SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Gatufoto kräver fokus - fast ibland är det inte läge

I lördags tog min käresta och jag en dagstur med tåget till Köpenhamn för att spendera en mysig vårdag tillsamman. Personligen hade jag två förhoppningar. Att äta och dricka något gott och att ägna mig åt lite tillbakalutad och förströdd gatufotografering med min Canonet.

Den första förhoppningen infriades utan problem. Mitt på dagen satt vi i den värmande vårsolen och njöt av en fiskrätt, ett glas svalt vitt vin och miljön i det pittoreska Nyhavn. Däremot gick det inte lika bra med mina gatufotoplaner. 

Och det är bara att konstatera. Det går inte att spatsera omkring lite halvt ofokuserat och tro att man ska få till några bra gatubilder. Gatufoto kräver engagemang, närvaro och att man medvetet söker händelser och motiv. Men det kräver också tålamod och uthållighet.

Det var naivt av mig att tro att jag skulle kunna ägna mig åt gatufoto utan den inställningen. Fast samtidigt var det lite nyttigt också. Ibland måste man helt enkelt tona ner den maniska fotonörden inom sig och istället njuta av stunden och sällskapet. Och det var precis vad jag gjorde.  


Dessa märkliga skulpturer vid Rådhuspladsen hade man lätt kunnat jobba vidare med.  Om det inte funnits andra planer, vill säga.


Om jag hade haft mer fokus på gatufoto så hade jag stannat kvar längre vid det här motivet för att invänta några intressanta personer som hade kommit mot kameran. Men istället lockade mat och vin i Nyhavn! ;-)


Det här snapshotet fick mig att vilja stanna kvar vid Havefruen för att se vad mer som kunde hända kring denna danska turistattraktion. Men vi valde att flanera vidare i solskenet.


Jag tog i alla fall den här ”fulbilden” för att visa på den inte så fina bakgrunden som man aldrig ser på vykorten! ;-)

För övrigt så körde jag med Fomapan 400 exponerad efter ISO 200 som sedan framkallades nio minuter i D 76 1+1. Tycker tyvärr negativen blev mycket kornigare och sämre än vad de brukar. Förmodligen behöver framkallningstiden justeras ner något.

Inlagt 2011-03-28 10:31 | Läst 7751 ggr. | Permalink
Kloka ord. Jag brukar inte hänga med på fotopromenader på stan, inte om jag vill få några bra bilder i alla fall. Gatufoto kräver som du säger att man koncentrerar sig på att se, associera och uppleva.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-28 15:59
Samma här - fotopromenader ger inte mig heller något ur ett bildskapande perspektiv. Ibland brukar en kompis och jag dra iväg, men då går vi oftast åt vars ett håll och ger varandra utrymme.
Du börjar med en fin bild på en fin kvinna. Är alla bilder tagna med Canoneten? Den presterar ju riktigt bra. Ibland hänger jag med ett gäng på en fototur på stan. Men det är för mig nästan enbart en social grej. Man går en runda på stan och slinker in någonstans för en matbit, fika eller öl. Det är trevligt men ger sällan bra bilder. Bra bilder kräver, som du säger, engagemang och närvaro. Apropå kornig film. Har du testat TMAX 100 (TMAX 400 är också bra) eller Fuji Acros 100? Den sista har blivit något av min favorit. Mycket skarp och nästintill digitalt korn.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-28 15:44
Tack Torbjörn - kul att du gillar den översta bilden.

Visst preseterar Canonet QL17 bra! Jag är supernöjd med kameran. Den kostade ju faktiskt inte mer än några hundralappar heller. Tror faktiskt jag ska köpa en till och ha i reserv.
Utmärkt tajming i första bilden, där bropelaren framhäver reflektionen av den sovande kvinnan. Kul att se att du varit i Köpenhamn och fotograferat. Jag ska dit med en hög svenska och danska fotografer om ca en månad för gemensam gatufotografering. :-D

Jag håller med om att de riktigt bra ögonblicken fångas då man är helt koncentrerad på ändamålet. Men jag har vant mig vid s k multikörning, att vara social, vaksam och reagera samtidigt. Men helt klart missar jag mer då än när jag är ute själv.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-28 16:02
Tack Rei! Jag hann med fem exponeringar, sedan var vi på väg ner i tunneln. Denna var den enda som satt! :-)

Jag har läst i din blogg att du planerar en fototur. Låter kul. Fast personligen fotar jag nog helst ensam. Tänkte därför åka till Köpenhamn själv en dag och bara gå runt med målet att gatufota.
Ska man gatufota ska man vara ensam. Det är bara stressande för sällskapet och för en själv att gå i grupp. Är man ensam kommer fokuset av sig själv.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-28 16:02
Precis! :-)
Rei Trulsson 2011-03-28 16:18
Ska och ska... Har du själv prövat, Thomas? Har du inte fått på dig skygglapparna nu? Övning ger färdighet, som med det mesta. Även det här med att vara i grupp. Att det bara är kvinnor som har simultanförmåga är en myt. :-)
N Thomas Meldert 2011-03-28 17:26
Jo, jag har prövat gatufoto med och utan sällskap. Det blir mer bilder när man inte har någon att prata med =) Man ser mer när man inte behöver tänka på vad man säger också. Men så är jag av den gamla sorten utan simultanförmåga =)
Jag har bytt ut D76 till Fomadon R09 när jag framkallar T Max-100 och T Max-400
En finkornsframkallare som i mina ögon ger ett bättre resultat.
Framkallaren är mycket ekonomisk och är i flytande form vilket innebär att man kan blanda precis före framkallningen.
Också dryg: Blandningsförhållande 1/40 vilket ger 10 liter färdig framkallare vid köp av 250 ml flaska. Ca pris för 250 ml 140:-

Hälsn//Rolf
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-29 10:18
Tack för tipset Rolf. Jag ska testa det.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista