SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Jag är glad att jag inte blev fotograf

Alla gör vi val här i livet som vi sedan får ta konsekvenserna av. Ett av mina livsval har varit att inte blir fotograf på heltid utan att istället ha det som hobby och extraknäck vid sidan av ett annat jobb. Ett beslut som jag tog på allvar för några år sedan efter att ha frilansat i ett par omgångar.

Baksidan är att längtan efter att få komma ut och fotografera kan bli väldigt stark ibland. Det river och sliter i sinnet och det kliar retfullt i avtryckarfingret. Men samtidigt känner jag ett antal personer som har satsat på att bli heltidsfotografer och de har det inte lätt. Mellan de sura uppstötningarna blir den ständiga desperationen och frustrationen uppenbar.

Att få ekonomin att gå ihop är helt enkelt en evig kamp för den självanställde bildnissen. Ett missat jobb kan innebära en smärre katastrof. Och medan jag tar ut mina semesterveckor eller sitter och latar mig en lördag är de i full gång. Men visst, det finns ju såklart undantag. Fotografer som klarar sig riktigt bra på sitt plåtande - för att inte säga extremt bra. Fast jag bedömer dessa som få i det stora hela.

Jag är med andra ord inte avundsjuk. Även om det hade varit kul att kunna lämna kontoret ibland, ta sin kamera och sticka iväg någonstans…

För övrigt så måste jag nog fixa en ny skanner framöver. Min gamla HP s20 från typ 1998 håller helt enkelt inte måttet längre (inte så förvånande kanske?). Visserligen skannar den förvånansvärt bra, men om jag ska ställa ut mina bilder behöver jag ändå en bättre.

Förutom att den är slö som Skalman på sömnpiller så har den inte minst problem med damm. Hela tiden fastnar dammkorn i skannern som sedan släpas över negativen. Den oönskade effekten blir fula breda ränder på bilderna.

Jag funderar dessutom på att börja plåta lite mellanformat, så en skanner som kan ta större negativ blir ju i så fall nödvändig. Tipsa gärna! :-)

Inlagt 2011-09-29 10:06 | Läst 7479 ggr. | Permalink
Instämmer med Alf. V700 fungerar utmärkt. En halv 120-film i ett svep och drygt en halv 135-film (4 strippar) i ett svep. Svårslaget.
Jag har aldrig frilansat men jag kan ändå tänka mig hur det kan vara att jaga för brödfödan och ta bilder som någon annan vill ha tagna. Det är skönt att vara amatör och fota det man vill utan press. Det jobbigaste nu är att jag jobbar på ett skyddsobjekt så det är ingen idé att ens ta med kameran till jobbet som jag annars gör.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-29 16:28
Jag får spana in V700 lite närmre då. Verkar vara en bra grej.
Det finns ju för och nackdelar med allt och jag har full förståelse för hur du menar.
Jag däremot trivs alldeles utmärkt med just detta, jag försörjer mig som fotograf och har så gjort i snart fem år nu.
Visst, det finns dåliga dagar och det finns bra dagar, men så är det med det mesta här i livet. :)
Jag har hittat hem känns det som, den största fördelen med det här jobbet är att jag aldrig är knuten till en och samma plats utan är ute och ser saker och sitter på en redaktion emellanåt.
Ibland blir det lite tid på redaktion och desto mer ute på fältet och det är dessa dagar man ibland kan sakna ett arbete där man jobbar mellan fasta tider så att man vet att man kan hinna hem innan två-åringen somnar för kvällen.
Med detta vill är det inte på något vis spikat att jag alltid kommer att jobba så här, man får se vad framtiden har att erbjuda. Just nu känns det väldigt bra och jag hoppas det kommer fortsätta vara så framöver.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-29 16:29
Jag raljerar såklart en del Patrik. Visst finns det dom som får det att funka och som trivs väldigt bra. Det är bara att gratulera. Jag hoppas du får behålla den känslan.

Tack för din kommentar!
Patrik Lindgren 2011-09-29 18:47
Jag inser nu att mitt eget raljerande lät lite grann som ett försvarstal, det var inte riktigt min tanke.
Jag känner så klart igen mig i vissa saker som att man fotar rätt lite när man inte jobbar osv.
Men jag gillar upplägget som det ser ut nu. Om fem år har jag ingen aning om vad som händer. :)

Bild två är en favorit ska tilläggas.
Det svåraste är nog att matcha de bilder man känner energi inför med de uppdrag man får. Det gäller att kunna vara lagom kommersiell och ändå ha en tydlig profil (inriktning och stil).

Om man drivs mycket av att utveckla sin egen bildstil så kan det vara frustrerande att behöva backa och har en mer kommersiell stil i uppdragsbilderna. Det är därför de bästa fotograferna inte har det fetast.

Jag vet sedan tidigare att jag klarar mig som frilansfotograf, men just nu är det roligast att mixa att skriva om foto, göra uppdrag och driva mina egna projekt. När jag fotade på heltid orkade jag inte riktigt att ta mina egna bilder.

/M

PS. Härliga och intressanta bilder. Kommer att bli en bra bok. Med lite smart marknadsföring blir det en hit.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-29 16:32
Precis så är det. När jag jobbade heltid som fotograf stängde jag av allt som hade med foto att göra på min lediga tid. Jag tog i praktiken inga privata bilder alls. Att kunna ha fotograferandet som en syssla vid sidan av för glädje och inspiration passar mig bättre. Jag gillar också att mixa, precis som du.

Smart marknadsföring var ordet. Låter som ett bra ämne för ett blogginlägg framöver! :-)
Vad i helv-te pratar du om? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-30 14:30
Det ska du skita i! ;-)
Jag tror att det är en idealisk kombination att vid sidan av jobbet ha en kreativ hobby. Både för jobbet och hobbyn. Det ena göder det andra liksom. Att vara kreativ till 100% dagligen kräver nog sin tribut. Jag ser att du redan fått tips om skanner och jag kan bara instämma. Jag har en Epson V750 och jag tycker den fungerar alldeles utmärkt till mellanformat och den gör väl inte bort sig till småbild heller. Trevliga vardagsbilder. Det var länge sedan Rolleiflexen fick jobba så det kanske är dags att köra en rulle i helgen :).

/Torbjörn
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-30 14:32
Det tror jag också Torbjörn. Att kunna mixa jobb och intresse på det sättet är guld värt.

Angående skanner så får jag helt enkelt spana in en sådan där Epson.

Rollieflex...hmmm...en sådan funderar jag på att köpa! :-)
Mellanformat. Mums.

Men jag håller med. Det är skönt att vara "fri" i sitt fotograferande och att drivas av en inre lust. Men emellanåt är det bra att gå på träningsläger genom att fota på uppdrag. Det blir lätt lite slentrian i vardagsplåtandet.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista