SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Min första dag med X100

Nej, det är inte min nya X100 på bilden här ovanför. Det är en tidig släkting som jag hittade i en second hand-butik idag. Däremot är bilden tagen med min X100 och jag körde frihand, en 60-dels sekund och bländare 2.

Tyvärr har jag inte haft tid att fotografera på allvar idag och därför har det inte blivit särskilt många bilder. Men jag har ändå hunnit konstatera några småsaker. Exempelvis att kameran exponerar väldigt bra på full automatik. Och det gäller inte minst när man använder blixten som jag personligen tycker imponerar.

En annan sak som jag har konstaterat är att den här kameran är något annat än vad vi tidigare har sett i kameradjungeln. Eller för att använda ett uttryck som jag läste på en engelsk blogg; it’s a different beast. Och här ligger nog grunden till att en del har missförstått kameran.

Det är ingen pocketkamera och heller ingen mätsökare. X100 är en slags kombination mellan dessa samtidigt som den är en egen skapelse med helt unika lösningar och egenskaper. Jag tänker återkomma till det här i ett senare blogginlägg. 

Inlagt 2011-05-14 23:51 | Läst 5766 ggr. | Permalink
Jag följer med spänning dina fortsatta äventyr med X100. Beskriv gärna de erfarenheter du får med kameran under tiden. Jag överväger nämligen att skaffa en egen. Hittills har jag följt några utländska bloggare om det lilla underverket.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-15 00:39
Kul att du funderar på en X100 Jörgen. Jag ska försöka skriva ett lite mer informativt inlägg om ett tag med fler tankar och reflektioner.
Kul att läsa om dina erfarenheter. Har mina funderingar på att återvända till något till det analoga. Men man ska kanske börja med nåt enklare och billigare. - Nilserik
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-15 12:07
Tack för din kommentar Nils-Erik. I så fall finns ju Canonet QL17 som jag också har. en löjligt kul analog mätsökare som går att få tag på för runt en femhundring.
Nämen, varför händer inget? Varför har du inte hunnit fota?
Vad är problemt! Är det en jordenruntresa du planerar!?? ;) :)
B)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-15 12:09
Jag börjar väl bli gammal helt enkelt! ;-)
En av de absolut viktigaste egenskaperna hos en kamera (efter sökaren) har jag inte läst ett ord om någonstans i något test, och det är det eventuella tidsglappet mellan avtryck och att slutaren öppnas. Alltså "shutter lag" på engelska. Har du någon uppfattning om detta?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-15 12:06
Jag upplever att bilden tas omedelbart när man trycker på avtryckaren även om en del har rapporterat en viss fördröjning i starkt ljus när man samtidigt använder den digitala sökaren.
OT. Men titta på den gamla Fujican, vad står det? Automagic! Det ordet tror en hel massa linux-nördar att de har "uppfunnit" och varit de första att använda och därmed introducerat i modern "dator-slang". Betydelsen är att något sker automatiskt, men fan vet hur det funkar, alternativt ids inte förklara hur. Uppenbarligen har den lätt humoristiska kopplingen mellan magiskt och automatiskt gjorts långt före datornördarnas tid.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-22 22:06
Visst är det kul! :-)

Tycker man ofta upptäcker att begrepp och ord som upplevs som nya egentligen har funnits väldigt länge.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista