SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Mätsökarjakten pågår - och är det analoga på väg tillbaka?

Min nuvarande gatufotoutrustning. Canon Canonet och T-MAX 400. 

Ibland är man sådär lagom naiv och okunnig om hur verkligheten förhåller sig. Det har jag insett i min jakt efter en bättre mätsökare än min Canonet QL17. Jag trodde nämligen att jag skulle kunna hitta en gammal schyst sextiotalare med utbytbar optik för ett par tusenlappar eller så. 

Det sket sig dock kraftfullt skulle man kunna säga. Ja, nu beror det såklart på var man lägger ribban. Men om vi föreställer oss en förbättring jämfört med min Canonet och inte en försämring. Då sket det sig även om det går att hitta mätsökare för tvåhundra spänn.

Självklart har jag också blivit inspirerad av alla Leicagubbs här på fotosidan. Men Leicakameror är löjligt dyra. En gammal M2 från 60-talet kan kosta uppemot 10 000 kr. Och då talar jag alltså inte om ett samlarobjekt. De billigaste som jag har hittat ligger på runt 5 – 6000 spänn. Det är ganska saftigt för så pass gamla kameror.

Ändå verkar det just nu som det blir en Leica trots allt. För om man vill ha en välbyggd begagnad mätsökare som håller år ut och år in så är dessa tyska järnspisar förmodligen allra bäst. Det är svårt att komma ifrån. Sedan tycker jag ändå att priset är jävligt överdrivet. 

Pentax MX är en kul kamera från 70-talet som man fortfarande kan komma över väldigt billigt.

Det jag har märkt när jag har surfat runt på nätet och spanat är också att många analoga kameror har stigit i pris sedan jag kollade förra året. Om jag skulle våga mig på en liten spådom så tror jag att det analoga är på väg att bli populärt igen. Man får i alla fall den känslan. 

Kanske kommer vi att få se nytillverkade analoga kameror i framtiden. Det skulle faktiskt inte förvåna mig ett dugg. Men då tror jag att det handlar om nya versioner av klassiska modeller från 60- och 70-talet, eller något liknande. Alltså inga analoga 90-talskopior med full automatik och tusenmiljoner funktioner. 

Inlagt 2011-08-07 16:11 | Läst 3510 ggr. | Permalink
hej interesant läsning jag har haft både pentax mx o en canonet som du visar på bilden canoneten har jag kvar jag har inte anv den specielt mycket på dom sista åren,men nu efter at jag har sett at förutom du o några andra har anv kameran lite då o då,blev jag sugen på at ta fram kameran igjen o börja ta lite bilder,de som förvånade mig var at jag tyckte inte at jag fick några sämre bildere me den enn va jag fick me mina mera modernere analoga system kameror då de gäller skärpa i bland uplevde jag vissa bilder tom skarpare,men de går inte at jämf så där om man inte fottar paralelt ome samma film o samma motiv osv,men jag tycker de överlag är en mycket trevlig kamera,den för iaf inget större väsen av sig precis mvh harald
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-07 18:56
Visst är Canonet en fantastisk liten kamera Harald! Jag blev positivt överaskad när jag hade köpt min. Bländar man ner ett par steg så är gluggen väldigt skarp och fin. En kul och lättarbetad kamera är det också. Och som du skriver, den gör inget väsen av sig. Något som ju inte minst är bra när man gatufototar.
porträttfotograf h.valde 2011-08-07 20:12
glömde at fråga vilken framkallare anv du till tmax 400,själv kör jag me fx 39 1+14 12 min har inget annat at jämf me,men jag blir mycket nöjd,om de är den bästa comb de vet jag inte bra blir de iaf at tmax 400 är en bra film de kan man va ense om iaf,men om inte delta 400 inte hade varit så dyr kunde de också ha varit en interesant film ha de bra i rägnet,men du kanske har solsken va jag vet harald
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-07 21:44
Jodå, jag kör med T-Max 400. Fram tills nu har jag framkallat i D 76 1+1, men ikväll har jag blandat till en sats XTOL som jag ska testa om en liten stund. Fast det ska ju i praktiken vara som D 76, som jag tycker ger bra resultat.
Det här med priset på gamla Leicor, tänkte också att priserna skulle sjunka när det kom en så'n massa olika digitalkameror som tar jätteskarpa färgkort utan att fotografen ens behöver behöver fundera! ;)
Men nu verkar en del människor att vilja börja fundera igen, eller vad som nu är orsaken?

Och priset, slå ut de här 5-6000 på några år, så blir det inte så dyrt.
Man kan ha en så'n här M Leica under många år, en digitalkamera verkar "åldras" snabbare liksom! (De e kanske meningen?)

Men man får nog även säga att en M Leica e ingen "instegskamera",
utan man måste ha varit på plan ett tag innan då man köper en M Leica!
För att tala i klartext, de e en udda kamera, å litet egensinnig, kräver fast hand och styrning liksom! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-07 19:04
Jo, det är klart .Slår man ut priset på livslängden blir det ganska billigt faktiskt. Jag förstår din poäng! ;-)

Och visst är det så att digitalkameror så här långt har haft ganska korta livscykler. Jag tror exempelvis inte folk kommer att plåta med Fujifilm X100 om 50 år.

För övrigt tro jag Leica passar mig bra! ;-)
Leta efter en Minolta CLE. Den har M-fattning och delar samma objektiv som Leica CL, fast med Minolta-märkning (det var visst Minolta som gjorde optiken åt Leica ett tag). Jag kan intyga att objektivet 40/2 är mycket, mycket trevligt då jag använt det på M8 och M6.

http://www.cameraquest.com/cle.htm

Leica CL däremot, skulle jag hålla mig borta ifrån. Den har lite för kort mätsökarbas för ljusstarka objektiv, men är i och för sig extremt liten. Mindre än CLE:n. Och så kan den hittas riktigt billigt om man har tur.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-07 21:43
Hur många jädrans kameror har du haft egentligen! ;-)

Jag har spanat lite på CLE, faktiskt. Den går att få tag på för hyfsad peng också. Helt klart intressant! :-)
Makten 2011-08-07 21:53
Hmm, jag räknar till 14 stycken:-) Men i det här fallet är det farsans Leica CL som jag "lånat". Det sitter film i den men jag använder den inte. Ljusmätarens ljuskänsliga grunka (vad det nu är för komponent) har åldrats och visar käpprätt åt helvete (vilket dock kan avhjälpas genom att ställa in ett felaktigt ISO-tal som får det att lira). Annars är sökaren rätt bra, fast betydligt mindre än i en M-Leica. Men CLE tror jag är avsevärt vassare. Nånstans i närheten av en M, fast lite modernare i sitt stuk och ändå välbyggd.
Leica M2 kostar väl runt 2500-3000 kr. Kolla in LP Fotos nästa auktion. Även modernare M4-2 eller M6 med ojämna långa tider brukar gå billigt. En gatufotograf kör ju ändå inte på de långa tiderna.

Jag gav 9500 kr M6 och 50/2 i bra skick. Det är ju en del pengar, men värdeminskningen är noll.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-09 13:15
Jag har spanat efter både M2 och M4 i några veckor nu, och den billigaste jag hittade var en M2 för 4 900 kr i C-skick. Just nu ligger en M2 på Blocket med 35-glugg. Pris 8 500 kr.

Så antingen har priset stigit den senaste tiden, eller också letar jag på fel ställen.
Jag måste få instämma i kören om Minolta CLE. Kom över en för en månad sen med både 40 och 28:a objektivet i 'mint-condition' för 6 papp. 40/2 är ruskigt skarpt.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista