SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Några färska bilder från utvecklingsavdelningen

Som några av er vet sparkade jag igång ett fotografiskt utvecklingslaboratorium för ett tag sedan. Det låter säkert sjukt pretentiöst, men det är det inte. Snarare är det precis tvärtom. Tanken är att jag ska våga leka, experimentera och testa mig fram utan allt för stora krav på mig själv. Det ska vara kul, helt enkelt.

Här kommer några färska bilder direkt från ”labbet”. Jag vet ärligt talat inte vad jag vill med de här bilderna. De har främst uppstått ur spontana idéer och det finns ingen egentlig sammanhållande tanke bakom. I alla fall inte en utstuderad sådan. Jag har ”skissat” med kameran, skulle man kunna säga.

Är det bra, dåligt eller mittemellan? Finns det något där? Jag vet inte ännu. Säg gärna vad du tycker. Oavsett vad så är det roligt att hålla på. Jag känner också att jag just nu behöver ett avbrott från gatufotoplåtandet. Därför känns det extra bra att göra detta.

 

Äntligen har jag fått låna Rolleiflexen som jag eventuellt tänker köpa av en jobbkollega. Jag var ute och knäppte av några testbilder på lunchen idag. Det var flera år sedan jag fotade med en mellanformatare senast och jag hade verkligen glömt bort hur meckigt det är.

Jag är därför ännu mera imponerad av Vivian Maier som lyckades gatufota med en sådan här apparat. Att sätta skärpan och fånga ögonblicken som hon gjorde är en fantastisk bedrift. I alla fall om hennes kamera var lika mörk i sökaren som den jag har fått låna.

Nåväl, nu ska bilderna bara soppas och föras in i burken på något sätt. En skanner som tar mellanformat äger jag tyvärr inte, så nu har jag ännu en fantastisk möjlighet att vara kreativ.

Inlagt 2011-11-07 16:21 | Läst 5853 ggr. | Permalink
Jag tycker om den oskarpa människan med clownnäsa - bilden ger fantasin näring och tankarna far iväg i många riktningar. Den är för mig både lite obehaglig och rolig, bilden skapar dubbla känslor.
Vänligen Inga Björk
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-07 20:38
Tack för din kommentar Inga. Roligt att du gillar den bilden. Jag känner också att den skapar dubbla känslor. En vanlig känsla med just clowner! :-)
Åja, så meckigt är det inte med en gammal Rolleiflex. Du är bara ovan =)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-07 20:39
Jovars, ovan är jag sannerligen! :-)

Men det meckiga var att mattskivan var så förbaskat mörk. Jag vet inte hur det brukar se ut på dessa kameror.
Det är nått med det vitt och plastiskt i dina bilder som är spännande. Gatufoto är så inriktat på att allt ska sitta i en bild, dina nya bilder verkar mer vara bitar i en större helhet. Det är i alla fall mitt första intryck av de här tre bilderna.
Det är nått med det vitt och plastiskt i dina bilder som är spännande. Gatufoto är så inriktat på att allt ska sitta i en bild, dina nya bilder verkar mer vara bitar i en större helhet. Det är i alla fall mitt första intryck av de här tre bilderna.

Visst går det att plåta gatufoto med gamla mellanformatare med mörk sökare. Folk slutar ta notis om en när man står och glor länge i en gammal kamera. Jag har tagit en del gatubilder med Hasselblad 500C och en stor Metz 45-bilxt. Det gick det med. Gäller att anpassa tekniken. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1789365.htm

Titta lite på Mary Ellen Mark som tar reportagebilder med mellanformat, ofta med blixt. En rolleiflex passar bra med blixt.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-08 19:22
Snygg bild! Jag gillar det där underifrånperspektivet som uppstår med kameror som bladare och rollei.

Det är väl motiv åt det hållet och renodlade gatufotoporträtt som jag främst tänker ta med Rolleiflexen, om jag nu köper den. För snapshot och mer typiska gatufotobilder har jag ju min Canon 7.

Kul att du kommenterade mina bilder förresten. Tack!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista