SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Att skriva ut - krångligt värre!

Det finns ett gammalt fotouttryck som säger att bilder ska betraktas på papper. Jag kan inte annat än hålla med om den slutsatsen. Att se sina bilder i tryck eller som riktigt fina utskrifter slår vilken dag som helst den andefattiga upplevelsen som en datorskärm ger.

Jag har därför ägnat ett par kvällar åt att skriva ut några av mina senaste bilder för att hänga upp på väggen i hallen. Jag har haft en serie bilder där ett bra tag nu, men tyckte det var dags för ett gäng nya och fräscha motiv.  

 
Jag använder min skrivare ganska sällan. För det mesta ligger den nerpackad i kartongen.  

Men att få ut sina bilder på papper är verkligen inte det enklaste. Det brukar alltid resultera i en bitter kamp mot ICC-profiler, Photoshopmenyer och utskriftsinställningar. Hitintills har jag inte vunnit en endaste gång.

Det är nämligen alltid någon fånig liten inställning som jag har råkat missa. Och alldeles för många misslyckade utskrifter senare har jag totalt tappat lusten och glädjen. Det enda man ser framför sig är hundratals kronor rakt ner i soporna. För billigt är det ju knappast.


Allt för många utskrifter blir man tvungen att kassera på grund av olika brister.

Så blir det såklart när man bara skriver ut ett par gånger om året på sin höjd. Man hinner glömma. Man har kanske ominstallerat datorn. Vissa inställningar är borta. Den där PDF-filen med skrivarinstruktionerna ligger gömd någonstans på hårddisken. Men var?

På något sätt måste det bli lättare. Att behöva kalibrera skärmen, ta fram en skrivarprofil för rätt papper, softproofa med rätt ICC-profil, göra alla de rätta inställningarna i utskriftshanteraren, och så vidare i all oändlighet är på tok för krångligt. Det är alldeles för många potentiella felkällor för oss som inte skriver ut regelbundet.

Hursomhelst. Tillslut lyckades jag trots allt. Efter ett gediget googlande och inte minst tokläsande här på fotosidan bland artiklar och foruminlägg nådde jag nästan ända fram. Men någon liten inställning är fortfarande fel eftersom bilderna blir aningen för mörka. Frågan är bara vilken?

Inlagt 2011-07-20 18:09 | Läst 9751 ggr. | Permalink
Jag använder aldrig min bläckstråleskrivare av bl.a. den anledning du skriver. På min skrivare brukade bläcket ha torkat ihop när jag väl skulle skriva ut något, så utskrifterna blev alldeles för dyra.

Lättare att skicka till Crimson för utskrift - de gånger jag gjort det har det blivit suveränt på första försöket :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 22:03
Jag brukar också skicka till Crimson faktiskt och är alltid nöjd med resultatet. Men ibland vill man ju trots allt använda sina egna grejer, plus att det är rätt kul att få fram bilderna direkt när man är sugen på det! :-)
En digital förstoringsapparat vore mysigt om man blir sugen på att slabba i mörkrum. Då kan man först bildbehandla sitt negativ i photoshop, och sedan få ut bilden på fint tjockt papper med silver :)
avslutad130917 2011-07-20 19:04
I fall allt är rätt kallibrerat ja
Anders F. Eriksson 2011-07-20 20:07
Rätt "kalibrerat" måste det vara med film också. Framkallar man i fel temperatur blir det inte bra :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 22:04
Det är i praktiken vad Crimson gör. De kopierar dina bilder på fotografiskt papper som framkallas i kemi.
Jag har inte skrivit ut eller låtit skriva ut en enda bild sedan jag började fotografera 2005. Ditt inlägg gör mig inte ett dugg sugen på det nu heller:-) Jag har heller aldrig förstått "storheten" med bilder på papper när jag tittat på andras bilder.
Anders F. Eriksson 2011-07-20 22:02
Jag gillar välgjorda papperskopior, men tycker det fungerar utmärkt att betrakta bilder på en bra bildskärm eller en iPad också.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 22:13
Att ta en av sina allra bästa bilder som man verkligen gillar, fixa till den som man vill ha den och sedan skriva ut den på ett riktigt fint papper - det skapar en helt annan känsla än att bara se bilden på skärmen, tycker jag. Ännu bättre är det sedan om man ramar in bilden lite snyggt och hänger upp den på väggen. Då blir din fotografiska bild plötsligt en inredningsdetalj. Något som du kan se dagligen, visa andra, glädjas åt, osv. Det ger helt enkelt bilden ett annat värde.

Kanske handlar det om ens grundläggande förhållningssätt till den fotografiska bilden - hur man från början vande sig vid att betrakta sina bilder. Vad vet jag!

Men jag förstår samtidigt vad du menar. Det är som sagt väldigt sällan jag själv skriver ut bilder. Till 99 procent (säkert mer) betraktar jag mina bilder på skärmen.

Synd förresten att jag inte lyckades sporra dig till att skriva ut lite bilder. Med ditt tekniska och noggranna sinne skulle du säkert nå utmärkta resultat! :-)
Makten 2011-07-20 23:12
Jag har tyvärr inga bilder som jag anser är så bra att de håller för betraktande mer än några enstaka gånger. Sen har jag sett bilden och är inte intresserad av den mer. Ännu konstigare skulle det kännas att ha en egen bild på väggen.

Mitt förhållningssätt till fotografi är att det är processen som är det intressanta. Jag skiter egentligen i att det ska bli en bestående bild. Jag skulle inte bry mig nämnvärt om mitt bildarkiv brann upp, till exempel. Det är ju bara att ta nya bilder:-) Jag antar att detta är "en aning" annorlunda än hur de flesta andra ser på saken.

Jag skulle möjligen kunna tänka mig att skriva ut bilder för andras skull, men till den nivån tycker jag inte att jag kommit än.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 23:28
Jag vet flera fotografer som tänker precis som du. De är helt ointresserade av sina bilder så fort de har "lekt färdigt" och nått önskat resultat. Då ger de sig istället ut och tar nya för att i praktiken aldrig mer titta på sina gamla bilder.

På sätt och vis kan jag känna likadant själv ibland. Jag har svårt att uppbringa intresse för många av mina tidigare alster. Men det finns ju trots allt några som jag tycker håller måttet och som jag brukar återupptäcka ibland. Bilder som jag är stolt över och gärna visar upp.

Så visst är det olika förhållningssätt. Men nog tycker jag mig ha sett flera riktigt bra bilder i din blogg som nog fanken skulle bli grymma på papper! :-)
Är det klagomur här? Då vill jag klaga på att videon är skakig och om du tänker köpa ett stativ så blir det säkert fel sort så det är lika bra att lägga ner på direkten.
:-):-):-) Bäst att lägga till många smil, satir är den smalaste linan av alla att balansera på.

Kul att få se din hallvägg, själv har jag utskrifter av alla sorter -även på kontorspapper- upptejpade lite här och var. Min lägenhet skulle nog inte platsa i något heminredningsprogram. Men jag har faktiskt mina dyrgripar från 80-talet inramade bakom glas, svettigt kopierade på emaks-papper.

Är det verkligen så svårt med utskrifter när man inte kör i färg? Eller är du supernoga? Själv anlitar jag Crimson för det mesta, har hittat ett labb i USA som gör det lika bra till samma pris fast med större urval av papper. Egna utskrifter är bara tafatta försök att lära sig lite mer.

En sak jag inte har testat ännu men som borde underlätta är att ha någon typ av referens med i bilden. En färgkarta utskriven på den egna skrivaren. Jag har inte tänkt tanken klar ännu men det känns som en väg till framgång.

Tack för filmen och ha det gott! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 22:16
Jag hade faktiskt tänkt skriva något om hur sugit X100 filmar och vad kasst det är utan antiskak. När jag läste ditt inlägg så ångrar jag att jag inte gjorde det! ;-)

Jo, jag är nog ganska noggrann. Jag vill att den utskrivna bilden ska vara så lik den som jag ser på skärmen som möjligt. En fin print med härliga gråskalor är mitt mål.

Tack för din kommentar! :-)
En möjlig orsak är att din skärm är för ljus för att matcha utskrifterna, dessutom är skärm och papper olika så skillnader kommer alltid att finnas.

En del ljusar alltid upp bilden som sista steg innan utskrift för att den inte ska bli för mörk, den ser nog för ljus ut på skärm då. Tror det finns en Lightroom plugin för ändamålet.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-20 22:19
Jag har läst mig till att Ilfords rofiler för deras papper ska vara ganska dåliga också. Därför hade jag tagit fram en egen profil för skrivaren och pappret. Den försvann dock när jag ominstallerade datorn för ett år sedan! :-)

Angående för ljus skärm så ligger det nog något i det. Jag ska faktiskt kolla efter den plugin som du nämner.

Tack för kommentaren.
Jag håller med om att det är ett lyft att skriva ut sina bilder. Det är en annan känsla att skriva ut och hålla i sina bilder än att ha dem på datorn. Att direkt kunna få proffsiga utskrifter från en billig multiskrivare är egentligen helt makalöst. Min erfarenhet är att ibland blir resultatet otroligt bra. Ibland får man emellertid problem med färgåtergivningen - min skrivare har ibland svårt för bruna toner. Nästan alltid blir också bilderna mörkare än på datorn. Till det kommer att man efter hand blir lite negativt inställd till skrivartillverkarnas hutlösa bläckpriser - att skrivare är så billiga beror antagligen på att tillverkarna vet att de sedan kan skinna köparna med sitt bläckocker.

Har också testat att skriva ut hos Crimson, och här blev resultatet alldeles enastående. Framför allt blir bilderna ljusare, lika ljusa som på skärmen - men som jag förstår beror det på att de skriver ut på riktigt fotopapper? Nackdelarna med Crimson är dels att man måste hålla på och böka med uppladdning, dels att man inte får den omedelbara känslan man får av egna utskrifter.

Så som vanligt finns det avvägningar, och den största utmaningen är som alltid att inte falla offer för Lättjan..
Svar från Joakim K E Johansson 2011-07-21 10:08
Välformulerat inlägg Per. Du slår huvudet på spiken. Precis så är det.

Det är helt klart en gedigen utmaning att försöka få fram riktigt bra printar själv på sin hemmaskrivare. Och kanske ska det vara det. :-)

Men som sagt, priserna på bläck och papper är faktiskt i överkant.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista