SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Är alla bilder som du tar egentligen självporträtt?

Ofta sägs det att en fotografs bilder egentligen säger mer om personen bakom kameran än om motivet i sig. Många erfarna fotografer brukar till och med påstå att alla bilder som de tar är självporträtt. Även när det är objekt eller vilt främmande människor som de avbildar.

Jag delar dessa tankegångar. Genom att titta på en fotografs bilder kan man faktiskt skönja den personens sinnelag, vad han eller hon intresserar sig för här i livet, och så vidare. Men just det där med att bilderna blir till några slags självporträtt är kanske det mest intressanta.

När jag själv fotograferar har jag märkt att jag ofta söker mig mot sådant som jag känner igen på olika sätt. Motiv som påminner mig om det självupplevda. Alltså människor, miljöer och händelser som triggar något i mig som jag kan relatera till.  

Jo, jag vet. Detta kan låta väldigt luddigt. Men är det inte så att man som fotograf helt enkelt speglar sig i sina bilder? Man vänder kameran mer eller mindre omedvetet mot det som säger något om en själv. Eller vad tror du?

Bilderna är tagna med min mobiltelefon och appen Vignette/toycamera.

Inlagt 2011-11-29 19:49 | Läst 9432 ggr. | Permalink
Så sant så. Strömholm hade helt rätt. Det skulle vara kul att få höra vad mina bilder ger för signaler om vem jag är. Sen kanske inte alla vågar släppa fram alla sidor hos sig själv. Det kan nog finnas ett mått av självcensur hos många inklusive mig själv.

Hittar inte appen du skriver om. Är det till iphoner eller android?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-04 12:34
Exakt. Så är det för mig också. Alltså att jag censurerar mig själv. Det finns med andra ord bilder som jag skulle vilja visa upp men som jag inte vågar visa.

Det är en app för android. Motsvarighet till Hipstamatic, ungefär.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista