SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Lowlands, Helen Levitt, Fotografiska och suget efter att ställa ut


Lowlands, Martin Bogren.

I måndags och tisdags var jag i Stockholm och jobbade. Som vanligt passade jag på att smita förbi Fotografiska vilket i det närmsta har blivit en rutin när jag är där. Den här gången för att se ”Lowlands” av Martin Bogren och inte minst utställningen med Helen Levitts gatufotobilder. 

Båda utställningarna var trevliga att se även om de inte genererade någon direkt wow-känsla hos mig. Lowlands bygger aningen för mycket på vinjettering och suddiga exponeringar kan jag tycka. Och Levitts bilder har i mina ögon inte det där stinget som gatufoto av påstådd världsklass måste ha.

Däremot blev jag sjukt sugen på att ställa ut själv när jag gick omkring och spanade in bilderna. Det hade helt enkelt varit riktigt jäkla kul att rama in några välgjorda kopior och visa upp på det där sättet som sig bör när det handlar om fotografi - alltså på papper.

Visserligen ska jag ha en mindre utställning på ett kafé här i stan i maj nästa år. Men det känns verkligen lockande att skicka upp en testballong redan nu. Framförallt för att få återkoppling från en publik och för att testa mig fram när det kommer till att ställa ut.

Skörden så här långt efter åtta månaders intensivt plåtande är en 30 till 40 bilder som jag tycker är tillräckligt bra för att visa upp och som håller ihop tematiskt. Målet är som några av er redan vet att få ihop en 60 till 90 bilder för att längre fram göra en bok och en större utställning på länsmuseet här i Karlskrona. Men jag är som sagt sugen på att testa i mindre skala redan nu.


Helen Levitt.

För övrigt slogs jag av en grej när jag gick omkring på Fotografiska. Var kan man se bilder av oetablerade  fotografer  som jobbar med seriösa projekt? Ja, typ tjommar som mig själv! Saknas det helt enkelt inte en ordentlig arena i Sverige för dessa fotografer? Eller finns en sådan någonstans?

P.S. Inlägget publicerades redan igår men eftersom jag ville omformulera vissa delar avpublicerade jag texten efter en stund. Så om du känner igen en del av innehållet så beror det på att jag nu har lagt upp inlägget en andra gång.

Inlagt 2011-10-05 20:37 | Läst 5333 ggr. | Permalink
Här finns en till tjomme som vill hitta en arena =) Om jag hittar någon hör jag av mig. Om du hittar någon får du gärna höra av dig. Arenor för digitalbilder på webben finns det gott om. Men nu vill jag hitta en som tillåter mig att ställa ut det JAG vill visa på papper. Ty bilder är bäst på papper...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 09:00
Vi får kanske bygga en egen arena och konkurrera med Fotografiska! ;-)
N Thomas Meldert 2011-10-06 09:34
För ett tiotal år sedan försökte jag fixa en utställning (inte fotografi) på Kulturhuset i Åmål. Det var bara det att det var fullbokat minst ett år framåt. Då tappar man sugen lite...
Det gäller att hitta tomma väggar någonstans i närheten där bilderna kan hänga ett tag. Och gärna bytas ut löpande...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 12:50
Samma sak här i Karlskrona. Man måste vara ute i god tid. Alltså åratal i förväg. Det skulle behövas något som går att fixa snabbare.
Det finns gott om plats för vanlig tjommar att ställa ut på. Börja med att ställa ut på caféer, bibliotek och jobba dig sakta men säkert uppåt tills någon upptäcker dig och du på så vis får en biljett in i kulturrummet. Gallerister lever på sin verksamhet och att satsa på oprövade kort kan bli en ekonomisk katastrof för dom.

Ett annat råd som jag vill ge är att inte ställa ut för många bilder begränsa dig till högst 30 riktigt bra bilder och inte fler. Det kan vara svårt att ta till sig allt för många bilder på en gång och innan man ställer ut på en större arena så behöver oftast den egna självkritiken förstärkas av en skicklig curator med motorsågsmentalitet.
//Chasid
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 09:04
Visst är det så Mikael – gallerister har en ekonomi att tänka på. Men det är ju här kommunala kulturhus och liknande borde finnas tillhands för den ickekommersiella fotografin. Men gör de det? Jag vet inte. Riktigt intressant hade det ju dock blivit om Fotografiska hade vågat ha en avdelning just för den här sortens fotografer. Ett mindre utställningsrum med korta utställningar. Då hade de samtidigt stöttat och jobbat med utvecklingen av fotografin i Sverige.
Chasid 2011-10-06 09:43
Då jag fortfarande var ett okänt namn i mitten av 1990-talet tog jag ett snack med den utställningsansvarige på Kulturhuset i Jönköping och visade upp dom bilderna som jag ville ställa ut. Ett par månader senare hängde mina bilder på Kulturhusets vind till allmän beskådan. Även om det är trögt att ställa ut foton i Jönköpings kommun så finns det ändå ett par ställen som vanliga tjommar kan vända sig till.
//Chasid
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 12:52
Det är ungefär samma sak här i Karlskrona. Jag ska ställa ut på länsmuseet. Där har jag fått grönt ljus.
Har själv sett Bogrens utställning på Fotografiska två gånger och intrycket från den första gången förändrades inte till någon nyare känsla den andra gången. Fick själv en rätt klaustrofobisk känsla, det i sig är kanske syftet också. Och då har han lyckats. Wow? Nej...

Helen Levitt då; jag deltog i en guidad visning förra veckan i samband med en föreläsningsserie. Har börjat tycka att guidade visningar kan ge rätt mycket mer än att bara se på bilderna. Sedan kan man ju tycka förstås att bilderna ska tala för sig själva... Fast varför vill vi så gärna köpa fotoböcker och böcker om fotografer eller läsa på webben om dem om bilderna kan tala för sig själv....?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 09:13
Alltså, egentligen gillade jag Lowlands. Fler av bilderna var riktigt, riktigt bra. Dock kan jag tycka att enskilda bilder var bättre än helheten. Sedan är jag personligen lite trött på toycamera-stuket. Det känns som ett manér som börja bli slitet. Många av bilderna var upprepningar också. Men visst fasiken var det ändå bra.

Helen Levitt. Tja. Om jag tänker på de gatufotografer som jag tycker är riktigt bra så spelar hon inte i den ligan. Ta en fotograf som Vivian Maier. Hon är i mina ögon mycket intressantare och betydligt bättre. Fast nog fanns det underbara bilder i den utställningen också. Men inte så många som jag hade hoppats på.

Visst blir det i regel mer spännande om man får storyn runtikring. Men jag tycker nog att just gatufoto är en genre där bilderna måste kunna funka på egen hand utan förklaringar.
"Var kan man se bilder av oetablerade fotografer som jobbar med seriösa projekt? Ja, typ tjommar som mig själv! Saknas det helt enkelt inte en ordentlig arena i Sverige för dessa fotografer? Eller finns en sådan någonstans?"
Håller helt med dig, och jag upplever att det var "bättre förr" (det kändes så i alla fall så) Marknadskrafterna har även här tagit över så nu måste "du vara lönsam lilla vän" för att få ställa ut! ;)
Vad gäller utställningar, så skall vi på Gnesta-Planket försöka ha en större yta för oetablerade nästa år, "Fria Planket".
Men Gnesta-Planket är ju tyvärr bara under en enda dag.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-06 12:50
Det man får lita till är helt enkelt den sortens krafter. Alltså driftiga privatpersoner som drar igång sådant som typ Gnestaplanket.

Själv tänkte jag kolla upp om jag kan få ihop något liknande här i Karlskrona nästa år. Jag ska se om jag hittar några intresserade fotografer som är beredda att hjälpa till.
Nu så funkar bilderna med, de funkade inte igår när jag var här första gången.

Jag vill också göra ett besök på fotografiska. Får nog se till att skaffa ett ärende där uppe i hufvudstaden som lockar frugan att åka dit, så jag kan passa på att smita in där istället :D
De bilder jag sett från Lowlands gillar jag, hade velat se hela utställningen, gärna live...
Jaja, det blir säkert av framöver.

Läste i ditt andra inlägg att du var sugen på mellanformat. Eftersom mitt fotograferande ligger helt i dvala just nu och har gjort en tid, så kan du ju, om du vill, låna min Rolleiflex ett par veckor för att prova på. Har en Rolleiflex T tror jag den heter. Han jag köpte den av sa det iaf :D
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=2484
Kan skicka den eller om du har vägarna förbi Kalmar så kan du hämta upp den här, ska bara hitta inspirationen att klicka upp de sista tre rutorna på rullen som sitter i ;)

Hur som helst, är du intresserad är det bara skicka ett meddelande här via fotosidans funktion så löser vi det.

I övrigt, lycka till med din framtida bok och utställning. Är övertygad om att det blir bra när det är klart.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-10-07 10:51
Som sagt, visst var utställningen och bilderna i grunden bra. Klart sevärd. Så passa på att skaffa dig ett ärende i Tjokholm! ;-)

Schyst erbjudande! Det är nog en sådan Rollei jag funderar på att köpa faktiskt. Har jag vägarna förbi Kalmar så hör jag av mig! :-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista