SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Här sket jag i att fråga om lov

Att fråga om lov eller att inte fråga om lov när man gatufotar – det är frågan! Ja, ni som följer min blogg vet att jag skrev om saken för ett par dagar sedan. Jag hävdade då att man förvånansvärt ofta kan fråga om lov utan att för den sakens skull förstöra det sanna som händer, eller sina bildmöjligheter som gatufotograf.

Men – bara för det var jag ju tvungen att ta ett gäng bilder utan att fråga. Det vill säga gatufotobilder à la den renläriga och strikta skolan. Alltså pang på! Utan att snacka! Street tuff! Helst utan att synas och märkas innan exponeringsögonblicket också.

Nu är jag inte ute efter att älta denna diskussion ännu en gång om ni tror det. Så vila på avtryckaren ett ögonblick! Istället tänkte kolla en grej med er som läser. Bland bilderna i detta inlägg har jag nämligen smygit in ett par jokrar. Två bilder där jag har frågat om lov i förväg. 

Vad säger ni? Går det att se vilka? 


Bilderna är för övrigt tagna med T-MAX 400 och jag måste säga att jag älskar den filmen. Finkornig, skarp, men ändå med den där sköna analoga känslan som bara film kan åstadkomma. Dessutom hanterar den hårda skuggor och skarpt solljus väldigt bra enligt min mening. Jag förstår inte dom som gnäller på T-MAX 400. Det är utan tvekan den bästa svartvita film jag har använt. 

Däremot har min för övrigt så sköna lilla Canonet sumpat ett par bra bilder för mig. Något som beror på att den snabbaste slutartiden bara är en 500-dels sekund. Och det är tyvärr inte tillräkligt snabbt för att frysa vissa rörelser. Ja, till och med människor som går kan bli oskarpa. Vilket var exakt vad som hände. 

Så min jakt på en lite mer användbar analog gatufotokamera fortsätter...

Just det ja, den här bilden skulle också vara med.

Inlagt 2011-08-02 21:49 | Läst 9286 ggr. | Permalink
Jag tror att du frågat om lov i förväg inför bild nr 2 och 3. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:20
Kenneth nedan svarade som sagt rätt! Det är de två sista bilderna som är tagna efter att jag har frågat om lov :-)
Di hittar nog en så småningom med 1/1000-delen också =)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:20
Jag får hoppas det Thomas! :-)
"den renläriga och strikta skolan"? det finns bara som hjärnspöken och är ett hinder för dom flesta. Fast du vet redan vad jag tycker om det ;-)

Nr 2 o 4 har du frågat om lov.

Tommy
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:20
Jodå, jag vet vad du tycker om den saken! :-)
Ha! Det var enkelt, nr 4 och 5 så klart!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:19
Det var ett självsäkert svar, som också är helt rätt. :-)
Det finns arrangerade nyhetsbilder också...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:11
Det är en milsvid skillnad mellan att arrangera och fråga om lov...
Per-Erik Nilsson 2011-08-02 23:15
Sjukt sant och min kommentar var låg. Glocalnetlåg. Jag behövde väl sparka någon någonstans där det gör ont och du råkade finnas tillhands... Är vi fortf vänner? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-02 23:18
Jag ska fundera på saken! ;-)

Eller, eftersom du förklarade dig så snyggt så är vi såklart fortfarande vänner! :-)
Per-Erik Nilsson 2011-08-02 23:39
:D Tack J-Man!
Jag skulle gissat på bild två och fyra, men facit kom alldeles för snabbt. T-max är en bra film, men ibland föredrar jag den skitigare känslan från Tri-X och D-76 (gärna pressad). Fast nu plåtar jag ju bara digitalt, så jag får försöka få till det i efterbehandlingen i stället (med t.ex. Nik Silver Efex Pro - bra på att efterlikna film).
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-04 13:38
Tri-X 400 är en skön film när man är ute efter den där ruffiga känslan.

Det är svårt att få till det analoga stuket med digitala bilder, tycker jag. Men man kan komma ganska nära om man anstränger sig. Fast just nu föredrar jag att ta den enkla vägen, det vill säga att fota analogt från början! :-)
Hej, bild nummer 1 ar underbar och du skulle ha haft ratt mycket meck att fa till den om du skulle fragat om lov innan: "kan ni sitta exakt som ni gjorde forut, aterskapa kanslan innan jag fragade. Och kvinnan i bakgrunden, kan du rora dig framat nar jag ropar..." Nej, gatufoto i ogonblicket, nar ingen ar medveten, eller i alla fall inte hunnit att reagera blir nastan alltid bast (tycker i alla fall jag). Sedan kan det mycket val funka vid gatuportratt, men som anda sker spontant.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-04 13:40
Tack Mats! :-)

Ja, det är tveklöst så att gatufoto i ögonblicket har sin givna plats. Det kan jag över huvud taget inte argumentera emot. Vissa bilder kommer bara till på det sättet.
Att först fråga om lov, och se'n kanske pröva litet olika fotovinklar, å kanske ställa eller städa undan vissa föremål, då har vi en ny Pool här på Fotosidan, "Utomhusateljefoto på gatan"! ;)

Gillar inte när du kritiserar Tri-X!! ;)
Men jag funderar på att pröva T-Max 400....
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-04 13:41
Nej nu får du skärpa dig Bengt. Så kan du ju inte göra! ;-)

Prova T-MAX så får du se varför jag föredrar den! :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista