SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Jag tror min Canon 7 är för snygg för gatufoto

Kan en kamera vara för snygg och uppseendeväckande för att funka optimalt på gatan? Jag börjar misstänka det sedan jag köpte min Canon 7. Jag har nämligen märkt att folk stirrar på kameran betydligt mycket mer än när jag använder min Canonet.

Ja, det har till och med kommit fram folk och undrat om kameran, något jag aldrig har råkat ut för tidigare när jag gatufotograferat. Förmodligen har kameran den rätta och numera så trendiga retrolooken. Och det är fan inte bra när målet är att vara hemliga Arne på stan.

Förutom det har jag också märkt att sjuans ramar är otroligt mycket snävare. Det som kommer med på filmen är i praktiken det som syns i ramen. En stor skillnad gentemot min Canonet som tar med 20-30 procent mer. Jag har redan sumpat några bilder på grund av detta. Så nu måste jag vänja mig vid denna annorlunda karaktär. Fast det blir faktiskt enklare när man vill köra med råkant. 

Ett annat förbaskat aber som jag har råkat ut för är att filmen kärvar när jag ska rulla upp den på framkallningsspiralen. Något jag inte har varit med om på många år. Förmodligen beror det på att filmen rullas upp i motsatt riktning på kamerans spole. Den böjs alltså åt andra hållet jämfört när den befinner sig i filmkassetten.

Ja, det var mycket beklagan, gnöl och gnäll i det här blogginlägget. Här är i alla fall några bilder från idag. Jupiteråttan funkar bra. Så håll till godo! 

Som den observanta har märkt har jag för övrigt bytt namn på bloggen. Från och med nu heter den På gatan i Karlskrona och är en renodlad gatufotoblogg. Lika bra det så ingen blir besviken. 

Så ett sista klagomål. Damm. Förebannade damm!

Inlagt 2011-08-20 17:15 | Läst 6491 ggr. | Permalink
En ung kille frågade mig om min X100 var analog. Jag nekade förstås men han tyckte den var cool. Annars råkar man ut för det du beskriver oavsett vilken gammal kamera man har. Många tror att min ZM är jättegammal och har svårt att ro det när jag säger att den är flång ny. Då undrar de istället om den är digital för att strax fråga om det fortfarande går att köpa film! Det här är inget att bry sig om. det är trots allt inte så många som märker det...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-20 22:23
Problemet som jag ser det är att man inte smälter in i mängden vilket man gärna vill göra när man gatufotar. Faktum är att jag har blivit uttittad på ett sätt som jag inte har blivit tidigare eftersom kameran har ett så säreget utseende. Folk blir nyfikna helt enkelt.

Men visst, jag överdriver problemet såklart. Så himla farligt är det ju inte! :-)
Visst är den snygg!
Det var innan de fula spegelreflexerna kom från Canon.
Jag tror inte de gjort en snygg kamera på 35 år!:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-20 22:28
Ja, framförallt är ju ovansidan ganska fräck med sin tidstypiska ljusmätare. Riktigt snyggt! :-)
Tycker att du tar jättefina gatufoton. Riktigt kul att se bilder från Karlskrona också som är den stad som jag är uppvuxen i, nya vinklar som jag själv aldrig hittade, och se hur duktig du är på att gå nära och hitta en story i dina bilder. // Daniel
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-20 22:29
Tack för dina fina ord Daniel. Det gläder mig att du gillar mina bilder. Jag bugar! :-)
riktigt nice. Skaffades mig nyligen en eos 300. Vad tror du? kan jag få i närheten av så sjysta bilder som med din 7:a ?
/en ny analog användare.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-20 22:31
Det kan du alldeles säkert Gustav. Har du bara ett någorlunda bra och skarpt objektiv så ska det inte vara några problem. Resten hänger på din egen skicklighet med kameran.
Hej Joakim. Jag gatufotar i princip alltid med min 5D Mark II och det är ju knappast en kamera man är osynlig med. Å andra sidan känner jag inte att det är ett problem. Tror bestämt att det mest handlar om hur man som person smälter in i mängden och hur man uppträder. Att man gör sig "osynlig", oavsett typ av kamera. Efter att bilden är tagen har jag ofta kontakt med folk som ställer frågor, om gatufoto, om kameror, och varför, men nästan aldrig i förväg. Men å andra sidan har jag aldrig fotat med en Canon 7 och kanske blixtrar den lite extra ;-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-21 00:43
Tack för din kommentar Mats!

Jag överdriver såklart litegrann i blogginlägget. Det är en artistisk frihet som man får ta sig ibland! ;-)

Men det finns också en gnutta allvar i det jag skriver. Jag uppträder exakt på samma sätt som innan, men jag märker att fler än tidigare tycks observera kameran. Canon 7 ser också helt klart mer iögonfallande ut än Canonet. Så jag förstår att vissa blir nyfikna :-)

Men det ska nog ordna sig detta också! :-)
Mats Alfredsson 2011-08-21 01:02
Klart att jag förstår det ;-) Gillar bara ämnet! Lika intressant som diskussionen analog vs digital. Där jag också tycker det är en fråga om hur man hantera det ena eller det andra. Men det kan vi återkomma till:-) Önskar dig en trevlig söndag.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista