt ordinära tillvaro. Eller vad tror ni?

Här kan ni för övrigt se en film om Martin Parrs pågående projekt i USA.

 

Här är en såkallad "Essay" från Magnums hemsida som presenterar Martin Parr som fotograf på ett bra sätt

Så en hel drös med filmer på tuben om Martin Parr.

Inlagt 2012-01-28 14:06 | Läst 5063 ggr. | Permalink
Jag tycker att det är viktigt att avbilda sjuka eller utsatta människor, men det måste alltid ske på deras villkor och för mig är det även viktigt att ha deras medgivande till en eventuell publicering. Jag har faktiskt många riktigt bra bilder som jag aldrig kommer att visa då jag inte har fått något medgivande att publicera dem. Det finns tyvärr allt för många fotograferande fattigdomsturister som har som enda mål att få kickar och vinna tävlingar och hamna i rampljuset...Målet för mig är att lyfta upp de människorna som jag möter och deras situation så att de kommer i rampljuset och får den hjälp och det stöd som de behöver.
//Mikael Good

http://www.chasid68.blogspot.com/
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-28 15:02
Visst är det så Mikael. Det är viktigt att avbilda utsatthet och det finns fotografer som gör det med en genuin vilja att berätta och lyfta fram människors svårigheter. Precis som det också finns de som ser det som en snabbväg till uppmärksamhet och personlig framgång.
Jag älskar klichéer. Bejaka dom och gör dom på ett eget sätt så finns det inget som går fram så tydligt till mottagaren. Och det viktigaste med bilder är väl ändå att de ska vara begripliga för betraktaren, att nå fram typ...
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-28 15:05
Alla fotografer använder sig av klichéer. Det gör jag själv också :-)

Det går inte att komma undan och som du skriver behöver det inte vara negativt.
Känner igen det du skriver om. Såg också den korta filmen om Martin Parr, igår faktiskt (fick den min "wall" på facebook). Kul att se honom i arbete, gillar verkligen hans bilder.

Edit: Har precis själv skaffat en iPhone 3GS som jag tar hipstamitics (bilder med toycam-liknande look) med, och det blir en hel del klichéer :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-29 23:19
Klichéer blir det alltid - omöjligt att undvika! :-)

Ja, Parr är en riktigt skön fotograf. Helt klart en av mina favoriter.
Går det att undvika, frågar jag? Finns det överhuvudtaget något som inte kan få en stämpel (kliché) på sig? Även om jag försöker kommer någon annan att placera mig i ett fack. Vardagsfotografering är också en kliché. Det håller de flesta på med nu och då =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-29 23:21
Visst är det så Thomas. Det mesta är klichéer om man hårddrar det :-)
Vi får helt enkelt plåta jätterika hälsosamma nykterister för att undslippa klichéstämpeln. Tur att inte Bill Gates fotograferar, då skulle det bli en gigantiskt kliché, då absolut alla är fattigare än honom.
Chasid 2012-01-28 20:30
Å andra sidan ska Bill Gates ge bort 99% av sin förmögenhet till bättre behövande och han försöker få fler multimiljardärer att göra samma sak. Ju fler som hakar på desto större blir klichén men det är i såfall en kliché som jag gillar :)
//Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-29 23:22
"jätterika hälsosamma nykterister". Låter som ett ganska outforskat fält! :-)
Micke Borg 2012-01-29 23:52
Absolut. Häng på så kör vi
En bra lista. När man sett ett antal kliché-bilder tröttnar man på dem. Som solnedgångar, också en kliché.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-29 23:23
Solendgångsbilder borde vara bland de främsta av alla klichébilder :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista