SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Porträtt, Hans Gedda och så lite gatufotospånerier

Att ta porträtt är något av det absolut roligaste jag vet. Samtidigt är det något av det svåraste jag vet. Det är så otroligt lätt att man fastnar i klichéer eller att man inte får tillräckligt bra kontakt med personen framför kameran. Något som i värsta fall kan leda till pinsamma misslyckanden.

När det kommer till porträtt har jag många favoritfotografer som har inspirerat mig genom åren. Allt från storheter som Richard Avedon, Anton Corbijn och Annie Leibovitz, till mindre kända namn som går att hitta på nätet. För även om storheterna imponerar kan man hitta fantasiska men okända porträttfotografer därute.

Bland svenska fotografer finns en favorit som man sällan hör talas om – nämligen Hans Gedda. Det är märkligt att det är så tyst om en fotograf av den kalibern kan jag tycka. Här har vi i mina ögon en person vars bilder verkligen borde ställas ut på Fotografiska.

Hursomhelst. När det gäller mina egna porträtt så föredrar jag allra mest att ta miljöporträtt. Arrangerade porträtt fast som nödvändigtvis inte behöver se arrangerade ut. Den senaste tiden har jag också dragits mot ”skitigare” porträtt som bygger mer på känsla än teknik.

I det här blogginlägget kan ni för övrigt se en serie bilder tagna med film. Av någon anledning tycker jag om de porträtten mycket mer än de jag har tagit med mina digitalkameror. Jag vet faktiskt inte varför.

Och så ett porträtt av ett lite annat slag. Här har jag värderat känslan högre än den tekniska perfektionen. 

Just det ja, så var det ju det där med gatufoto också. Den senaste tiden har jag förkovrat mig i ämnet, läst lite bloggar, spanat in filmer, och så vidare. En intressant sak som slog mig var ett påstående som jag stötte på flera gånger - nämligen att riktigt bra gatufotografer vägrar ha en punchline i sina bilder. 

Det var något som jag tyckte var ganska intressant och rent av uppfriskande faktiskt eftersom det ofta framhålls vara ett krav för just gatufoto. Alltså att bilderna ska ha en slags punchline.

Inlagt 2011-10-17 21:54 | Läst 8008 ggr. | Permalink
Det är svårt att vara toppklass i mer än en genre. Jag har träffat massor av fotografer som är rädda för att kliva utanför sin inarbetade genre. Sen finns det nya stjärnskott som hittat ett slagkraftigt manér. När tar sig ann andra sorters uppdrag med gott sjävförtroende blir det bara pannkaka.

Känns inte som Hans Gedda plåtat så mycket reportage sedan 1970-talet då han plåtade på Kiviks Marknad. Då tog han reportageporträtt med en intressant teknik. Hasselblad och blixt, ungefär som Mary Ellen Mark.

Men visst finns det fotografer som har en imponerande bredd. Eller som byter inriktning. Lennart Nilsson var en grym pressfotograf...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-18 16:48
Jag har inte sett så mycket av Geddas reportagebilder. Egentligen bara de från Kiviks marknad. Det jag främst gillar är hans renodlade porträtt. Ja, de med Hasselblad och blixt som du nämner.

En internationell fotograf som anses vara ovanligt bra på att skifta genrer är ju annars Albert Watson.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista