SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Nu är det slut på gatufotandet - nästan!

För några veckor sedan fick jag ett råd av min kusin Dan Crona som också är fotograf.
– Ta det lugnt med ditt gatufotoprojekt Joakim! Även om det känns helt ointressant just nu så måste du ta andra slags bilder också. Annars riskerar du att köra slut på dig själv, sa han varnande.

Jag förstod direkt vad han menade. Den senaste tiden har jag nämligen känt en trötthet över mitt gatufotograferande här i Karlskrona. Efter flera månaders intensivt plåtande har det helt enkelt blivit läge för återhämtning och reflektion ett tag nu. Även om jag såklart inte kommer att lägga av. 

På sätt och vis är det ändå naturligt med tanke på årstiden. Det blir kallare och kallare och mörkare och mörkare. Livet på gatan upphör sakta. Händerna börjar stelna runt kamerakroppen när man är ute och tankarna snurrar mer kring att ta sig in i värmen än att ta bra bilder.

Samtidigt finns det så mycket annat som är roligt att fotografera. Inte minst porträtt som är min andra stora fotopassion. Alltså något att sätta tänderna i nu under hösten och vintern. Sedan har jag faktiskt en annan liten idé som jag klurar på. Inte omöjligt att den dyker upp i bloggen.   

För övrigt så har ni kanske märkt att jag har ändrat bloggens underrubrik till ”-inte bara gatufoto!”. Nu förstår ni varför. 

Inlagt 2011-09-26 00:06 | Läst 7864 ggr. | Permalink
Oj vad jag känner igen mig. Det har nog växt fram en insikt med tiden plus att kroppen och skallen själv singnalerar.

Jag jobbar i perioder. Jag har varvat gatufoto med sportfoto och andra projekt och uppdrag. Nu har det blivit mycket sportfoto ett tag och nu börjar gatufoto-hungern suga tag i mig igen.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-26 09:55
Visst är det så Magnus. Det är viktigt att smälta det man gör men också att låta både kroppen och knoppen vila ibland. Faktum är att det ibland kan vara under dessa perioder man utvecklas mest.
Precis, variation är bra dels för inspiration och dels för den egna utvecklingen. Jag fotograferar brett över motivkategorierna, men nischar mig lite grann över några specifika kategorier.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-26 09:58
Om man ska bli riktigt bra på en sak så tror jag det är viktigt att ha fokus och köra den grejen tills den sitter i ryggmärgen. Så att hoppa för mycket mellan olika fotogenrer och stilar tror jag kan vara en nackdel. Men precis som du skriver är det heller inte fel att utforska annat och testa sig fram emellanåt. Det är enbart bra för utvecklingen.
Man behöver inte bara fota en sak, helt klart!
Tror man mår bra att blanda olika aktiviteter i livet,
tex uteliv, läsa, lyssna på musik, träffa människor,
då finns det möjligheter för många olika typer av bilder!
För kameran har man med såklar!
/B
Ps. Vad gäller de här bilderna du visar i bloggen, så finns det bildstabilisering på moderna kameror! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-26 10:08
Absolut - man behöver variation på flera plan. Inte bara det fotografiska. Ju mer saker man förkovrar sig i, ju lättare är det att hitta inspiration och ingångar även i det fotografiska.

Jag har för övrigt inbyggd bildstabilisering. Hade bara stängt av den tillfälligt när jag tog de här bilderna! ;-)
Klok insikt. Variation är en viktig ingrediens i det vanliga livet liksom inom fotografin. Lycka till med dina nya utflykter.

/Torbjörn
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-26 10:08
Tack för din kommentar Torbjörn!
På gatan... Vad tar du? ;)

Man kan bli trött på allt, på pizza, världens snyggaste tjej, på att vara ledig samt på att stritografera. En allsidig och varierad "kost" är lika viktig för hjärnan som det är för våra arma kroppar.

Tips, ha ändå med dig kameran, för när rätt tillfälle infinner sig är det alltid kul att gatufota, det är dock inte alltid lika kul att ständigt vara på jakt. Paradoxalt nog kanske man måste vara asätare som stritnisse för att tycka det är kul i längden? Jag vet inte, jag är ju fortarande nykär i fotandet.

Ciao Thurkömannen!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-26 10:32
Tack för kommentaren Pellemannen! :-)

Visst är det så. En allsidig "kost" är viktigt! Ombyte förnöjer, som det heter! :-)
Vet du vad du kan sitta och "leka" i Photoshop så kommer du snart på betydelsen av det du fotograferat av samtiden för framtiden. Gör en bok om dina gatubilder. Då får många glädje av dessa.

Jag förstår dig för var jag är så vill de se Hässleholmsbilder. Ibland känns det som de "står mig upp i halsen". De flesta tror jag tycker det är mysigt visa dessa. Så är det inte alls numera.

Jag gjorde min bok och den är uppskattad men jag har inte den rätta lusten göra reklam för den. Inte har jag råd med att annonsera i heller. Jag skrev och fråga om jag fick sälja den genom Fotosidan men har inte ens fått svar. Så kan det vara i denna branchen.

Härliga spännande mystiska bilder du ha i denna Blogg.
Sköt om dig väl och ha det bra
Hälsningar Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-28 16:52
En bok och en utställning är faktiskt planen med mitt gatufotoprojekt. Jag siktar på att ha det färdigt tidigast om ett år. Men rimligast är kanske att sikta på 2013 om jag ska hinna få ihop tillräckligt många bra bilder.

Att marknadsföra sig är inte det enklaste. Jag förstår hur du känner. Det kräver minst lika mycket kunskap och arbete som själva fotograferandet.

Tack för din kommentar!(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista