SE BILDEN
Devalverar bloggandet ditt fotovärde?
När jag fotobloggar börjar jag nästan alltid med att först skriva texten. Sedan går jag igenom mitt fotoarkiv för att hitta ett gäng bilder som passar. Självklart försöker jag välja ut några av mina absolut bästa alster, men på tok för ofta är det både andrahands-, tredjehands- och till och med fjärdehandssorteringen som gäller.
Förklaringen till detta är simpel. Det är betydligt lättare att skriva nya blogginlägg än att ta nya bra bilder. Ett faktum som tvingar en att gräva djupare och djupare i bildbanken för att undvika onödigt upprepande i bloggflödet.
Ibland funderar jag på om det är så vettigt egentligen? Inte minst när man tänker på hur framförallt äldre generationers fotografer brukade resonera. ”Visa aldrig dina dåliga bilder”, hette det. Något jag nog gör ganska ofta, tyvärr. Eller dåliga och dåliga, snarare handlar det om bilder som jag inte är särskilt nöjd med.
Går det att komma runt detta då? För blogga vill man ju! Personligen har jag inget bra svar. Kanske borde man bara visa sina bästa bilder och dessutom nöja sig med ett färre antal i varje inlägg. Risken är väl bara att det blir tjatigt och händelselöst för folk som läser. En stor del av nöjet med bloggar är ju trots allt att det är nya grejer varje gång.
Nåväl. Jag väljer i alla fall att illustrerar det här inlägget med bilder ni redan har sett (om ni följer min blogg). För jag har faktiskt inte ens några fjärdehandsbilder att visa just nu.
För övrigt håller jag på med en slags guide som jag snart är färdig med. Den handlar om gatufoto i en småstad och i den har jag samlat lite tankar och erfarenheter från mitt gatufotoplåtande här i Karlskrona.
Guiden består av 16 A4-sidor med texter och bilder och jag tänkte att den ska vara fri för kopiering och spridning både i utskrivet format och som PDF. Det återstår dock lite formarbete innan jag är helt nöjd, men här under kan ni få er en tjuvtitt. Vad tror ni? Kan det vara en intressant sak?
/Torbjörn
Jag håller med,
men jag tycker det är ännu svårare att skriva bra blogginlägg...
Att skriva nya och många blogginlägg är lätt,
men att få många läsningar och kommentarer, eller avikande åsikter omkring innehållet,
eller skriva så man drar igång en intressant debatt, det tror jag är svårare!?
Se'n kan man fundera på vad man har bloggen till...
Att bara visa sina bilder? Som en egen bildsida! En egen "Gatufotopool"? ;)
Eller blogga för att få kontakt......? Bloggkontaktannons liksom! ;)
"Stackars lilla mej, kan nå'n hjälpa mig!?" ;) ;)
Hur som helst, vad gäller bloggar, man bör nog tänka igenom innan man skriver!
Mao, av vilken anledning man bloggar!
I alla fall kanske för läsarens skull! :)
Så tror jag i alla fall! :)
Din gatufotoguide tycker jag verkar mycket intressant!
Du e seriös!
Respekt!
Jag vill gärna köpa en Guide!
/B
Gudien ska vara gratis. Så den är bara till att tanka hem när den är klar! :-)
:-)
Ett fint initiativ.
Lycka till.
Lite mer inspiration under mellandagarna, rent allmänt om fotografer:
http://www.camerabag.tv/
Hälsningar
Ronny
Om detta är din tredje- och fjärdesortering är jag imponerad. :)
Kul med din bok. Som du vet är jag inne på samma linje. Gillar din vinkel. Det kanske kan bli en artikel som jag kan köpa in?
Visst kan det bli en artikel. Ge mig gärna info om hur ni vill ha era texter så ska jag absolut sätta ihop något.
Kan ju tipsa om en annan sådan, om du inte sett den innan: http://book.85mm.ch
Going Candid laddade jag hem efter tips från någon från FS, såg nu när jag skulle länka, att han lagt upp en till bok, Collecting Souls. Jag får väl ta hem den med och läsa nu.
God fortsättning!
När det gäller bloggtexten så är det slående för mig hur du lyckas problematisera frågan om vad som är bra bilder, tillräckligt bra bilder, bilder man kan visa etc. Jag känner igen det från din diskussion om gatufoto. För mig är det bara en sak som gäller, om jag tycker (tillräckligt bra) om bilden eller ej. Jag tror det är bättre att ta många bilder och visa många bilder än att vara allt för självkritiskt sparsmakad. I alla fall om man vill utvecklas som fotograf. För mycket självkritik leder i längden till sterila resultat.
Jag tror dock på en ganska hård självkritik. Men den ska inte gå så långt att man hämmar sig själv eller att den förstör fotoglädjen.