SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Svaret - detta såg jag!

För att ni ska förstå det här blogginlägget fullt ut bör ni först läsa mitt förra med tillhörande kommentarer. Det handlar om bilden här ovanför och vad man kan tolka in den. Jag bad läsarna komma med förslag på hur de uppfattade bilden.

Så här skrev jag:

”Okej, vad ser ni? Vad läser ni in i bilden? Finns det en berättelse, tycker ni? Jag ställer frågan eftersom jag är nyfiken på om ni uppfattar bilden som jag uppfattade situationen när jag fotograferade. Når jag fram till er?”

Men vad såg jag själv nu då? Jo, här kommer den ganska simpla förklaringen:

Jag såg två tjejer på rullskridskor och tänkte att här kan det kanske bli en bra bild. Efter ett tag kom de andra tre tjejerna och gick förbi. Jag tog några exponeringar i följd och det var väl egentligen bara denna som blev någorlunda intressant även om den långt ifrån tillhör mina bästa gatufoton.

I själva verket såg jag inte mycket mer än en händelse och att det fanns en bildmöjlighet. Jag anade att det kanske skulle kunna uppstå någon slags dynamik mellan tjejerna. Men slutresultatet berodde också på slumpen. Jag hoppades att jag skulle få med något under exponeringsögonblicket - en min, en blick, eller något annat.

Vad vill jag nu med detta? Jo, allt som ni tolkar in i bilden kommer alltså allra mest från er själva. Men också att gatufotografi har väldigt mycket med slumpen att göra och ibland väldigt lite med verkligheten att göra. Det vill säga att fotografen råkar träffa rätt 500-dels sekund då något händer som vi annars inte hinner se.

Henri Cartier-Bresson gick till och med så långt i några intervjuer att han menade att allt handlar om slumpen. Här under kan ni förresten se bilden som jag tog direkt efter den översta. Det skiljer några få sekunder mellan bilderna. 

Inlagt 2011-08-27 12:08 | Läst 6067 ggr. | Permalink
Jag gillar dynamiken i den undre bilden mer iaf :) den berättar mer för mig än den första.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-27 16:21
Där ser man! Ja, det händer egentligen mer i den bilden! :-)
Kul inlägg. Visst sjutton är det en hel del slump och tur när man gatufotar, men det gäller ju också att vara på rätt plats vid rätt tid - och det är där seendet och skickligheten kommer in...



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista