SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Konsten att planera en bok och en utställning

För ganska exakt åtta månader sedan satte jag igång mitt gatufotoprojekt här i Karlskrona. Målet är som flera av er redan vet en större utställning och en bok. För mig personligen är detta en förstagångsgrej så mycket av arbetet handlar om att förstå hur man gör.

Därför är det väldigt glädjande att jag har fått många värdefulla tips på vägen. Bland annat från er som kommenterar här i bloggen. Det tackar jag verkligen för. Ett av flera tips som jag fått av Micke Berg är att kontinuerligt lägga alla bilder som jag är nöjd med i en speciell mapp på datorn för att underlätta urvalet längre fram. Det har jag gjort.

Eller rättare sagt så har jag skapat två mappar. En för bilder som jag tycker är bra överlag och en för de där guldkornen som jag verkligen gillar. I de båda mapparna finns nu 85 bilder totalt. Det är ganska många. Ja, tillräckligt många för en bok faktiskt. Men där befinner jag mig knappast ännu. Nu måste det nämligen till ytterligare osentimental och hård gallring.

För att klara av det har jag tagit till ett gammalt klassikt knep i dessa sammanhang. Jag har skrivit ut samtliga foton på billigast tänkbara papper för att kunna betrakta bilderna utlagda på golvet. En metod som faktiskt visade sig vara väldigt bra och som ger en helt annan överblick än den man får i datorn.

Jag upplevde det exempelvis som lättare att snabbt se vilka bilder som är svaga, men också vilka som passar ihop. Extra roligt var också att kunna konstatera att resultatet faktiskt inte är så illa pinkat som jag själv tycker i mina sämsta stunder. Jag har lyckats få till en ganska bra variation i bildmaterialet utan att det blir för spretigt - om jag får säga det själv.

Det jag nu ska försöka ta reda på är vilka bilder som är starkast och som därmed kommer att bli ryggraden i utställningen och boken. Men också vad det är som saknas. Alltså vad jag ska jobba vidare med när jag är ute och plåtar framöver. För en sak inser jag. Det behövs många fler bilder.

Annars har jag satt en deadline för mitt knäppande. Nästa år vid den här tiden ska jag vara färdigfotograferad. Sedan siktar jag på att utställningen och boken ska vara klara senvåren 2013. Det borde jag väl hinna.

Inlagt 2011-10-08 20:01 | Läst 6580 ggr. | Permalink
Någonstans under din resa måste du också plocka in någon utomstående som tar sig en titt. Det skall helst vara någon som du inte har en personlig relation till. Detta är inte konstigare än att detta är en tjänst som förlag ofta ger sina författare, en "second opinion" som är fullkomligt ovärdelig och mycket viktig för att det skall bli bra.
Underbart att du har sånt driv i projektet. Det kommer att bli riktigt bra. Marie har helt rätt i att det alltid behövs någon utomstående som har ett bra helikopterperspektiv.
Ser bra ut det här. Och kul.

Vettigt med fastlagd deadline redan nu.
Tack för era kommentarer Marie, Magnus och Björn! :-)

Ja, att hitta någon utomstående som kan hjälpa mig att sålla bilder längre fram i processen känns väldigt viktigt. Det behöver inte vara en fotograf - men det måste vara någon som är riktigt van vid att titta på och bedöma bilder och gärna med erfarenhet av att göra fotoböcker.

Var man hittar en sådan person vet jag dock inte ännu...
froderberg 2011-10-12 12:13
Jag har ingen direkt bokerfarenhet, men jag hjälper dig gärna utifrån mitt perspektiv som gatufotograf och tidningsredaktör. Men då får du ta en kik på mitt material också. Håller också på med att pillia ihop en bok.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-12 17:26
Tack Magnus! Det skulle verkligen vara riktigt schyst! Självklart är jag beredd att ta en titt på dina bilder. Hur kul som helst!
froderberg 2011-10-13 22:20
Hör av dig så hittar vi ett sätt att genomföra det på.
Hur gör du med finansieringen av de båda? Har du kontakt med någon gallerist? Nyfiken... Berätta!

Håller för övrigt med. Dina bilder växer med tiden och när jag såg bilden av bilderna på golvet lade jag omedelbart märke till att det finns en homogenitet i bildspråket bilderna emellan. Ett ovanligt krångligt sätt att säga att du har en egen stil på.

Kör på, och var väl medveten om att du är en av de allra största influenserna i mina egna taffliga försök att göra intryck på andra med avtryckaren. För detta vill jag tacka dig!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-12 17:25
Planen är att försöka hitta sponsorer/bidragsgivare som kan stå för vissa kostnader. Men det har jag inte börjat leta efter ännu utan det är något som jag planerar att kolla upp till våren. Om jag inte hittar finansiärer skulle jag nog kunna bekosta utställningen själv. Jag har i alla fall fått grönt ljus till att ställa ut på länsmuseet som har en bra lokal. Och så ska jag ställa ut på ett kafé redan till våren som en liten förtest.

En bok kan man ju numera alltid göra på Blurb, fast målet är såklart att boken ges ut av ett förlag. Jag kollar just nu efter vilka möjligheter som finns. Främst handlar det om att hitta något lokalt.

Det gör mig sjukt glad att jag kan influera dig! :-) Jag är för övrigt imponerad av ditt arbete kring The Yard! Du har en otrolig förmåga att få saker att hända och jag skulle knappast kalla det du gör för taffliga försök.
Din vånda känner jag igen. Har precis nu en utställning och gjorde som du innan la ut de bilder jag ville ha på golvet sen grupperade jag dem. Tog fram några till och tog bort. Sen bjöd jag in några vänner som är bra på att ge hård kritik. Det hjälpte jag mig att bli säker på att mit utval var nog var bra.
Lycka till och kämpa på.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista