SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Yashica T3 - min nya fulkamera!

I höstas fick jag av en slump nys om en kamera som jag aldrig hade hört talas om tidigare. En i mina ögon ganska ful och bullig historia i svart plast av märket Yashica och modellen T3 Super. Till synes en typisk kompaktkamera från slutet av 80-talet.

Häromveckan slog jag till och köpte en på tyska eBay för 700 spänn. Jag hämtade ut den igår kväll och brände ivrigt av en rulle på en halvtimma för att testa så den funkade ordentligt, vilket den gjorde. 

I ärlighetens namn är detta ur många perspektiv en ganska ordinär point and shoot-kamera. Exponeringen sköts helt och hållet av automatik. Du kan inte kompensera på något sätt. Den har AF och automatisk framdragning och tillbakaspolning av filmen.

Det som gör kameran speciell är tre saker. För det första har den ett knivskarpt 35/2.8 Carl Zeiss-objektiv. För det andra har den ett så kallat N.A. SCOPE som är en sökare uppe på kamerahuset. Och för det tredje är kameran vädertätad. Ja, och så kan du stänga av och sätta på blixten också.

På ovansidan ser man kamerans N.A. SCOPE. Precis som på en gammal Rollieflex eller liknande är bilden spegelvänd. 

Den här kameran har jag inte köpt för att gatufota med först och främst. Min tanke med inköpet är istället att använda kameran för lite mer vardagligt dokumenterande och bildexperimenterande. Kanske också för enklare ”reportage” av olika slag.

Men självklart ska jag testa den på gatan också. Det där N.A. SCOPET måste ju helt klart utforskas. Ja, redan i helgen faktiskt. Här kommer förresten några bilder från testrullen...


Den obligatoriska spegelbilden.


Ett snapshot.


Och så ett fotoexperiment.

Inlagt 2012-01-20 22:36 | Läst 9177 ggr. | Permalink
Jag hade en sån i slutet av åttiotalet. Lätthanterlig och gav superskarpa bildet. Kameran är närmast en legend och kallades för Eagles Eye. I ungdomligt oförstånd gav jag den senare till min då tioåriga dotter att leka med och den försvann. Nu har jag nyligen köpt en "ny" på e-bay och testat den laddad med Arista 400.:
http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?ID=2520404

Bara att gratulera dig till en go kamera!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-22 22:35
Jag har förstått att kameran är lite smått kultig bland en del fotografer, det är kul.

Schyst bild du har fått till där. Skön stämning! :-)
Verkar vara en kul apparat! Men lite för ung för min smak =)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-22 22:35
Bra grejer är bra grejer oavsett ålder. Det vet du väl! ;-)
Tacka vet jag Nikon 35 Ti, en väldigt tuff liten kamera. Första gången jag såg den blev jag salig. Med nålarna upptill.
Men de är rätt svåra och dyra att få tag på.
mvh
Morgan Larm
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-22 22:36
Jag har kollat lite efter Nikon 35Ti men jag tyckte Yashica T3 verkade mera spännande faktiskt.
det är viktigt att inte ta fotografi på för stort allvar. Lekfullhet är bra. Den här kameran kan nog stimulera. Jag vet flera fotografer som gått över till Contax T3 och T2. De kostar därför en hel del, särskilt i svart.

Ditt fotoexperiment tycker jag är ett kul formexperiment. Grafiskt starkt. Funkar fint.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-22 22:38
Så är det verkligen Magnus och det var faktiskt därför jag köpte den här kameran. Man behöver inte bry sig om en massa inställningar utan bara fota på och så blir det som det blir. En ganska skön känsla faktiskt.

Jag tittade på Contax också men som du säger har de blivit lite dyra på grund av sin popularitet. Annars verkar det ju vara väldigt bra.
Fina "testbilder" Joakim. Gillar framför allt självporträttet, och bilden under. Hade själv efterföljaren T4, den var helt okej, framförallt till diafilm. Upplevde dock att den underexponerade lite för mycket för att det skulle bli bra i svartvitt. Det blev lite för "tunna" negativ för att det skulle gå och göra nåt bra av dem i mörkrummet. Men då hade jag samtidigt min Leica M4-2 med Summicron 35/2 som tecknade hårt som fan, så det var nog mest en känsla, i jämförelse.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-02-28 16:58
Tack Johan - jag upplever att min T3 exponerar väldigt bra. Negativen blir täta och fina.
Jag har precis köpt en också :) För 93 spänn!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-02-28 16:56
Ha ha ha - det var billigt! :-)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista