SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Ska jag sälja min jädrans X100?

Ja, ja, ja, jaaaaa!

Jag vet att detta kommer att bli ett pinsamt inlägg för min egen del. Ungefär som när man flabbar på bio fast ingen annan gör det. Eller som när man har klagat på jobbkollegan i matsalen och efteråt får veta att personen i fråga satt vid bordet bakom. Som sagt, pinsamt.

Jag tillhör nämligen skaran som skamlöst hyllade X100 när den kom. Undertecknad skrev till och med flera frustande blogginlägg (nej, jag tänker inte länka) där jag gick i försvar mot alla dessa belackare som vågade vara kritiska. Och nu funderar jag på att sälja.

Varför?

(Ovanstående ord anses av många rutinerade journalister vara världens bästa fråga. Den kan man ställa i alla lägen. Vad det nu har med saken att göra?)

Tyvärr har jag inget bra svar. Jag vet inte riktigt. Varje gång jag tar fram kameran tänker jag att det är en förbaskat trevlig liten sak. Snygg är den. Bra format har den. Så levererar den helt suveräna bildfiler också. Ja, grymt fina helt enkelt! Till skillnad från många andra tycker jag inte att autofokusen är dålig heller.

Så vad är då problemet Herr Johansson? Jo, problemet är att jag inte använder kamerauslingen. Och jag känner inget sug efter att använda den heller. Den ligger i ett skåp. Nästan ny. Outnyttjad. Meningslös. Återigen – varför? Jag vet fan inte!

Bilderna i det här inlägget är såklart tagna med min X100. Kameran som jag nu funderar på att sälja. Fast jag inte vet varför…

Inlagt 2011-10-19 20:00 | Läst 8147 ggr. | Permalink
Gör som med gatufotograferandet, ta en paus bara. När lusten kommer tillbaka kommer du att ångra att du sålde den. Du har kvar en digitalkamera, en kamera för småbildsfilm och snart har du en för lite större film. Livet är perfekt och alla möjligheter står till buds. Men det är ingen skam att ställa sig frågan. Ett förnyat beslut är starkare än tidigare.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-19 21:32
Jag ska fundera på det du skriver Thomas, jag ska fundera...

:-)
Hehe. Jag har ungefär samma problem med min Pentax K5. Den verkar vara en bra kamera och jag gillar den på något sätt. Jag inser också att jag egentligen behöver den för att kunna ta bilder med tele (typ, naturbilder), men jag använder den tamejtusan aldrig.
Har funderat länge på att sälja den och byta ut den till en x100 faktiskt. Mest för att ha någon sorts backupkamera till Leican.

Dock kan Pentaxen ha varit mitt mest sansade köp genom historien. Typ.. "Den här kommer jag nog behöva ibland..därför köper jag den. Den är inte ball och jag gillar inte allt krimskrams...men ändå."

Ska vi byta :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-19 21:32
Nej, men du kan få köpa den. Jag har redan två Pentax, det räcker! ;-)
Norpan 2011-10-19 22:41
Tackar, men jag har inte råd just nu.
Hej Joakim,
ja sälj den där jädrans X100 nu så fort som möjligt, när du fortfarande kan få något betalt på begagnatmarknaden. Nej, jag är inte spekulant. Halveringstiden på priset för en X100 är säkert en svindlande neråtgående spiral.

Investera i en analog tidsmaskin med investeringsgaranti i stället och lev ditt liv lyckligt:-)
H/ Ronny Persson Helsingborg.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-19 21:33
Jag har redan åtta analoga tidsmaskiner. Men ingen i mellanformat. Kanske är det vad som saknas! ;-)
Kameror som man känner så där för är bara att sälja. Det finns heller inget värde i att ha den i skåp fär att ngn gång osv,,,bort bara. Du behöver heller inte köpa ngn ny förrän du känner att du verkligen vill det,,,jag har själv provat den kameran och det är ngt avgörande fel med den, men vad, men den fungerar inte för mig, för lite själ kanske???
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-19 23:08
Ja, magkänslan säger faktiskt att jag borde sälja den. För om jag ska vara ärlig mot mig själv tror jag inte jag kommer att använda den särskilt mycket framöver heller. Tyvärr.

Personligen köper jag sällan nya kameror faktiskt. Även om jag har köpt ovanligt många kameror det senaste året. Men många har ju varit billiga analoga grunkor. Jag brukar köpa en kamera och sedan köra med den i många år. Om jag ska köpa en ny blir det en ganska billig mellanformatare. Sedan räcker det.
Jag använder nästan uteslutande min X100, men det kan ha att göra med att mitt enda alternativ är en Nikon D3 och den orkar man aldrig släpa på :)

Du har för många kameror att välja på helt enkelt ...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-20 14:22
Omöjligt Anders. Man kan inte ha för många kameror! ;-)
Å jag ältar hela tiden om jag kanske skall köpa en X100...
Men så tar jag fram en annan kamera, ja du vet vilken ;)
och känner att jag väntar nog ett tag till! :)

Jag vet att det blir fantastiska bildfiler med X100, och den har en jättefilmrulle, och att den är ljudlös, och att den är ganska ball för den liknar....men...
Och som jag skrev i en tidigare blogg, det finns annat än superskärpa (och att den liknar nå'n)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1284-det-har-med-fujifilm.htm
/B
Ps. Jag hade tidigare c:a tio rullar film hemma, i går köpte jag tio rullar till av någon anledning! :)
Å jag har en Canon G10, det räcker till bloggen och ta några semesterbilder!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-20 19:40
Jag har sagt det till dig förut, och jag säger det igen. Du ska inte köpa en X100 för den passar inte dig! ;-)

Jag köpte faktiskt också tio rullar film från Photax för någon vecka sedan. Så nu har jag hela 15 rullar film här hemma. De kommer förmodligen att räcka till sommaren nästa år! :-)
Man måste ha ett bra förhållande till/med sin kamera, annars håller det inte. Man ger och måste få nåt tillbaka...=)
Jag har en Yashica Mat 124 (inte G), blir kanonbilder, superskön känsla och de är välbyggda, har karisma helt klart. Rekommenderas!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-21 09:05
Yashica MAT 124 har jag också spanat efter. Men med lite tur kan jag få köpa en fin Rolleiflex av en kollega på jobbet med planar 2,8-glugg. Så jag avvaktar en aning! :-)
I mina ögon är X100 en effektiv gatufotokameran som också är lätt att ha med sig i privatlivet. Belöningen är just att den funkar bra till de sakerna och producerar bra bildfiler.

Problemet är att den inte ger så mycket som pryl. Den taktila upplevelsen kan inte jämföras med gamla manuella kameror eller en Leica M9 med fina objektiv.

Jag tror att en kamera som X100 vinner i längden om man i första hand drivs av att ta bilderna. Men eftersom den inte ger någon större taktil upplevelse så kan det vara bra att låta den ligga lite i träda, som Thomas är inne på.

Jag använde Canon Eos 5D Mark II och en plastig 35/2 för gatufoto. Den kombinationen är lika sexig som en beige Volvo 240DL med rostfäckar. Belöningen är att när den funkar väldigt bra för gatufoto. Men det är mer lockande att gå ut med mina Leica M6. När jag haft en M6-period slås jagf åter av hur mycket bättre 5D Mark II är och det tänder mig igen.

Ibland kan det nog snurra till för mycket i huvudet när man har för mycket prylar. Då börjar man jämföra prylarna och känna efter istället för att bara ta den kamera man har och ge sig ut och ta bilder.

Eftersom du har en välutvecklad bildstil så tror jag att du är så säker dig själv fotograf att du kan avgöra om X100 är rätt för dig. Men det behövs kanske en lite paus först.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-21 21:07
Jag förstår hur du tänker Magnus, men den här gången - jag vete fasiken.

Men jag tänkte göra en grej med kameran först och sedan bestämma mig därefter. Jag ska göra ett litet minireportage på en tatueringsshop här i Karlskrona och försöka pressa både kameran och mig själv för att se hur det känns i en riktigt skarp situation.

Sedan ska jag fundera en sista gång! :-)

Om jag vill ha en riktigt bra kamera kan jag likaväl använda min 5D Mk II med 50-gluggen, eller en 35:a.
En kamera kan vara hur tekniskt bra som helst men om du som fotograf inte får rätt känsla när du använder den så blir den inte använd. Sälj!

/krister
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-21 21:10
Så är det nog tyvärr Krister.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista