SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Gatufoto vid tolvslaget - en blixtrande idé!

Igår bestämde jag mig för att avsluta det gamla året och inleda det nya med lite gatufotograferande. Så när vi gick ut för att titta på fyrverkerierna vid tolvslaget monterade jag blixten på min Canonet QL17 och hängde kameran runt halsen.

Det roliga med min gamla Canonet från 70-talet är att originalblixten bara har ett läge – nämligen fullt blås. Exponeringen styrs sedan av kameras automatik genom att bländaren justeras. Eftersom den lilla blixten är förvånansvärt kraftfull trots sin litenhet och ålder betyder det att bländaren ofta hamnar mellan f 8 och f 16 med fyrahundrafilm i burken. 

Alltså kan man ställa in hyperfokalavstånd och få okej skärpa rätt igenom bilden. Ett väldigt lätt, snabbt och smidigt sätt att plåta på med andra ord. Upp med kameran och pang på avtrycket. Bild direkt! Noll fördröjningstid, utom den som finns inbyggd i fotografen själv då.

Självklart kunde jag inte låta bli att tänka på den mycket speciella gatufotografen Bruce Gilden som har som signum att köra upp kamera och blixt i fejset på folk. Men jag insåg snabbt att det bara finns en Bruce Gilden och alldeles för många usla kopior och jag tänkte inte bli en av dessa. Så jag försökte göra min egen grej.

Hursomhelt så var det riktigt kul att glida omkring bland alla nyårsfirare och knäppa bilder. Jag rekommenderar verkligen alla fotografer att testa det någon gång. Folk brydde sig inte ett dugg att jag tog bilder. Om det över huvud taget blev någon reaktion så var det skratt, ljudliga skålanden och höjda champagneflaskor. Och det kan man ju stå ut med. 

När jag skannade in bilderna tänkte jag att detta var så kul att det kanske är embryot till något slags framtida projekt, eller en utveckling av mitt nuvarande gatufotograferande. Med lite mer fokus skulle det nog gå att jobba vidare med den här sortens bilder och få till bra grejer. Det tåls i alla fall att funderas på…

Slutligen önskar jag er alla en riktigt god fortsättning på det nya året!

Inlagt 2012-01-01 15:56 | Läst 4559 ggr. | Permalink
Ja, kring tolvslaget på nyårsafton märker folk knappt att man fotograferar med blixt pga allt smällande, blixtrande och sinnesstämningen bland människorna. Alla andra mörka tider så sticker man ut om man går runt och blixtrar. :-) Kul om det här utvecklas hos dig framöver. Kanske gatufoto på kvällstid, en fredag eller lördag kring uteställena där du bor? :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-01 18:39
Ungefär så jag tänkte Rei. Jag kom till och med på ett arbetsnamn på projektet: "Festprissarna" ;-)

Men - det är nog lika bra jag gör klart det jag håller på med först! :-)
Tänk vad tiderna förändras! Champagne och cigarr vid trottoarkanten på nyårsnatten, det har jag aldrig varit med om. Det är nog tur att det bara finns en Bruce Gilden; var det flera är det risk att man åkte på stryk när man tog fram kameran på stan.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-02 19:37
Ja, risken finns nog att för många Bruce Gilden-kopior skulle kunna göra livet svårt för oss andra gatufotografer.
Himla bra reportage, och den översta är verkligen super. Dina bilder visar också på hur ett teknikgrepp kan hålla samman bilder visuellt. En blixt kan bli extremt avslöjande = spännande.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 11:49
Visst är det så - och visst är det intressant.

Ibland har jag funderat på att köra med Canoneten och blixt även dagtid. Den har nämligen en förmåga mörka ner det befintliga ljuset kraftigt så även bilder på dagen ser ut att vara tagna på kvällen eller natten. Det blir som du säger en spännande och avslöjande effekt.
froderberg 2012-01-04 19:42
Låter som en spännande effekt, men soliga dagar måste du kanske ha en starkare blixt?



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista