SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Mellanformat eller storformat - det är frågan!

Härmed utfärdar jag en klass tre varning till alla er som tycker att kamerasnackare är helt blåsta. Kameror är nämligen exakt vad hela detta inlägg kommer att handla om. Men det är inte alls omöjligt att ni kan härda ut i alla fall. För det är knappast de senaste fotomojängerna jag tänker avhandla.

Läser du fortfarande? Okej, då kör vi!

Så här ligger det till. Jag har länge funderat på att köpa en kamera som tvingar fram ett helt annat arbetssätt än småbildsformatet. En fotomaskin som jag främst tänker använda för porträtt och arrangerade bilder, men också för miljö och landskap. Alltså inte en kamera som jag planerar att ränna omkring på stan med i någon större utsträckning. 

Det som först dök upp i tankevärlden var såklart att jag borde köpa en mellanformatare. Ja, en bladare, en sexsjua eller något liknande. Kameror som numera går att få tag i för löjligt lite pengar om man betänker kvalitén på prylarna. Och priset är viktigt. För jag tänker verkligen inte plöja ner enorma belopp på det här.  

Fast så började jag fundera kring det där med storformat och i samma sekund var det såklart kört. Då snackar vi nämligen helt andra doningar som verkligen kräver ett långsamt och välplanerat arbetssätt. Kanske borde jag helt enkelt slå till på klassikern Speed Graphic eller något åt det hållet.

Där befinner jag mig alltså nu i valet och kvalet. Mellis eller storis? Livet är tufft! För övrigt är bilderna i det här inlägget från Helsingborg som jag besökte förra helgen. Det var kul att gatuplåta i en annan stad än Karlskrona som omväxling.  

Inlagt 2011-10-10 00:27 | Läst 4513 ggr. | Permalink
Du verkar gilla att fota människor, porträtt, gatufoton och miljöer du vistas i tillfälligt, och då är mellanformatare antagligen att föredra. De går i alla fall att ha med sig på en spontanrunda, de går att använda i rörelse, på stan, och de går att packa ner tillsammans med någon annan kamera när man ska någonstans. En storformatare blir nog inte roligt om man inte antingen är ute i naturen och fotar landskap, eller om man har en studio för omsorgsfulla porträtt/konstfoton.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 14:15
Tack för din kommentar David! :-)

Jag förstår hur du tänker. Det vill säga att jag borde köpa en kamera som jag också kan använda för att ta den sortens bilder som jag gillar att ta.

Men samtidigt är idén med att köra mellanformat eller storformat från mitt håll att jag ska tvinga mig att fotografera något annat än vad jag brukar och på ett annat sätt. Alltså tänja lite på mina fotografiska gränser! :-)
Tveljus 2011-10-10 19:32
Well, jag sa ju bara mellanformatare, inte VILKEN av alla mellanformatare som finns att välja på!
Att mellanformat innebär lite mer omsorgsfull fotografering är självklart, eftersom det bara är 10-15 exponeringar möjliga per rulle. Men annars beror det ju helt på kameran, och att använda en Rolleiflex (vilka i min mening ofta är antingen överskattade eller bara för dyra) skiljer sig helt från en Hasselblad/Bronica/Mamiya 67, vilket i sin tur skiljer sig helt från att använda gamla bälgkameror eller mätsökare eller en fältkamera med rullfilmsmagasin.

Som herr Fröderberg säger nedan, och som jag tänkte skriva i min första kommentar, så skulle jag definitivt rekommendera att börja med en 6x6-kamera. Kvadraten är grymt kul att prova på, och dessutom kan man alltid i efterhand croppa till 6x4.5 eller annat. 6x7 är trevligt, men rätt speciellt. 6x8 och 6x9 har jag inte så stor erfarenhet av (bara skjutit 6 skott med min 6x9:a) men det känns högtidligt och djupt, så kanske är det en sådan kamera du ska söka dig till?
Hur som helst: om jag var du skulle jag börja med att bestämma mig för vilket format jag vill prova på, 6x6 eller större, och sedan välja kamera efter det. Man kan alltid göra en sökning på Flickr på sin tänkta kamera, för att se vilka bilder som går att klämma ur den. : )
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 22:11
Ja, 6x6 är ett attraktivt och kul format. Jag plåtade mycket med Hasselblad ett tag, fast det är många år sedan nu.

Håller med om att Rolleiflexerna känns lite överprissatta. Men jag ska ändå kolla upp vad jag kan hitta där ute på den världsomspännande webben! :-)
Jag går och lurar på att skaffa en mellis, för att de förmodligen är lite lättare att ta med. Men jag kan inte bestämma mig för vilken sort...... Är inte så teknikkunnig! Lurar lite på en Rolleiflex ..eller Hasselblad ....eller...hmmmm?!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 14:16
Ja, det är mycket som lockar där ute i fotodjungeln Eva! :-)
Det finns ju flera mellanformatare som skulle passa dig.
Mamiya 6
Mamiya 7
Fuji 645
Fuji GS 670
Fuji GSW 670
Fuji GS 690
Fuji GSW 690
Plaubel Makina

alla mätsökare.

Och sen en Epson V700 eller V750-skanner
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 14:18
Tack Magnus! Nu gjorde du det exakt hundra gånger svårare att välja! ;-)

Ärligt talat så behöver det inte var mätsökare. Jag tänker som sagt använda grejerna för att fota annat än just gatufoto. Snarare tänker jag mig porträtt, arrangerade bilder, och så vidare.
froderberg 2011-10-10 14:37
Jag tycker att 6x4,5 är för litet för att att vara kul.

6x6 (Hasselblad, Rolleiflex, Rolleicord, Rollei SL66 + div Rolleiflex-kopior som Yashica och Mamya C330) är intressant att jobba med för att det kvadratiska formatet är så annorlunda. Kvadraten ger ett lugn.

6X7 anser många som bäst för porträtt. Proportionerna passar ett ansikte bra. Modefotograferna använde ofta Pentax 67 på fältet. Mamiya RB/RZ är suveräna i studio med roterbart filmbakstycke och bra närgräns. Men de är ju ingen handkameraprecis.

En favorit är Fuji GX680 (6x8cm) som är som en storformatskamera med bälg och förställbara objektiv. Men med motordrivna filmbakstycken och annan smidig elektronik. Smidigaste alternativet till en storformatare, men inget att handhålla.

Acra Swiss 6x9 är en äkta storformatare (optisk bänk) men med mindre storlek och smidigt rullfilmsbakstycke.

Jag har säkert glömt några intressanta modeller. Kanske är det mest spontant och enkelt att köra med en Rolleiflex/Rolleicord.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-10 15:36
Tack Magnus!

Jag ska fundera på det du skriver. Många har rekommenderat Rolleiflex. En sådan kan man dessutom komma över relativt billigt också. Kanske börjar jag med en sådan.
Jag köpte min Rolleicord på blocket för 400 spänn, lite träning och.. vips så var tiderna helt ok! Jag är kär i den. Även om sökaren/mattskivan är lite mörk så är det inga större problem egentligen :) Min modell är en Rolleicord III.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-21 09:07
Ja, en sådan funkar också. Jag spanar runt efter lite olika tänkbara kameror. Och Rolleicord har jag också tittat på.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista