SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Ett besök hos Corbijn på Fotografiska

I söndags var jag en repa på fotografiska för att kolla in Corbijn och de Lange. Det var löjligt mycket folk och för första gången fick jag stå i kö ända ut på planen för att komma in - vilket förmodligen var den långe holländarens förtjänst.

Det var kul att se Anton Corbijns porträtt igen. Han har alltid varit en av mina stora favoriter och förebilder. På sätt och vis har han inspirerat mig mycket i mitt eget fotograferande och då menar jag inte bara när det kommer till just porträtt, utan även andra slags bilder.

Tyvärr var de här porträtten inte lika lätta att fastna för som hans äldre kändisbilder. Det som slog mig var att när porträtt visar upp ganska okända människor måste fotografierna vara så mycket starkare i sig själva. Ett känt ansikte lyfter nästan alltid en bild.

Men, som vanligt när det gäller Corbijn är det omöjligt att inte bli imponerad. Några av porträtten var riktigt bra i mitt tycke. Jag blev dessutom sjukt sugen på att ta kvadratiska porträtt. 

Margaret M. de Lange har jag inte tittat på så mycket tidigare men jag gillar hennes stil. Det där ocensurerade, råa, utlämnande och ganska svarta tilltalar mig. Jag skulle vilja ta liknande bilder själv och kommer kanske att ge mig på ett sådant projekt förr eller senare. 

Däremot får jag nog hålla med en kvinnlig besökare som lite syrligt konstaterade ”att fotografera nakna kvinnor verkar vara hennes grej”. Jodå, det kan man lugnt säga. Personligen tyckte jag till och med att det blev lite för mycket av den varan.

I vissa bilder kändes det nakna inte helt befogat heller. Det blev mest som ett effektsökeri. De starkaste och bästa bilderna fanns heller inte bland hennes nakenbilder enligt min mening. 

Hursomhelst så var båda utställningarna riktigt bra och väl värda ett besök. 

P.S. Mina egna bilder i den här boggposten är tagna med min LX5 - återigen på gränsen av den klarar av. Därav de något ”spruckna” bilderna. 

Inlagt 2012-01-15 23:27 | Läst 4384 ggr. | Permalink
Intressant att ta del av dina intryck. Skulle hemskt gärna vilja se Corbijn-utställningen. Har visserligen sett en del av hans bilder tidigare, men han tillhör definitivt de fotografer som man gärna ser igen.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-16 14:21
En sak som jag tänkte på när jag såg utställningen var hur ofta han jobbar med ganska rena bakgrunder och att det som får porträtten att bli intressanta är ett udda uttryck hos den avbildade och/eller en stark komposition.
Trevlig läsning du bjuder på, Joakim. Inbillar bara jag mig, eller ser Margaret M. de Langes bilder ut exakt som Anders Petersens? Inget fel i det, tycker det ser riktigt bra ut (på skärm iaf, och såg säkert ännu bättre ut på papperskopior?). Har aldrig hört talas om henne förr.
Trevlig läsning du bjuder på, Joakim. Inbillar bara jag mig, eller ser Margaret M. de Langes bilder ut exakt som Anders Petersens? Inget fel i det, tycker det ser riktigt bra ut (på skärm iaf, och såg säkert ännu bättre ut på papperskopior?). Har aldrig hört talas om henne förr.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-16 22:03
Tja du Johan :-) vissa påstår det. Jag kan väl säga att några av hennes alster starkt påminner om fotografier som Petersen har tagit. Man tänker med andra ord direkt på honom när man ser bilderna.

Frågan är vad man säga om det? Jag vet inte riktigt. Petersen är ju väldigt stilbildande och har på sätt och vis skapat en bildmässig uttrycksform som ganska många fotografer kör med. Så kanske är det inte så konstigt egentligen.
Fick, bland annat, boken Inwards & onwards av min fru i somras, när hon kom hem från Amsterdam. Fantastiska porträtt i den! Skulle vara kul att ta sig upp och kika på bilderna när de hänger på väggen också.

Kul med reportaget om dig med (i ditt tidigare inlägg), samt en mycket trevlig guide du skrivit!

Åter till jobbet och verkligheten ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-16 22:06
Amsterdam – den staden är bara så skön! :-)

Visst är hans porträtt bra, tveklöst är det så. Jag har som sagt inspirerats en hel del av hans bilder.

Kul att du gillade guiden. Tack! :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista